Komunalne tvrtke hvataju korak s novim izazovima

Sve bogatija ponuda komunalnih vozila na električni i hibridni pogon

Hitno napuštanje fosilnih goriva nužno je za ublažavanje klimatskih promjena, a aktualna energetska kriza dodatno ubrzava orijentaciju na obnovljive izvore energije. Sve veći broj lokalnih samouprava i komunalnih tvrtki prestaje s nabavom benzinskih i dizelskih vozila te prelazi na električna i druga alternativna vozila koja su ekološki prihvatljiva.

Vrijeme fosilnih goriva, štetnih ispušnih plinova i buke komunalnih strojeva i kamiona dolazi kraju, a dosadašnja benzinska i dizelska komunalna vozila i strojevi ustupaju mjesto novim 'zelenijim' tehnologijama. Tvrtka O-K-TEH d.o.o. Zagreb ide u korak s novim izazovima te ima adekvatne odgovore na zahtjeve za 'zelenijim' tehnologijama. Njihovi provjereni dobavljači dugi niz godina rade na razvoju i usavršavanju pogona na električnu energiju, a neki od njih su pioniri s preko 35 godina iskustva u području vozila i strojeva na električni pogon - od malih električnih usisavača do vozila za odvoz otpada na potpuno električni pogon.

Vozila za odvoz otpada uvijek su se smatrala bučnim i zagađujućim nužnim faktorom bez kojeg se ne može. No, stvari se mijenjaju i novi zahtjevi idu u smjeru sniženja buke i ispuštanja CO2 u okoliš.

Odgovor na navedene zahtjeve ima austrijska tvrtka Stummer Kommunalfahrzeuge. Njihov specijalno razvijeni plug-In-Hybrid Banke E-PTO sustav, koji se ugrađuje između kabine i nadogradnje, dizajniran je kao plug-in i ima snagu za cjelodnevni rad nadogradnje. Naponom od 700 V efikasniji je od sustava koji rade s manjom voltažom. Baterija se puni snagom podvozja i upravlja hidraulikom nadogradnje putem E-PTO-a, potpuno tiho i bez emisije štetnih ispušnih plinova. Pogon vozila i dalje ostaje dizelski motor, a u ovakvoj izvedbi, osim u smanjenju buke i onečišćenja, pri radu vozila nema nikakve razlike, a vozilo je jednako pouzdano.

Uz navedenu tehnologiju, u Stummeru se mogu pohvaliti i potpuno električnim vozilima za skupljanje otpada koja se već nekoliko godina uspješno primjenjuju u Austriji i Švicarskoj. Sad već daleke 2018. godine Stummer je isporučio potpuno električno vozilo za skupljanje otpada zapremine preko 20 m³, korisne nosivosti od 10,5 t i autonomije od preko 380 km. Već tada razlika u cijeni bila je optimizirana da se kroz uštede u gorivu u životnom vijeku izjednači s troškom konvencionalnog vozila, a uz sve koristi i uštede u buci, efikasnosti i smanjenju onečišćenja.

Nizozemska tvrtka RAVO jedan je od najpoznatijih svjetskih proizvođača cestovnih čistilica. U RAVO-u se velika pažnja posvećuje istraživanju i razvoju, a jedan od noviteta je i potpuno električna čistilica od 5 m³. RAVO 5 eSeries je pouzdana, potpuno električna i iznimna čistilica s nultom emisijom. Ova čistilica ne nudi samo najodrživije rješenje za održavanje čistoće urbanog okoliša, već i najvišu kvalitetu i pouzdanost, temeljenu na provjerenoj tehnologiji, proizašloj iz godina iskustva u svijetu čistilica.

U segmentu manjih čistilica do 2 m³ kao prvi odgovor nameće se talijanski TENAX. Riječ je o prvoj tvrtki u svijetu koja je u potpunosti usmjerena na proizvodnju, distribuciju i servis ekološki prihvatljivih 100-postotnih električnih čistilica.

TENAX-ov model Electra 1.0 bila je prva u potpunosti električna cestovna čistilica na svijetu. Electra 2.0 je kompaktna 100-postotna električna čistilica širine čišćenja 2000 mm, s kapacitetom spremnika 1400 kg, autonomijom rada od čak devet sati, niskom razinom buke i nultom emisijom štetnih plinova. Idealna je za čišćenje urbanih područja, a dostupna je u dvije verzije - s litij-ionskom baterijama te baterijama punjenim tekućim elektrolitom.

Tu je još i Glutton, električni samohodni ulični usisavač koji ima autonomiju rada i  do 16 sati čime se uvelike izdvaja od konkurencije. Autonomiju rada osiguravaju četiri „traction akumulatora“, svaki od po 12 V,  a u sebi ima integrirani punjač koji omogućuje punjenje na bilo kojoj 220 V utičnici.

Za više informacija o navedenim vozilima, kao i za testne prezentacije te sve ostale detalje oko najmova ili financiranja možete se obratiti tvrtki O-K-TEH d.o.o. Zagreb.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Komunalna vozila koja osim odvoza otpada omogućuju i pranje spremnika

Osim odvoza otpada, vrlo je važno redovito održavanje i pranje kanti i spremnika za otpad, a posebno onih za biootpad. Uostalom, pranjem i kvalitetnim održavanjem kanti i spremnika za otpad produžuje se vijek njihovog trajanja, a čisti i uredni spremnici ljepše izgledaju ispred obiteljskih kuća i stambenih zgrada te mogu dodatno podići svijest o važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

U Beču predstavljen kamion za prikupljanje otpada na vodikov pogon

Na bečkom Dunavskom otoku počelo je testiranje prvog vozila za prikupljanje otpada na vodikov pogon.  Kamion bečkog gradskog poduzeća MA48 ima domet od oko 160 km te u usporedbi s ranije uvedena dva električna vozila može prijeći gotovo dvostruko veću udaljenost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER