Dva Coseco vozila za Sinj i Stummer za Virje

Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada

Zagrebačka tvrtka O-K-TEH d.o.o. klijentima nudi vrhunsku građevinsku i komunalnu opremu najpoznatijih svjetskih proizvođača čiji su zastupnici za Republiku Hrvatsku i regionalna tržišta. Za svu opremu iz ponude O-K-TEH d.o.o. garantira servis i dostavu originalnih rezervnih dijelova u najkraćem mogućem roku.

Tvrtka O-K-TEH d.o.o. Zagreb isporučila je sinjskoj tvrtki Čistoća Cetinske krajine d.o.o. dva  komunalna vozila nabavljena putem natječaja za nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada, financiranog sredstvima EU-a s ciljem povećanja udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada u ukupnom komunalnom otpadu te povećanja oporabe otpada i konačnog smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Riječ je o specijalnim komunalnim vozilima za sakupljanje otpada s nadogradnjom talijanskog proizvođača COSECO tip K5. Nadogradnja je kapaciteta 16 m³ s vodonepropusnim tovarnim prostorom (spremnikom), sustavom sabijanja putem potisne ploče i omjerom sabijanja miješanog komunalnog otpada 1:5. Nadogradnja je montirana na Renault podvozje nosivosti 18 tona. K5 nadogradnja je pogodna za šire i uže gradske sredine, kao i međugradske relacije, a također može primiti otpad iz manjih tzv. „satelitskih“ vozila.

O-K-TEH je također isporučio vozilo Stummer za prikupljanje otpada tvrtki Drava Kom d.o.o. Virje. Vozilo se sastoji od podvozja MAN, tip TGM 18.290 (međuosovinski razmak 3875 mm), a krasi ga nadogradnja vrhunskih performansi marke STUMMER, tip MEDIUM XLS. Nadogradnja je kapaciteta 16 m³ s ECO CONTROL rješenjem koje dovodi do uštede goriva te smanjenja emisije CO2 i buke.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Komunalna vozila koja osim odvoza otpada omogućuju i pranje spremnika

Osim odvoza otpada, vrlo je važno redovito održavanje i pranje kanti i spremnika za otpad, a posebno onih za biootpad. Uostalom, pranjem i kvalitetnim održavanjem kanti i spremnika za otpad produžuje se vijek njihovog trajanja, a čisti i uredni spremnici ljepše izgledaju ispred obiteljskih kuća i stambenih zgrada te mogu dodatno podići svijest o važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Komunalne tvrtke hvataju korak s novim izazovima

Hitno napuštanje fosilnih goriva nužno je za ublažavanje klimatskih promjena, a aktualna energetska kriza dodatno ubrzava orijentaciju na obnovljive izvore energije. Sve veći broj lokalnih samouprava i komunalnih tvrtki prestaje s nabavom benzinskih i dizelskih vozila te prelazi na električna i druga alternativna vozila koja su ekološki prihvatljiva.

U Beču predstavljen kamion za prikupljanje otpada na vodikov pogon

Na bečkom Dunavskom otoku počelo je testiranje prvog vozila za prikupljanje otpada na vodikov pogon.  Kamion bečkog gradskog poduzeća MA48 ima domet od oko 160 km te u usporedbi s ranije uvedena dva električna vozila može prijeći gotovo dvostruko veću udaljenost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER