Zadarska Čistoća bogatija za još jedno komunalno vozilo sufinancirano EU sredstvima

Uspješno privedena kraju provedba projekta „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada za Čistoću d.o.o. Zadar“

Novim komunalnim vozilom u Zadru se unapređuje sustav prikupljanja, prijevoza i odlaganja te daljnje obrade otpada, a namjena mu je odvojeno prikupljanje otpada. U sklopu projekta održana je javna tribina te održane radionice za vrtićku djecu s ciljem poticanja razvoja pozitivnih navika postupanja s otpadom.

Provedba projekta „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada za Čistoću d.o.o. Zadar“ trajala je 15 mjeseci, a bespovratna sredstva u iznosu od 1.248.548,00 kuna osigurana su kroz prijavu projekta na Poziv „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. putem Kohezijskog fonda.

Cilj projekta bio je doprinijeti većoj stopi iskoristivosti otpada i nižoj emisiji stakleničkih plinova te ublažavanju negativnih učinaka na ljudsko zdravlje, okoliš i klimu. U sklopu projekta nabavljeno je novo komunalno vozilo s nadogradnjom kojim se unapređuje sustav prikupljanja, prijevoza i odlaganja te daljnje obrade otpada, a namjena mu je odvojeno prikupljanje komunalnog otpada i to odvojeno prikupljanje glomaznog otpada na cijelom području Grada Zadra te pražnjenje podzemnih spremnika u staroj gradskoj jezgri. Vozilo se koristi na administrativnom području Grada Zadra koje obuhvaća i sedam otoka zadarskog arhipelaga.

Jedna od projektnih aktivnosti bila je edukativno-informativna javna tribina na kojoj su se građani informirali o svim mogućnostima za odvojeno prikupljanje otpada, odnosno upoznali s mjerama, načinima i postupcima za odvajanje otpada s posebnim naglaskom na poštovanje hijerarhije gospodarenja otpadom kroz sprječavanje nastanka otpada, pripremu za ponovnu uporabu, recikliranje i oporabu.

U tri dječja vrtića (DV Vruljica, DV Višnjik i DV Bili Brig) održane su radionice za djecu s ciljem poticanja razvoja pozitivnih navika postupanja s otpadom, a pripremljeni su i edukativno-informativni materijali: edukativna bojanka za djecu, letak i edukativna brošura za građane. Svi navedeni materijali mogu se preuzeti na mrežnim stranicama Čistoće Zadar.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pružila je tvrtki Čistoća d.o.o. Zadar tehničku pomoć u pripremi projektnog prijedloga kao i u njegovoj provedbi. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme ne stvaraju financijski teret za prijavitelja. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagrebačka Čistoća pojasnila novi model sakupljanja komunalnog otpada

U tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu u kojem možete sudjelovati do 19. veljače 2022. godine.

Za 'zeleniji' Zagreb: Uvodi se novi model naplate odvoza komunalnog otpada

Zagrebačka gradska uprava je u petak javnosti predstavila prijedlog novog modela naplate odvoza komunalnog otpada. Kako je istaknuto, riječ je o modelu koji bi Zagreb trebao učiniti pravednijim, zelenijim i odgovornijim. No, za tako nešto potrebna je suradnja svih građanki i građana glavnog grada Hrvatske i to odgovornijim odvajanjem otpada kako bi ga nadležne gradske službe mogle adekvatno zbrinjavati i reciklirati.

Zagreb: „​Naviku usvoji, otpad razdvoji!"

„​Grad Zagreb i Zagrebački holding d.o.o., zajedno s podružnicama Čistoća i Zrinjevac, udružili su snage za čišći Zagreb", navodi se u najavi početne konferencije EU projekta „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u gradu Zagrebu“, koju 8. prosinca možete pratiti putem YouTube kanala „​Naviku usvoji, otpad razdvoji!". 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER