Građan(k)e Zagreba dočekala upozorenja Čistoće na punim spremnicima za biootpad

Spremnici za biootpad neispražnjeni jer u njima nije odložena isključivo ta vrsta otpada

„Prilikom redovnog odvoza biootopada spremnik za biootpad nije ispražnjen iz razloga što je provjerom utvrđeno kako u spremnik niste odložili isključivo propisani biootpad.“ – poruka je koja je dočekala građan(k)e Zagreba uz upozorenje da do sljedećeg redovnog odvoza uklone nepripadajući otpad iz spremnika. U nekim dijelovima Zagreba spremnici za biootpad su i uklonjeni.

Ubrzo nakon što je zagrebačka Čistoća apelirala na građan(k)e da poštuju zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada te upozorila da više neće odvoziti nepravilno razvrstani biootpad, posljednjih dana mnoge od njih je na ulaznim vratima ili na kantama za biootpad dočekalo pisano upozorenje, javlja Jutarnji list.

Građani s kojima je pričao Jutarnji list su šokirani, ali i zabrinuti te se pitaju tko će sada te pune kante isprazniti budući da Čistoća to nije učinila. S početkom novog toplinskog vala do kraja tjedna se očekuju visoke temperature, a građani upozoravaju da biootpad ponegdje nije odvezen već više od dva tjedna, iako plaćanjem mjesečne naknade imaju pravo na četiri odvoza.

Podsjetimo, Čistoća je osim upozorenja na potrebu pravilnog odvajanja otpada i korištenja smeđih spremnika za biootpad podsjetila i na izvrsne rezultate odvojenog prikupljanja plastične i metalne ambalaže te biootpada u zagrebačkim kućanstvima tijekom 2020. godine. Tako je u priopćenju Čistoće navedeno kako je u 2020. skupljeno 314 % više biootpada i 97,26 % više otpadne plastične ambalaže u odnosu na 2019. godine.

Većina građana očito razvrstava otpad te ga odlaže u posebne vrećice koje im Čistoća dijeli, no oni se sve češće žale kako rijetko dobivaju te vrećice i kako te količine nisu dovoljne. „Razgovarala sam sa stanarima zgrade i žale se kako im nedostaje vrećica za razvrstavanje otpada, a nemaju svi ni novca ni prevelike želje da ih kupe zasebno“, kazala je u razgovoru za Jutarnji list Vesna Siročić koja živi u zagrebačkoj Kustošiji u manjoj stambenoj zgradi sa sedam stanova. Nakon što su radnici Čistoće odbili isprazniti spremnik za biootpad ispred njene zgrade, iz njega je uklonila plastičnu vrećicu i otpad iz nje prebacila u vlastitu biorazgradivu vrećicu kupljenu u trgovini.

„U toj plastičnoj vrećici je zaista bio biootpad, nije bio mješoviti, zato sam ga i prebacila u svoju biorazgradivu vrećicu. Ja svoje vrećice kupim u DM-u, ali mene zanima hoće li radnici Čistoće prepoznati da se radi o biorazgradivim vrećicama budući da to nisu one koje su oni podijelili“, rekla je Vesna Siročić i dodala da radnici Čistoće ne mogu u punim kantama prepoznati o kojoj se vrsti otpada radi te jesu li vrećice one koje su propisane. Vesna je, kaže, savjesna stanarka i svjesna je kako nemaju svi vremena ni volje, no tvrdi kako nije problem samo u građanima. „Sudjelovala sam i u onim anketama Čistoće o vrećicama, gdje su nas pitali jesu li nam vrećice prevelike ili premale te imamo li ih dovoljno, međutim ništa se nakon toga nije promijenilo.“

  • Građani Zagreba upozoravaju da se spremnici za otpad ne održavaju, a još manje redovito peru. / Foto: Ekovjesnik

Ista situacija je i u drugim dijelovima Zagreba, primjerice u Španskom. Kako navodi Jutarnji list, Nadja–Sumejja Keranović, ispred čijeg se stana u prizemlju manje zgrade nalazi kanta za biootpad, tvrdi kako ne može živjeti od smrada. Osim toga što se otpad ne odvozi, veliki problem stvara i to što se kante ne peru te se prilikom pražnjena tekućine iz nje izlijevaju po ulici i onda sve smrdi.

„Ovdje je užasno, svaka druga kanta ima obavijest o tome da se otpad neće odvoziti, prijateljica je neki dan autom prešla po toj tekućini nakon odvoza, žalila se kako joj auto smrdi kao da je ona vozila to smeće“, tvrdi Nadja. Smatra kako nema smisla da se sada građani i sustanari međusobno kontroliraju i nadgledaju u kakve će vrećice bacati koji otpad, ali da je jako važno da se svi drže onoga što je rečeno jer ovakva situacija nije normalna. „Oni ne odvoze taj otpad, a ulice nam smrde po kanalizaciji, ne znam kako će se ovo riješiti“ kazala je Nadja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Španjolska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Španjolska je odlučila poduzeti novi korak u borbi protiv plastične krize i zabraniti plastiku koja se koristi za pakiranje voća i povrća u supermarketima. Zabrana bi trebala stupiti na snagu početkom 2023. godine, i to temeljem uredbe koju trenutno izrađuje Ministarstvo za ekološku tranziciju i prijelaz, izvijestio je španjolski El País.

Čistoća upozorava: Ako u spremniku nije biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena!

Zagrebačka Čistoća ponovno apelira na građane da pravilno odvajaju otpad, a ovaj put problem predstavljaju spremnici za biootpad u koje građani odlažu „nepropisanu vrstu otpada“. Jasno je da ima i takvih slučajeva, i ne opravdavamo ih, no jesu li baš za sve probleme sa smećem u nikad prljavijem Zagrebu krivi isključivo njegovi građani?

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER