U smeđe spremnike odlaže se samo propisana vrsta otpada!

Zagrebačka Čistoća je građanima (ponovno) uputila apel za pravilno odvajanje otpada i korištenje smeđih spremnika za biootpad

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća apelira na građan(k)e da poštuju zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada

Kako se navodi na stranicama Zagrebačkog holdinga - podružnice Čistoća, u posljednje vrijeme primjećuju se veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za biootpad. Građani/ke se stoga pozivaju da poštuju pravila odvojenog prikupljanja otpada te da u smeđe spremnike odlažu samo propisanu vrstu otpada. Također, napominje se kako usluga pražnjenja spremnika neće biti pružena ako se utvrdi da u spremniku nije odložen isključivo propisani biootpad.

Biootpad se u smeđe spremnike odlaže u biorazgradivim i papirnatim vrećicama, omotan u (novinski) papir ili ga možete izravno odložiti u spremnik, napominju u Čistoći te ističu kako je odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

U smeđe spremnike treba odlagati:

  • kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,
  • vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),
  • male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

  • ostaci termički obrađene hrane,
  • meso, riba, kosti, koža,
  • mliječni proizvodi, ulja i masti,
  • pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,
  • obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

>>> Informacije o odvajanju biootpada <<<

Podružnica Čistoća kontinuirano građanima dijeli žute vrećice za odvojeno skupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže te smeđe za odlaganje biootpada zajednicama korisnika u višestambenim objektima. Dijeli se količina vrećica za godišnje razdoblje. Korisnici koji žive u obiteljskim kućama dobivaju 26 žutih vrećica za odvojeno skupljanje plastične i metalne ambalaže od 60 litara i 13 žutih vrećica od 120 litara, a zajednice korisnika dobivaju 26 žutih vrećice za odvojeno skupljanje plastične i metalne ambalaže od 60 litara te 104 biorazgradive smeđe vrećice za odlaganje biootpada od 10 litara. Vrećice dostavljaju djelatnici podružnice Čistoća.

Čistoća podsjeća i na izvrsne rezultate odvojenog prikupljanja plastične i metalne ambalaže te biootpada u zagrebačkim kućanstvima tijekom 2020. godine. Naime, u 2020. je skupljeno 314 % više biootpada i 97,26 % više otpadne plastične ambalaže u odnosu na 2019. godine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ova danska žvakača guma ne sadrži plastiku

Nedavno je snagu stupila zabrana prodaje jednokratne plastike. Plastični tanjuri, slamke, pribor za jelo i slični proizvodi više neće moći biti u trgovinama, a ova odluka mnoge je razveselila budući da svakodnevno svjedočimo što plastika čini prirodi.

Građan(k)e Zagreba dočekala upozorenja Čistoće na punim spremnicima za biootpad

„Prilikom redovnog odvoza biootopada spremnik za biootpad nije ispražnjen iz razloga što je provjerom utvrđeno kako u spremnik niste odložili isključivo propisani biootpad.“ – poruka je koja je dočekala građan(k)e Zagreba uz upozorenje da do sljedećeg redovnog odvoza uklone nepripadajući otpad iz spremnika. U nekim dijelovima Zagreba spremnici za biootpad su i uklonjeni.

Čistoća upozorava: Ako u spremniku nije biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena!

Zagrebačka Čistoća ponovno apelira na građane da pravilno odvajaju otpad, a ovaj put problem predstavljaju spremnici za biootpad u koje građani odlažu „nepropisanu vrstu otpada“. Jasno je da ima i takvih slučajeva, i ne opravdavamo ih, no jesu li baš za sve probleme sa smećem u nikad prljavijem Zagrebu krivi isključivo njegovi građani?

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER