Austrija na putu ostvarenja cilja 100-postotne zelene energije

Do 2030. će se u proširenje primjene obnovljive energije uložiti ukupno 10 milijardi eura

Novi austrijski Zakon o proširenju primjene energije iz obnovljivih izvora (EAG) konačno je spreman, a njime bi se trebao postići cilj 100-postotne opskrbe čistom energijom do 2030. godine.

Austrijanci ovaj ambiciozan cilj misle postići s fotonaponskim sustavima na milijun krovova, postojećim vjetroelektranama i hidroelektranama, elektranama na biomasu te malim postrojenjima na bioplin kao dijelovima buduće energetske zajednice, koja neće samo proizvoditi 'zelenu' električnu energiju, već će je i dijeliti.

Zakon o proširenju primjene energije iz obnovljivih izvora (Erneuerbaren-Ausbau-Gesetz - EAG), čije donošenje austrijska elektroenergetska industrija s nestrpljenjem očekuje, služit će kao osnova za ubrzano širenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Zakon EAG je napokon spreman i sljedeće bi se srijede trebao predstaviti na Vijeću ministara.

„Ako parlamentarni proces bude išao prema planu, zakonski paket će moći stupiti na snagu prije ljeta“, izjavila je u četvrtak austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler (Zeleni).

Zelena transformacija austrijske industrije

Novim zakonskim paketom osigurat će se prikladan sustav financiranja kojim će se u obnovljive izvore energije do 2030. svake godine uložiti milijardu eura. Središnja točka EAG-a su energetske zajednice kojima će se omogućiti da svatko može postati dijelom energetske tranzicije te u budućnosti zajednički proizvoditi, skladištiti i trošiti električnu energiju. Za industriju se do 2030. godine planiraju poticajna sredstva u visini od 500 milijuna eura, čime bi se trebala osigurati konkurentnost domaćih tvrtki, zaštititi postojeća i stvoriti nova radna mjesta.

  • Vizekancelar Werner Kogler i savezna ministrica Leonore Gewessler. / © BMK - Cajetan Perwein

„Borba protiv klimatske krize naša je povijesna misija i mi kao savezna vlada imamo odgovornost učiniti sve što možemo kako bismo u tome uspjeli. Novim zakonom smo upravo poduzeli važan korak kojim započinjemo naš izlazak iz doba fosilnih goriva i krećemo u budućnost čiste energije. Do 2030. Austrija će električnu energiju proizvoditi isključivo iz biomase, energije vjetra, hidroenergije i sunčeve energije, što znatno ubrzava naše napore u zaštiti klime“, izjavio je vicekancelar Vlade Republike Austrije Werner Kogler (Zeleni).

„Naš je cilj 100-postotna zelena električna energija do 2030. Da bismo to postigli, oslanjamo se na ulaganja, sudjelovanje građana i inovacije. EAG nije samo najveći energetski paket u posljednjih nekoliko godina, već i investicijski program za Austriju i domaće gospodarstvo, „težak“ 10 milijardi eura“, kazao je državni tajnik Magnus Brunner (Austrijska narodna stranka – ÖVP).

27 dodatnih teravat-sati

Da bi se postigao ovaj cilj, Austriji će biti potrebno dodatnih 27 teravat-sati (TWh) električne struje. Za usporedbu, između 1970. i 1998. godine proizvodnja je porasla za 30 TWh, a rast se tijekom sljedećih deset godina planira kako slijedi: 11 TWh iz fotonaponskih sustava, 10 TWh iz energije vjetra, 5 TWh hidroenergije i 1 TWh biomase. „To je za oko 50 posto više u odnosu na trenutno stanje“, objasnila je ministrica Gewessler.

S tim ciljem prilagodit će se i postojeći sustav subvencija te će se u budućnosti moći koristiti jednokratna investicijska subvencija ili stalni tržišni bonus za proizvodnju električne energije. Za potpore se planira izdvojiti milijardu eura godišnje pa će se u sljedećih deset godina u proširenje primjene obnovljive energije uložiti ukupno 10 milijardi eura.

Također, kućanstva ne bi trebala biti opterećena znatno većim naknadama za poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije. „Kućanstva s niskim prihodima, kao i ona koja imaju pravo na izuzeće od plaćanja naknade, bit će oslobođena plaćanja doprinosa za zelenu električnu energiju“, potvrdila je ministrica Gewessler.

2.000 komentara u javnom savjetovanju

Predloženi zakon je tijekom javnog savjetovanja značajno promijenjen temeljem više od 2.000 zaprimljenih komentara građana i struke. Jedna od glavnih promjena odnosi se na vodik: sustavi za elektrolizu sada su u potpunosti izuzeti od mrežnih tarifa i to najmanje 15 godina. Uz to, na raspolaganju je ukupno 500 milijuna eura investicijskih sredstva za 'zeleni' vodik u sljedećih deset godina.

Bioplin će se poticati tržišnom premijom, a osim toga, tijekom sljedećih deset godina za postojeća i nova postrojenja predviđaju se potpore u visini od 500 milijuna eura.

Poticanje energetskih zajednica

EAG također po prvi put omogućuje da građani i tvrtke mogu zajedno proizvoditi i dijeliti električnu energiju. Energetske zajednice građana moći će tako razmjenjivati električnu energiju bez regionalnih ograničenja. Na primjer, obitelj u Gornjoj Austriji moći će proizvoditi električnu energiju putem FN sustava na krovu svoje obiteljske kuće, a njihovo dijete na studiju moći će je trošiti u Beču.

Još nije utvrđen iznos financiranja fotonaponskih sustava, no to će se odrediti naknadnim pravilnicima. Sveukupno, iznos bi se trebao povećati, iako to moraju odobriti nadležna tijela EU-a. Kako je naveo državni tajnik Brunner, pretpostavka je da će se investicija sama isplatiti u roku od deset godina. Dodao je također kako je životni vijek takvih sustava nekada bio oko 20 godina, a sada iznosi 30 godina.

„Zakon o proširenju primjene energije iz obnovljivih izvora mora se prijaviti nadležnim europskim tijelima“, rekla je ministrica Gewessler. „O njemu smo već razgovarali s povjerenikom za energetiku Kadrijem Simsonom i dvojicom potpredsjednika Margrethe Vestager i Fransom Timmermansom, koji su mi obećali da će ga brzo razmotriti.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER