Tko ubija tuljane u Bretanji?

Barbarsko ubijanje zaštićenih životinja

U protekla dva mjeseca oko luke Concarneau u francuskoj Bretanji pronađeno je nekoliko obezglavljenih tijela tuljana. Lokalna policija poziva na suradnju i moli građane koji imaju bilo kakvu informaciju o počinitelju da im se jave, a francuska organizacija Sea Shepherd nudi 10.000 eura nagrade za informacije koje će policiji pomoći pri identificiranju krivca.

Nakon što smo izvijestili o preko tisuću brutalno usmrćenih dupina pronađenih u prva tri mjeseca ove godine na francuskoj obali Atlantika, što je šokiralo istraživače Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella, ali i cjelokupnu francusku i svjetsku javnost, iz Bretanje stiže još jedna užasna vijest o ubijanju životinja.

Mjesna ispostava pomorske policije u gradiću Concarneau u francuskom departmanu Finistère na krajnjem zapadu Bretanje u potrazi je za misterioznim sadistom koji na posebno svirep način ubija tuljane. Nakon što je u protekla dva mjeseca pronađeno nekoliko njihovih obezglavljenih tijela, policija je lokalno stanovništvo pozvala na suradnju i moli građane koji imaju bilo kakvu informaciju o počinitelju da im se jave.

Ova strašna priča započela je sredinom veljače kada je na obali pronađena obješena glava tuljana. Mjesec dana kasnije, 10. ožujka, na obližnjoj plaži pronađeno je tijelo obezglavljenog tuljana u stanju raspadanja, a znanstvenik iz lokalne morske biološke postaje zaključio je kako je riječ o istom tuljanu. Tjedan dana kasnije na obali je otkriveno novo tijelo tuljana bez glave koja je po svemu sudeći odrezana oštrim predmetom, vjerojatno jednostavnim nožem za ribolov.

U dogovoru s državnim odvjetništvom u Quimperu, pokrenuta je istraga i upućen poziv građanima koji imaju eventualna saznanja o počinitelju, budući da se različitim sustavima videonadzora nije uspjelo identificirali krivca ili krivce.

Iako su slični slučajevi zabilježeni prošle godine u Pas-de-Calaisu, lokalno stanovništvo je šokirano jer se tako nešto u ovoj regiji još nikada nije dogodilo. Sumnja se kako bi za ova nedjela mogla biti odgovorna jedna ili više osoba, a s obzirom na gotovo ritualno ubijanje tuljana moguće je da je počinitelj i psihički nestabilna osoba.

To su omiljene životinje koje se hrane ribama i u ovoj regiji imaju svoja lovišta, a lokalni ih ribari i nautičari poštuju i čuvaju. Riječ je dakako i o zaštićenoj vrsti, vrlo prisutnoj na ovim obalama Atlantika.

Vlasti podsjećaju kako je riječ o ozbiljnom kaznenom djelu, a točna kvalifikacija zločina je neovlašteno uništavanje divljih životinja, k tome još zaštićene vrste, za što je propisana minimalna novčana kazna u iznosu od 3.750 eura. Počinitelju moguće prijete i dvije godine zatvora te znatno viša novčana kazna - u ovom slučaju i do 150.000 eura.

Organizacija Sea Shepherd oštro je osudila ovaj žločin te ponudila 10.000 eura nagrade za informacije koje će policiji pomoći pri identificiranju krivca.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Francuska vlada pokreće nacionalni plan zaštite dupina

Tijela pronađenih dupina su strahovito unakažena, a peraje su im odrezane. No, ono što je šokiralo francuske istraživače iz Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella nije samo brutalnost kojom su usmrćeni ovi iznimno inteligentni morski sisavci, već njihov broj - od siječnja je na francuskim obalama Atlantika zabilježen rekordan broj od 1.100 pronađenih leševa dupina.

Dupini su zviždači oceana. Spasimo ih!

Krajem travnja aktivisti francuske organizacije Sea Shepherd su nakon dva mjeseca provedena na moru zaključili svoju kampanju obrane dupina duž francuske obale Atlantika, no voditeljica kampanje i predsjednica Sea Shepherd France, Lamya Essemlali, najavljuje njen nastavak.

Svake godine na francuskoj obali Atlantika strada na tisuće dupina

Dok se stotine unakaženih leševa dupina nastavljaju gomilati na francuskoj obali Atlantika kao posljedica nehumanog postupanja lokalnih ribara, tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd otkrio je veći broj leševa na obali blizu grada Les Sables d'Olonne, gdje su očito ostavljeni i zaboravljeni poslije već uobičajenog prikupljanja na plažama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER