Komunalna vozila koja osim odvoza otpada omogućuju i pranje spremnika

Sustavom ECO CONTROL omogućuje se smanjenje emisije CO2 i buka

Osim odvoza otpada, vrlo je važno redovito održavanje i pranje kanti i spremnika za otpad, a posebno onih za biootpad. Uostalom, pranjem i kvalitetnim održavanjem kanti i spremnika za otpad produžuje se vijek njihovog trajanja, a čisti i uredni spremnici ljepše izgledaju ispred obiteljskih kuća i stambenih zgrada te mogu dodatno podići svijest o važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Austrijska tvrtka STUMMER Kommunalfahrzeuge već 40 godina nudi najsuvremenija rješenja i tehniku koja omogućuje smanjenje prašine, buke te neugodnih mirisa kod prikupljanja i odvoza otpada uz konstantno poboljšanje snage, sigurnosti, brzine što poboljšava efikasnost nadogradnji.

Sve kompleksnije potrebe gospodarenja otpadom zahtijevaju nova rješenja, a višedesetljetno iskustvo i izvrsno poznavanje problematike gospodarenja otpadom, visokokvalitetna proizvodnja i servis oznaka su kvalitete inovativne tehnologije zbrinjavanja otpada.

Stummer kombinirani sustav skupljanja otpada i pranja kanti i spremnika za otpad omogućuje značajne uštede u troškovima, ljudstvu i poboljšava efikasnost skupljanja otpada te održavanja kanti i spremnika. Sustav je koncipiran na način da se kanta ili spremnik isprazni te potom ispere s rotirajućom mlaznicom.

Ispiranje se izvršava po cijeloj unutrašnjoj površini kanti ili spremnika, uključujući i poklopac, ali i dodatno ručno s vanjske strane ukoliko je potrebno. Sustav može funkcionirati s toplom i hladnom vodom, a može koristiti i dezinficijense za dodatnu zaštitu, što je posebno bitno kod spremnika biootpada. Sam postupak pranja kanti prilikom pražnjenja produžuje cijeli ciklus za četiri do osam sekundi, ovisno o izabranom ciklusu pranja, što u konačnici znači 12-16 sekundi za kante ili 16-18 sekundi za spremnike što je idealno rješenje za gradske gužve i optimalnu dinamiku rada.

  • Spremnici za otpad prije i poslije pranja

Osim toga, sa sustavom ECO CONTROL nema podizanja okretaja motora prilikom pražnjenja ili ispiranja spremnika čime se postižu uštede goriva i štiti okoliš, ali i omogućuje tihi rad. Cijeli sustav je iznimno dobro zaštićen od izlijevanja tekućina, s ugrađenim tankvanama za skupljanje prljavih tekućina te pneumatskim sustavom za pražnjenje i samoispiranje kompletnog sustava, što omogućuje lakši i efikasniji rad. Izvedba poda i spremnika od nehrđajućeg čelika omogućuje dugotrajan vijek čak i kod agresivnih svojstava biootpada. Korisna nosivost spremnika otpada nije narušena dodatnim sustavom ispiranja kanti, jer se prilikom punjenja spremnika otpada, prazni spremnik čiste vode, čime nije narušena primarna funkcija skupljanja  odvoza otpada.

Dakle, riječ je o posebnom vozilu koje kombinira sakupljanje otpada i čišćenje kanta u jednom postupku s jednim vozilom i jednim timom. Stoga se zahtjevi kućanstava da imaju higijenske spremnike mogu ispuniti na vrlo ekonomičan način.

Sustav za pranje spremnika se sastoji od:

  • spremnika čiste vode s ukupnim kapacitetom od oko 2.000 litara čiste vode – ovisno o međuosovinskom razmaku podvozja,
  • spremnika otpadne vode kapaciteta oko 800 litara, pri čemu se prljava voda skuplja iz korita nadogradnje,
  • spremnika za odvod otpadnih voda kapaciteta od oko 300 do 400 litara, u kojem se sakuplja otpadna voda iz tijela nadogradnje.

Navedeni spremnici izrađeni su od nehrđajućeg čelika, a sustav za pranje pod visokim tlakom čine:

  • hidraulična pogonska pumpa s regulatorom vodenog tlaka,
  • dva sustava s rotirajućim glavama za pranje i
  • sigurnosni uređaj koji isključuje visokotlačnu pumpu kada razina vode padne na minimum.

Ovlašteni zastupnik STUMMER Kommunalfahrzeuge za Republiku Hrvatsku je tvrtka O-K-TEH d.o.o. Zagreb kojoj se možete obratiti za više detalja o vozilima, nadogradnjama i sustavima prikupljanja otpada.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Komunalne tvrtke hvataju korak s novim izazovima

Hitno napuštanje fosilnih goriva nužno je za ublažavanje klimatskih promjena, a aktualna energetska kriza dodatno ubrzava orijentaciju na obnovljive izvore energije. Sve veći broj lokalnih samouprava i komunalnih tvrtki prestaje s nabavom benzinskih i dizelskih vozila te prelazi na električna i druga alternativna vozila koja su ekološki prihvatljiva.

Dva Coseco vozila za Sinj i Stummer za Virje

Zagrebačka tvrtka O-K-TEH d.o.o. klijentima nudi vrhunsku građevinsku i komunalnu opremu najpoznatijih svjetskih proizvođača čiji su zastupnici za Republiku Hrvatsku i regionalna tržišta. Za svu opremu iz ponude O-K-TEH d.o.o. garantira servis i dostavu originalnih rezervnih dijelova u najkraćem mogućem roku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER