Londonska „zelena“ transformacija započinje u listopadu 2018.

Londonsko središte u velikom stilu prelazi na 100-postotno napajanje čistom energijom

Grad London, točnije njegovo povijesno središte poznato i pod nazivom „Square Mile“, uskoro prelazi na 100-postotno napajanje čistom energijom i to u velikom stilu. Od listopada 2018. godine, središte Londona će se u potpunosti napajati iz obnovljivih izvora energije i to putem instaliranih fotonaponskih sustava na zgradama ove četvrti, ulaganjem u velike solarne i vjetroenergetske projekte te kupovinom čiste energije iz elektroenergetske mreže.

London snažno podržava borbu protiv klimatskih promjena

Iako ova četvrt zauzima površinu od svega 1,12 četvornih milja ili 2,90 km2, bitno je napomenuti kako je riječ o jednom od najvećih financijskih centara svijeta, a ovom „zelenom“ transformacijom šalje se jasna poruka da London snažno podržava aktivnosti za ublažavanje klimatskih promjena.

Korporacija Londonskog Cityja (City of London Corporation) će se pri realizaciji plana za transformaciju energetskog sustava londonskog središta udružiti s nekoliko lokacija diljem Londona, kao što su škole, stambene zgrade, tržnice i 4450 hektara zelenih površina, na kojima će instalirati kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

„Korištenjem 100-postotne energije iz obnovljivih izvora Grad London će postati čišći i zeleniji, smanjit će se ovisnost o napajanju iz elektroenergetske mreže, a neke od naših zgrada imat će na nultu emisiju ugljika“, izjavila je Catherine McGuinness, predsjednica Odbora za politiku i resurse Korporacije Londonskog Cityja. „Stalno pratimo utjecaj naših aktivnosti na okoliš i nadamo se da možemo biti primjer drugim organizacijama koje će slijediti naš primjer.“

Grad London je samo jedan u nizu svjetskih gradova koji su krenuli s konkretnim provođenjem ciljeva Pariškog sporazuma, čak i dok mnoge nacionalne vlade ne rade dovoljno ili još nisu započele s ozbiljnijim provođenjem mjera za ublažavanje klimatskih promjena.

„Proizvodnjom vlastite energije i investiranjem u obnovljive izvore energije radimo svoj dio posla kako bismo zadovoljili međunarodne i nacionalne energetske ciljeve“, kaže McGuinness. „Ovo je velik korak za našu korporaciju i predstavlja našu predanost stvaranju društveno i okolišno odgovornog poslovnog okruženja.“

Prvi gradski nacionalni park već 2019.

Područje Velikog Londona svakako je jedno od najvećih pokretača brojnih promjena u svijetu, i to posebice uvođenjem mnogih promjena u politici upravljanja gradom kroz poticanje električnih vozila, širenjem zelenih površina i primjenom čiste energije. Nova električna taksi vozila i autobusi sada su već uobičajeni diljem grada, a gradonačelnik Londona Sadiq Khan najavio je prošlog prosinca svoju namjeru proširenja zone niskih emisija na veći dio grada kojim će smjeti voziti isključivo električni autobusi i dostavna vozila.

Pored toga, gradonačelnik Khan sa svojim planovima povećanja broja stabala i zelene infrastrukture diljem grada također ulaže velike napore kako bi London postao i prvi svjetski gradski nacionalni park.

Ne čini li vam se da smo sa sve učestalijom sječom stabala, uništavanjem zelenih površina i posvemašnjom betonizacijom naših gradova toliko daleko od Londona? Posjetite zagrebački Trg žrtava fašizma kako biste otklonili i najmanju sumnju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Nova naknada za benzinska i dizel vozila u Londonu

U Londonu je na snagu stupila nova odredba prema kojoj će vlasnici vozila koja najviše zagađuju okoliš plaćati dnevnu naknadu za vožnju po gradskom središtu u visini od 21,50 funti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER