79&Park - Novi švedski stambeni kompleks jedinstvenog dizajna

Lijepo, funkcionalno i izgrađeno od prirodnih materijala

U Stockholmu je službeno otvoren novi stambeni kompleks 79&Park prema projektu danske Bjarke Ingels Grupe. Kompleks sa 169 apartmana pomno je dizajniran i u potpunosti se uklapa u lokalni okoliš, a svaki stan ima svoj vlastiti krovni vrt i prekrasan pogled na okolne zelene površine i grad.

Funkcionalan dizajn

Bjarke Ingels Group (BIG) službeno je otvorila dugo očekivani stambeni kompleks 79&Park, vrlo upečatljivog, stepenastog dizajna. Skulpturalni kompleks, smješten u stockholmskoj četvrti Gärdet, sastoji se od 169 vrtovima prekrivenih apartmana, konstruiranih od prefabriciranih modula površine 3,6 X 3,6 metara, koji su raspoređeni oko središnjeg otvorenog dvorišta. Razvijenim kaskadnim dizajnom optimizirana je dostupnost prirodnog svjetla, kao i pogled na grad i parkove Gärdeta.

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Otvoren istog dana kao i Norra Tornen (OMA) – spektakularni i najviši neboder u Stockholmu, novi stambeni kompleks 79&Park nalazi se na istaknutoj lokaciji koja graniči s gradskim parkom. Kako bi se uklopio u urbani okoliš i okolno zelenilo, kompleks je izgrađen u obliku blago nagnute padine te je u cijelosti obložen vertikalnim cedrovim daščicama. Atraktivnom izgledu kompleksa doprinosi i obilje zelenila, kako na krovnim terasama modula, tako i u središnjem dvorištu.

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Stanovi za ugodan život

„Kompleks 79&Park osmišljen je kao naseljeni krajolik kaskadnih rezidencija koji kombinira prednosti prigradskog stanovanja s kvalitetama urbanog života. Naime, svaki stan ima svoj vrt s predivnim pogledom na grad i Gärdet“, rekao je Bjarke Ingels, osnivač poznate danske arhitektonske tvrtke BIG. „Intima središnje zelene oaze nudi mir i tišinu te istovremeno svojim stanovnicima daje osjećaj pripadnosti velikoj zajednici ovog kompleksa. Gledano iz daljine, 79&Park izgleda poput umjetnog brežuljka u središtu Stockholma“, dodao je Ingels.

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Osim 169 stambenih jedinica – od kojih gotovo svaka ima prilagođen i jedinstven izgled, kompleks u svom prizemlju raspolaže i trgovačkim centrom, dječjim vrtićem te prostorom za čuvanje pasa. Osim što je savršeno uklopljen u okoliš, i interijeri kompleksa inspirirani su skandinavskim dizajnom i uređeni korištenjem prirodnih materijala. To podrazumijeva podove od bijelog hrasta i prirodnog kamena, a veliki prozori gotovo da brišu granicu između unutarnjeg prostora i okoline.

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER