Brantner uspješno testirao eActros vozilo za sakupljanje otpada

Velik potencijal električnih vozila u gospodarenju otpadom

Austrijska tvrtka za gospodarenje otpadom Brantner Green Solutions testirala je Mercedesovo električno vozilo serije eActros te potvrdila njegovu prikladnost za svakodnevnu upotrebu u sakupljanju otpada

Austrijska tvrtka za pružanje usluga sakupljanja i zbrinjavanje otpada Brantner je tijekom dva tjedna za sakupljanje otpada iz bečkih ugostiteljskih objekata koristila električno vozilo Mercedes-Benz serije eActros. Testiranjem se trebao dobiti odgovor na pitanje može li se električno vozilo učinkovito koristiti pri svakodnevnom sakupljanju otpada. Zahvaljujući svom dometu do 300 kilometara bez ikakvog međupunjenja, električni kamion eActros pokazao je da se s tom zadaćom nosi bez ikakvog problema, a kako se napaja isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora, može se reći kako ovaj pilot projekt u potpunosti omogućuje „zeleno“ sakupljanje otpada. Osim toga, kako se u kamion utovaruje već prethodno razvrstan otpad (biootpad, plastika i papir), teret se može smjestiti na način koji štedi prostor i energiju.

Visoka učinkovitost u gradskom prometu

Vozila na električni pogon u gradskoj vožnji postižu sve višu učinkovitost, čemu pridonosi i dizajn pogonskog sklopa eActros kamiona. Motor se ne nalazi sprijeda ispod kabine, već na stražnjoj osovini, što znači da nema potrebe za kardanskom osovinom za prijenos snage, čime se izbjegavaju gubici energije trenjem. Rekuperacijom energije nizbrdo i tijekom kočenja također se u praksi može postići ili čak premašiti domet od 300 kilometara, što je dovoljno za sakupljanje otpada u urbanim sredinama.

  • © Brantner Green Solutions

Najnovija sigurnosna tehnologija

Glavni izazov za vozače kamiona u gradskoj vožnji predstavljaju biciklisti i pješaci, a kako bi im se osigurala velika preglednost eActros je opremljen najnovijom sigurnosnom tehnologijom. Na primjer, elektroničke kamere pouzdano prikazuju široku okolinu kamiona, a vozač se upozorava na vozila, bicikliste i pješake u takozvanom mrtvom kutu s desne strane. Također, sustav pomoći pri naglom kočenju EBA (Emergency Brake Assist) prepoznaje opasne situacije i u ozbiljnoj situaciji samostalno aktivira kočenje u nuždi.

  • © Brantner Green Solutions

E-mobilnost ima potencijal u gospodarenju otpadom

Električni pogon kamiona proizvodi manje izravnih emisija te time smanjuje onečišćenje zraka u području u kojem se koristi. Vozilo ne emitira dušikove okside (NOx), a čestice nastaju samo abrazijom guma i kočnica. Visoka učinkovitost električnog pogona u kombinaciji s povratom energije tijekom kočenja također smanjuje potrošnju energije, osobito u gradskom prometu. Napajanje energijom iz održivih izvora energije dodatno doprinosi smanjenju ukupnih emisija te također štiti klimu.

U Brantneru procjenjuju kako bi austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom potpunim prelaskom na električna vozila emisije CO2 mogle smanjiti za čak 215.000 tona godišnje. Tvrtka tijekom sljedeće dvije godine planira kupiti deset električnih kamiona serije eActros, koja će u voznom parku još uvijek imati mali udio od samo jedan posto vozila. Međutim, u Brantneru dugoročno najavljuju znatno veća ulaganja u nabavu električnih vozila, a daljnji potencijal za veću održivost u sektoru gospodarenja otpadom vide u korištenju održive ambalaže i spremnika za višekratnu upotrebu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu se tijekom prosinca testira električni kamion za odvoz otpada

Praška komunalna tvrtka Pražské služby tijekom prosinca 2023. testira električni kamion za odvoz otpada čime se zajedno s Gradom Pragom priprema za električnu budućnost i ispunjenje obveza koje proizlaze iz klimatskog plana. Riječ je o potpuno električnom vozilu Mercedes-Benz eActros 300 s nadogradnjom tvrtke Geesink.

Komunalne tvrtke hvataju korak s novim izazovima

Hitno napuštanje fosilnih goriva nužno je za ublažavanje klimatskih promjena, a aktualna energetska kriza dodatno ubrzava orijentaciju na obnovljive izvore energije. Sve veći broj lokalnih samouprava i komunalnih tvrtki prestaje s nabavom benzinskih i dizelskih vozila te prelazi na električna i druga alternativna vozila koja su ekološki prihvatljiva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER