Zagrebački SDP: „Želimo pravedan i transparentan sustav sakupljanja otpada“

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu provodilo se do 19. veljače

Po završetku javne rasprave o novom modelu prikupljanja otpada u Zagrebu u zagrebačkom SDP-u podržavaju gradnju sortirnice na Žitnjaku, kao i plan za kompostanu u Novskoj. Pri donošenju Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu težit će pravednoj, socijalno osjetljivoj, održivoj, ekološki i estetski prihvatljivoj te provodivoj odluci, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac rekao je kako očekuju da bi se Odluka o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu mogla po hitnom postupku naći idući tjedan na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

„To je jedna od najznačajnijih odluka koje će Gradska skupština donositi ove godine, s velikim utjecajem i na zbrinjavanje otpada, na kvalitetu života Zagrepčana te, potencijalno u nekim situacijama, i na pitanje egzistencijalnih potreba i statusa građana”, kazao je Viktor Gotovac i poručio kako na takvu odluku žele utjecati „savjetima, idejama, znanjem i strukom”, a ne pritiskom i ultimatumima.

Ističući važnost organiziranja poduzetničkih centara za kružno gospodarenje otpadom, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je da bi ti centri dodatno otvorili radna mjesta te poticali recikliranje. Naveo je i da će podržati plan za kompostanu u Novskoj za koju postoje sve dozvole čime bi se riješilo pitanje zbrinjavanja biootpada. Uz to, rekao je i da isti stav imaju i po pitanju sortirnice koja je predviđena na Žitnjaku za metal, staklo i plastiku.

„Želimo unaprijediti sustav sakupljanja komunalnog otpada, da on bude ekološki i estetski prihvatljiv, moderan a nadasve funkcionalan. Pogotovo se to odnosi na naplatu otpada od građana”, istaknuo je Renato Petek te dodao da ih zanima cjelovit sustav gospodarenja otpadom – od nastanka otpada do ostataka koji ostanu nakon sve vrste njegove obrade.

Petek je rekao da je prihvaćen njihov prijedlog za uvođenje treće, dodatne vrećice od 10 litara kako bi svi oni koji žele brže maknuti svoj otpad to mogli i jeftinije odložiti. „U tom setu od tri vrećice – 10, 20 i 40 litara, smatramo da bi bilo optimalno što se tiče tog sustava”, naglasio je Petek.

Petek je istaknuo i zahtjev SDP-a svom koalicijskom partneru da se u najkraćem roku ide u izmjene i dopune plana za gospodarenje otpadom gdje bi se ponovno dotaknuli i predviđenih lokacija koje se trebaju izgraditi te definirali datum zatvaranja Jakuševca. „SDP nije apriori protiv bilo kojeg rješenja iza kojeg će stajati struka”, poručio je Petek.

Naveo je i kako žele koristiti europska sredstva kako bi se na području Gornjeg i Donjeg grada s ulica potpuno maknule kante te uveo sustav podzemnih ili polupodzemnih spremnika. „Inzistiramo na kvalitetnom i pravednom sustavu koji će biti i estetski važan, pogotovo za centar grada”, zaključio je Petek.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Odvajamo li otpad uzalud?

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER