Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Zagrebački holding odbacuje „zločeste primjedbe pojedinaca"

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

Renato Petek je jučer na svojoj Facebook stranici komentirao akciju Gradske uprave od prije mjesec dana, kojom je započela podjela spremnika za biootpad te okupio predstavnike medija na nasipu ispred kompostane uz cestu kod odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec.

„Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom! Uključili samo 1 % korisnika. Biootpad će za 7 puta veću cijenu preuzimati zajednica subjekata uglavnom u ruskom vlasništvu, a bioplinaru zastupa Đuro Dečak. Bandić odbio izgraditi elektranu na bioplin na prijedlog Bečkog holdinga. Mnogi sugrađani nisu dobili spremnike i vrećice, a odluka o tome je na snazi već godinu dana”, napisao je Renato Petek.

Naime, prije mjesec dana organizirana je javna podjela spremnika za biootpad i time obilježen početak uspostave odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja biootpada u Gradu Zagrebu.

„Što je učinjeno? Toliko malo, da tu akciju možemo prozvati fake akcijom uspostave prikupljanja biootpada! Inače, to i jedna od najvećih kritika Europske komisije za Hrvatsku oko uspostave gospodarenja otpadom. Smeđe spremnike je dobilo oko 1 % korisnika i to isključivo oni kojima najmanje trebaju, u obiteljskim kućama u Brezovici i Podsljemenu. Spremnici su i dalje u skladištu Jakuševec i to nažalost nisu antimikrobni spremnici kakvi se koriste u nekim gradovima RH, a pripadajućih vrećica za višestambene zgrade još nema.” – navodi Renato Petek.

1500 umjesto 200 kuna po toni

„Osim toga, bilo je rečeno da će prikupljeni biootpad za početak zbrinjavati Zrinjevac u dvjema kompostanama. Njihov je kapacitet 37.000 tona godišnje, a do sada se prikupljalo 12.000 tona biorazgradivog otpada sa zelenih površina. Unatoč postojećim kapacitetima, gradonačelnik Bandić je donio odluku da se biootpad počne predavati privatnim oporabiteljima. Zrinjevcu se za tonu plaća oko 200 kuna, a privatnicima 1500 kuna za tonu. Zajednica gospodarskih subjekata koji su dobili taj posao čine: Biootpad d.o.o. Križevci, Bioplinara Organica Kalnik 1 d.o.o. koju zastupa g. Đuro Dečak, iz Križevaca, Bioplinska elektrana Orehovec d.o.o. Križevci i Unija Nova d.o.o. Zagreb. Vlasnici su i zastupnici tih tvrtki zanimljivi, posebice bioplinara: osobe iz Rusije, Latvije i Slovenije te gospodin Đuro Dečak.” – upozorio je Petek.

Propuštene prilike izgradnje vlastite elektrane na bioplin

„Ono što je važnije, da te tvrtke imaju koncept proizvodnje električne energije iz prirodnog bioplina, sistema koji je Bečki holding nudio Gradu Zagrebu još prije 10 godina. No, ponuda nikada nije bila prihvaćena. Dakle, da je bilo pameti i strateških dokumenata i odluka u ovome gradu, već smo odavno ovakvo postrojenje mogli imati u našem vlasništvu i zbrinjavati otpad po puno prihvatljivijim cijenama. Sada imamo rezultat nerada i može se zaključiti namjernog ne donošenja odluka, a što će građani plaćati po 7 puta višoj cijeni od one u Zrinjevcu.” - navodi Renato Petek.

Odvajamo i odvoze maksimalno dvije, od ponuđene četiri vrste otpada

Osim toga, Renato Petek je podsjetio kako je Gradska skupština Grada Zagreba prije više od godinu dana donijela Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja svih vrsta otpada.

„Svi skoro godinu dana dobivamo obavijest o odvozu, a od četiri navedene usluge, koristimo jednu ili dio građana maksimalno dvije, miješani otpad i papir, za koji još svi naši sugrađani nemaju plave kante, a kamoli vrećice za plastiku.” - upozorio je Petek.

„Po brojnim usporedbama s drugim metropolama Europe, Zagreb zaostaje i najčešće se nalazi na zadnjim mjestima. Umjesto toga, svi bismo željeli vidjeti naš grad kao moderan, transparentan i pametan grad u kojemu funkcioniraju javne usluge koje građani plaćaju. U kontekstu otpada to znači da postoji sustav, da se spremnici prazne na vrijeme, da za istu uslugu nema poskupljenja jer će se na otpadu ostvarivati maksimalni prihodi od recikliranja i ponovne oporabe prema sistemu kružnog gospodarstva.” – zaključio je Renato Petek.

 

 

Reakcija iz Zagrebačkog holdinga

Zagrebački holding je na navode Renata Peteka jučer reagirao priopćenjem u kojem se tvrdi kako se „Zagrebački holding i podružnica Čistoća pridržavaju svih svojih obveza prema korisnicima te planirano unaprijeđuju usluge u cilju uspostavljanja što kvalitetnijeg sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.“

Također, u Holdingu ističu da se biootpad iz zagrebačkih kućanstava odvozi još od 2014. te da je trenutno u tu uslugu uključeno više od 6 tisuća kućanstava. Nadalje, u priopćenju se moli građane za strpljenje jer je potrebno dodatno vrijeme kako bi svima, a ponajprije onima koji stanuju u obiteljskim kućama, isporučili spremnike za biootpad na kućnu adresu.

„Tvrtka Zrinjevac kao i do sada zbrinjava određenu vrstu biootpada od kojeg proizvode vrhunski kompost koji se koristi za sadnju na svim javnim površinama u Zagrebu no njihovi kapaciteti i tehnologija nisu dovoljni za čitavo područje grada Zagreba. Zato je, kažu, prema ugovoru proisteklom iz postupka javne nabave s izabranim ovlaštenim oporabiteljem, provedenog od strane nadležnog gradskog ureda, počela isporuka biootpada prema opisu i sastavu kakav je naveden u dokumentaciji za javnu nabavu“, stoji u priopćenju.

U Holdingu, stoga, odbacuju „zločeste primjedbe pojedinaca koji iskrivljujući činjenice, stvarajući tako fake news, a sve u cilju vlastite samopromocije, žele na javnost ostaviti utisak te ju obmanuti kako se po pitanju podjele spremnika ne poduzima ništa“,  zaključuje se u priopćenju iz Holdinga.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb zatrpan smećem, a pročelnica najavljuje kazne za građane

„Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad“, izjavila je u Dnevniku Nove TV pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić te dodala kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER