Francuska vlada pokreće nacionalni plan zaštite dupina

Cijela Francuska je u šoku zbog rekordnog broja od čak 1.100 uginulih dupina pronađenih na obali Atlantika u prva tri mjeseca 2019.

Tijela pronađenih dupina su strahovito unakažena, a peraje su im odrezane. No, ono što je šokiralo francuske istraživače iz Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella nije samo brutalnost kojom su usmrćeni ovi iznimno inteligentni morski sisavci, već njihov broj - od siječnja je na francuskim obalama Atlantika zabilježen rekordan broj od 1.100 pronađenih leševa dupina.

Već smo ranije ovog mjeseca pisali o stotinama unakaženih leševa dupina koji se u izrazito velikom broju pronalaze na francuskoj obali Atlantika kao posljedica nehumanog postupanja lokalnih ribara. Pažnju medija privukla je vijest o većem broju leševa dupina blizu grada Les Sables d'Olonne, koje je pronašao tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd. Masovno ubijanje dupina je na noge podiglo mnoge organizacije za zaštitu životinja i potaknulo francuskog ministra ekologije da pokrene nacionalni plan za njihovu zaštitu.

„Nikada do sada nije zabilježen ovako velik broj mrtvih dupina“, rekao je Willy Daubin, član Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja Sveučilišta La Rochelle. „Prošlogodišnji rekord je premašen već u prva tri mjeseca ove godine. Prošle je godine zabilježeno povećanje u odnosu na 2017. godinu, a čak je i taj broj bio najveći u posljednjih 40 godina.“

Iako Daubin tvrdi kako 90 posto dupina smrtno stradava zbog toga što kao sporedni ulov završe u ribarskim mrežama, razlog ovogodišnjeg značajnog povećanja još uvijek ostaje misterija. Postavlja se pitanje leži li uzrok ovog problema u opremi ribarskih kočarica, a pregledom leševa pronađenih dupina ustanovljena je ekstremno visoka razina njihovog sakaćenja. Aktivisti tvrde kako je uobičajeno da ribari režu dijelove tijela dupina ugušenih u ribarskim mrežama kako bi spasili mreže, a oni koji prežive u mrežama ugibaju od posljedica rana koje im nanose ribari na plovilima.

Tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd otkrio je veći broj leševa na obali blizu grada Les Sables d'Olonne / Foto: Sea Shepherd France

Francuski ministar ekologije, održivog razvoja i energije François de Rugy žurno je prošlog tjedna stigao u La Rochelle kako bi razmotrio uzroke ove krizne situacije te utjecao na smanjenje broja dupina koji stradavaju zbog ljudskih aktivnosti. Osim pritiska javnosti i medija, pretpostavlja se kako je na hitno rješavanje problema utjecao i izrazito proekološki orijentirani francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Rugy je predložio određene mjere i pokrenuo nacionalni plan zaštite dupina, uključujući i pojačano istraživanje postojećih akustičnih repelenata za tjeranje dupina kojima je opremljeno 26 kočarica lokalne ribarske industrije. Naime, kada se aktiviraju, ovi uređaji dupinima šalju neugodne zvučne signale i tako ih udaljavaju od kočarica.

Međutim, kao što smo već ranije izvijestili, organizacija Sea Shepherd tvrdi kako prema njihovim saznanjima navedenim uređajima nisu opremljene sve kočarice, a dvije mreže koje su uspjeli pregledati u veljači ove godine, u kojima su inače pronađeni uginuli dupini, uopće ih nisu imale. Također, njihovi aktivisti tvrde kako su navedeni uređaji ionako beskorisni, kao i da ih većina vlasnika ribarskih kočarica ne aktivira jer se boje da će njima otjerati vrijedan ulov. Osim toga, uključuju ih tek pri provođenju kontrola, iako to ni tada nije slučaj.

Također se navodi kako povećanje broja uređaja za tjeranje dupina nije dugoročno rješenje jer to oceane zbog onečišćenja bukom čini nenastanjivim za sve sisavce i ribe.

Ova fotografija snimljena 6. veljače 2019. godine i prikazuje znanstvenika Opservatorija Pelagis koji stoji pored uginulog dupina u Chatelaillon-les-Boucholeursu na obali Atlantika / Foto: Jerome Spitz, Opservatorij Pelagis / CNRS / L'université de La Rochelle putem AP-a

„Francuska vlada mora preuzeti odgovornost i djelovati protiv ove nehumane prakse“, izjavila je za Associated Press Lamya Essemlali, predsjednica Sea Shepherd France, te citirala znanstvenike koji predviđaju da će trenutna neodrživa stopa ribolova vjerojatno dovesti do izumiranja populacije dupina.

Lamya Essemlali tvrdi kako je agresivan lov lubina, koji je prije tri godine dobio zeleno svjetlo, glavni uzrok stradavanja dupina. Izrazito povećanje broja uginulih dupina je također započelo prije tri godine.

U organizaciji Sea Shepherd France tvrdi se kako cjelokupna ekološka kriza proizlazi iz velike potražnje za jeftinom ribom. Naime, „lubini koji se love kočaricama čije ribarske mreže ubijaju i velik broj dupina, mogu se na francuskom tržištu naći za 8 eura po kilogramu“, kaže Essemlali.

Prema Europskoj komisiji, globalna potrošnja morske ribe je više nego udvostručena u proteklih 50 godina, a taj je porast postao neodrživ. I smrtonosan za dupine koji stradavaju kao sporedan ulov.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Dupini su zviždači oceana. Spasimo ih!

Krajem travnja aktivisti francuske organizacije Sea Shepherd su nakon dva mjeseca provedena na moru zaključili svoju kampanju obrane dupina duž francuske obale Atlantika, no voditeljica kampanje i predsjednica Sea Shepherd France, Lamya Essemlali, najavljuje njen nastavak.

Svake godine na francuskoj obali Atlantika strada na tisuće dupina

Dok se stotine unakaženih leševa dupina nastavljaju gomilati na francuskoj obali Atlantika kao posljedica nehumanog postupanja lokalnih ribara, tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd otkrio je veći broj leševa na obali blizu grada Les Sables d'Olonne, gdje su očito ostavljeni i zaboravljeni poslije već uobičajenog prikupljanja na plažama.

Tko ubija tuljane u Bretanji?

U protekla dva mjeseca oko luke Concarneau u francuskoj Bretanji pronađeno je nekoliko obezglavljenih tijela tuljana. Lokalna policija poziva na suradnju i moli građane koji imaju bilo kakvu informaciju o počinitelju da im se jave, a francuska organizacija Sea Shepherd nudi 10.000 eura nagrade za informacije koje će policiji pomoći pri identificiranju krivca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER