Ujedinjeno Kraljevstvo: Pobjeda obnovljivih izvora nad fosilnim gorivom

Prekretnica koja se nekada činila nezamislivom

Kapacitet obnovljivih izvora energije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji u posljednjih pet godina broji trostruko povećanje, po prvi je put premašio kapacitet postrojenja za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva.

41,9 GW kapaciteta obnovljive energije

Posljednjih pet godina u Ujedinjenom Kraljevstvu odvija se prava energetska tranzicija na obnovljive izvore energije, čiji su se kapaciteti povećali čak tri puta, dok su oni fosilnih goriva pali za jednu trećinu, ponajviše zbog dotrajalih ili neekonomičnih elektrana.

Tako se u posljednjih godinu dana u Ujedinjenom Kraljevstvu kapacitet elektrana na ugljen smanjio za jednu četvrtinu, a aktivno je još svega šest postrojenja.

Britanski operatori elektrana na ugljen pogođeni su i nametnutim porezom na ugljik, kao mjerom smanjenja emisija ugljikovog dioksida, ali i plinskom konkurencijom, iako su nedavno profitirali zbog povećanja cijena plina

Rezultat svega toga je da su između srpnja i rujna ove godine, kapaciteti obnovljivih izvora energije, koji uključuju energiju vjetra, Sunca, biomase i energiju proizvedenu u malim hidroelektranama (električna snaga od 10 kW do 10MW), dostigli 41,9 GW, ili više od 41,2 GW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva.

“Zelena” transformacija širi se diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a zanimljiv primjer o kojem smo već izvještavali stiže iz Londona, čije je povijesno središte, poznato i pod nazivom “Square Mile”, u listopadu ove godine prešlo na 100-postotno napajanje čistom energijom. Dok mnoge ostale nacionalne vlade ne rade dovoljno ili nisu započele s ozbiljnim provođenjem mjera za ublažavanje klimatskih promjena, grad London je samo jedan u nizu svjetskih gradova koji su krenuli s konkretnim provođenjem ciljeva Pariškog sporazuma.

 

 

Polako, ali sigurno odmicanje od fosilnih goriva

Navedeno istraživanje britanskog elektroenergetskog sektora proveo je londonski Imperial College, a dr. Iain Staffell, voditelj istraživanja, rekao je kako se “britanski elektroenergetski sustav polako, ali sigurno izmiče od proizvodnje električne energije korištenjem fosilnih goriva.”

Međutim, uz povećanje instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, količina generirane električne energije iz fosilnih goriva još je uvijek iznosila približno 40 %, u usporedbi s 28 % za obnovljive izvore.

U pogledu instalirane snage, vjetar predstavlja najveći izvor obnovljive energije s više od 20 GW instaliranih kapaciteta, a potom ga slijedi solarna energija. Biomasa se pak nalazi na trećem mjestu.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER