Dupini su zviždači oceana. Spasimo ih!

Francuska organizacija Sea Shepherd zaključila je ovogodišnju Operaciju Dolphin ByCatch

Krajem travnja aktivisti francuske organizacije Sea Shepherd su nakon dva mjeseca provedena na moru zaključili svoju kampanju obrane dupina duž francuske obale Atlantika, no voditeljica kampanje i predsjednica Sea Shepherd France, Lamya Essemlali, najavljuje njen nastavak.

Već smo u više navrata izvještavali o rekordnom broju od 1.100 leševa dupina pronađenih na francuskoj obali Atlantika u prva tri mjeseca 2019. godine. Taj iznimno visok broj i brutalnost kojom su usmrćeni ovi iznimno inteligentni morski sisavci šokirao je istraživače Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella, kao i cijelu francusku i svjetsku javnost te natjerao francusku vladu na pokretanje nacionalnog plana zaštite dupina.

„Francuska vlada mora preuzeti odgovornost i djelovati protiv ove nehumane prakse“, izjavila je za Associated Press Lamya Essemlali, predsjednica Sea Shepherd France, te istaknula predviđanja znanstvenika kako će trenutna neodrživa stopa ribolova vjerojatno dovesti do izumiranja populacije dupina. Essemlali također tvrdi kako je agresivan lov lubina, koji je prije tri godine dobio zeleno svjetlo, glavni uzrok stradavanja dupina kao sporednog ulova. Naime, izrazito povećanje broja uginulih dupina također je započelo prije tri godine.

Fotografija je snimljena 7. ožujka 2019. godine te prikazuje uginule dupine na obali kraj gradića La Tranche-sur-Mer na obali Atlantika / Cecile Dars, Observatoire Pelagis/CNRS/ L'université de La Rochelle via AP

Desetine noćnih i dnevnih ophodnji u hladnim zimskim uvjetima Atlantskog oceana omogućile su organizaciji Sea Shepherd dokumentiranje ove tragedije, a njihove snimke obišle su cijeli svijet zahvaljujući neumornim timovima aktivista koji su se često suočavali i s napadima ribara. Njihova upornost omogućila je otkrivanje ovih događanja u Biskajskom zaljevu i osudu cijelog svijeta.

„Vraćat ćemo se ovamo svake zime sve dok francuska vlada ne donese zadovoljavajuća rješenja kako bi spasila populaciju dupina u Biskajskom zaljevu. Trenutni planovi koje je najavio ministar ekologije, François de Rugy, navode nas na uvjerenje da je ova borba tek počela. Osim dupina, cijeli morski ekosustav je oštećen našim metodama ribolova. Dupini su zviždači oceana. Slušajmo ih i spasimo ih“, poručila je Lamya Essemlali.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuska vlada pokreće nacionalni plan zaštite dupina

Tijela pronađenih dupina su strahovito unakažena, a peraje su im odrezane. No, ono što je šokiralo francuske istraživače iz Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella nije samo brutalnost kojom su usmrćeni ovi iznimno inteligentni morski sisavci, već njihov broj - od siječnja je na francuskim obalama Atlantika zabilježen rekordan broj od 1.100 pronađenih leševa dupina.

Svake godine na francuskoj obali Atlantika strada na tisuće dupina

Dok se stotine unakaženih leševa dupina nastavljaju gomilati na francuskoj obali Atlantika kao posljedica nehumanog postupanja lokalnih ribara, tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd otkrio je veći broj leševa na obali blizu grada Les Sables d'Olonne, gdje su očito ostavljeni i zaboravljeni poslije već uobičajenog prikupljanja na plažama.

Zbog porasta smrtnosti dupina uvodi se jednomjesečna zabrana ribolova na obali Atlantika

Državno vijeće je na zahtjev tri nevladine organizacije francuskoj vladi naložilo uvođenje zone zabrane ribolova u Biskajskom zaljevu kako bi se smanjio slučajni ulov morskih sisavaca. Zabrana ribolova slijedi nakon ranije uvedene obveze korištenja akustičnih repelenata za odvraćanje dupina od kočarica, a zahtijeva se i pouzdana procjena godišnjeg broja slučajnog ulova dupina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER