Klasični Cooper bicikl napravljen od starih vinskih bačvi

Idealan za vinske ture

Iako se iskorištene vinske bačve mogu pretvoriti u razne predmete, pa i koristiti za sadnju drveća, vinarije ih najčešće bacaju. Lance Rake nije bio oduševljen takvim rasipanjem korisnih materijala te je razvio novi način upotrebe starih bačvi. On ih želi pretvoriti u gradske bicikle, a prvog je već napravio.

Lance Rake, profesor industrijskog dizajna na Sveučilištu u Kanzasu, već je ranije napravio e-bicikl od bambusa, ugljena i balze, razvio tkani materijal za okvir bicikla od bambusa i osmislio set koji omogućuje indijskim poduzetnicima proizvodnju bicikala od bambusa koristeći se jednostavnim alatom.

Na nedavnom putovanju u Kaliforniju uočio je namještaj napravljen od starih vinskih bačvi. „Zakrivljene linije drveta podsjetile su me na bicikl od bambusa koji sam davno napravio i pomislio sam da bih ih mogao lako pretvoriti i u okvir bicikla“, rekao je na Sjevernoameričkoj izložbi ručno izrađenih bicikala.

Cooper bicikl ima zaista lijepe obline, zajedno s privlačnom patinom / Foto: Ben Coxworth/New Atlas

Dobiveni prototip Cooper bicikla ima zaista lijepe obline, zajedno s privlačnom patinom. Patina dolazi od spaljivanja bačvi s unutarnje strane kako bi se vinu dodao specifičan okus, nakon čega drvo dodatno postaje umrljano od vina. Rake je zapravo vrlo malo završno obrađivao okvir bicikla od hrastovog drva.

Cooper bicikl može biti opremljen i s mjenjačem / Foto: Ben Coxworth/New Atlas

Osmislio je bicikl koji se može izraditi u dijelovima, tako da kupci jednostavno mogu spojiti različite dijelove okvira u cjelinu. Riječ je o dvobrzinskom biciklu s kočnicom na glavčini zadnjeg kotača, iako Lance Rake razmišlja i o novim modelima. U konačnici, Rake planira napraviti poseban dizajn za drvodjelce u vinskim područjima kako bi pretvorbom neželjenih starih bačvi u dijelove bicikala ili u potpuno opremljene bicikle mogli ostvariti dodatne prihode.

„Zamišljam kako bi na vinskim turama ili za vrijeme posjeta vinogradima bilo dobro voziti se na biciklu od starih bačvi“, rekao je Rake i moramo se složiti kako je ideja uistinu dobra.

Ako ste više skloniji viskiju, vjerojatno bi vam se svidio i Renovov Glenmorangie Original bicikl, napravljen od drveta bačvi za viski.

Za ručnu izradu jednog Glenmorangie Original bicikla potrebno je oko 20 sati / Foto: Renovo Hardwood Bicycles

Za više informacija posjetite internetsku stranicu dizajnera Lance Rakea.

  • Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

79&Park - Novi švedski stambeni kompleks jedinstvenog dizajna

U Stockholmu je službeno otvoren novi stambeni kompleks 79&Park prema projektu danske Bjarke Ingels Grupe. Kompleks sa 169 apartmana pomno je dizajniran i u potpunosti se uklapa u lokalni okoliš, a svaki stan ima svoj vlastiti krovni vrt i prekrasan pogled na okolne zelene površine i grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER