Rajsko otočje Palau prvo zabranilo upotrebu krema za sunčanje

Spašavanje preostalih koraljnih grebena

Prema procjenama UN-a, već je oko petine koraljnih grebena na svijetu mrtvo, a u sljedećem desetljeću moglo bi ih biti uništeno još 15 %. Njihov opstanak, između ostaloga, ugrožavaju i kreme za sunčanje, a mala otočna država Palau u zapadnom Pacifiku prva će na svijetu zakonom zabraniti njihovu upotrebu s ciljem zaštite koraljnog i ostalog morskog svijeta.

U jednom prvih članaka na našem portalu pisali smo o štetnim posljedicama krema za sunčanje na okoliš. Iako korisne za ljude jer štite kožu od štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja, njihov utjecaj na okoliš postaje sve veći, a posebno su štetne za koraljne grebene.

Procjenjuje se da se u koraljnim grebenima oceana godišnje pohranjuje između 6.000 i 14.000 tona krema za sunčanje, čime se uzrokuje njihovo izbjeljivanje i sprječava rast mladih koralja. Opasnost za jedan od najproduktivnijih ekosustava na svijetu ne predstavljaju samo kreme za sunčanje, već i odbačena plastika u oceanu, klimatske promjene, pa čak i invazivne alge koje im uzimaju posljednje količine preostalog kisika.

 

 

Naravno, zabrana krema za sunčanje podrazumijeva i postojanje alternativa za njihovu zamjenu. U svrhu toga provode se brojna istraživanje koja traže prirodne alternative kremama za sunčanje. Jedan od primjera su MAA spojevi (eng. Mycosporine-Like Amino Acids), koji djeluju kao prirodni UV filtri, a proizvode ih cijanobakterije i alge. Njihova velika prednost naspram sintetičkih UV filtera jest što mogu djelovati kao snažni antioksidansi neutralizirajući štetno djelovanje slobodnih radikala koji nastaju djelovanjem Sunčeva zračenja. Mogućnost primjene navedenih, ali i ostalih spojeva na ljudsko zdravlje u obliku krema za sunčanje tek treba istražiti i detaljno ispitati.

Topski raj otočja Palau / Fotografija: LuxTonnerre

Za nepoštivanje zakona slijedi novčana kazna

Jedna od najmlađih i najmanjih država svijeta, Republika Palau u zapadnom Pacifiku, postat će prva zemlja na svijetu koja je zabranila korištenje sunčanih krema s toksičnim djelovanjem na koraljne grebene. Na Havajima je ovog ljeta izglasan zakon o zabrani korištenja štetnih krema za sunčanje, ali će na snagu stupiti tek 2021. godine, dok je isti zakon na otočju Palau izglasan prošli tjedan, a na snagu će stupiti godinu dana ranije, točnije 2020. godine.

Svi trgovci bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.000 dolara za prodaju krema koje sadrže 10 kemijskih sastojaka, navedenih kao štetni za koralje i ostale morske vrste. Neki od štetnih spojeva s liste su oksibenzon i oktinoksat, koji se koriste u većini američkih krema za sunčanje.

„Ovaj zakon ima potencijal da trajno utječe na okoliš ovog područja“, napisao je u nacrtu zakona Tommy E. Remengesau, predsjednik Republike Palau.

Meduze u poznatom jezeru pod zaštitom UNESCO-a su u opasnosti zbog štetnih sastojaka krema za sunčanje / Fotografija: Lukas / CC BY 2.0

Štetan utjecaj turizma

Zabrana krema za sunčanje dio je većeg plana za smanjenje utjecaja turizma na jedinstvenu biološku raznolikost arhipelaga. Od prošle godine, svi posjetitelji otočja moraju pri dolasku potpisati izjavu, tzv. Palau Pledge,  kojom se obvezuju da će zaštiti okoliš, a navedeno im se upisuje u putovnicu.

„Tijekom turističkih obilazaka brodovima, u naš arhipelag svaki dan može dospjeti 13,5-22,5 litara kreme za sunčanje, što ugrožava popularne podvodne lokalitete za ronjenje, biološku raznolikost i koralje“, izjavio je Olkeriil Kazuo, glasnogovornik Vlade.

Jedan od najvećih poticaja za uspostavu ovog zakona bilo je istraživanje provedeno 2017. godine, koje je otkrilo prisustvo toksičnih sastojaka krema za sunčanje na području jezera Meduza pod UNESCO-vom zaštitom. Zbog nestajanja meduza, poznato jezero bilo je zatvoreno više od godinu dana.

Brojne zemlje su zbog štetnih posljedica koje na okoliš imaju kreme za sunčanje morale zatvoriti svoja poznata turistička odredišta. Tako se na primjer, na Tajlandu u listopadu priopćilo kako će morati na neodređeno vrijeme zatvoriti zaljev Maya, poznat iz filma „The Beach“ s Leonardom DiCapriom, a sve zbog onečišćenja brodicama i kremama za sunčanje, što je dovelo do izumiranja čak 80 % prisutnih koralja.

Kao alternativa konvencionalnih kremama za sunčanje, nude se one koje sadrže cinkov oksid ili titanijev dioksid, što ne šteti koraljnim grebenima, a savjetuje se i korištenje zaštitne opreme tijekom boravka na suncu.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

WWF poziva sve pojedince, gradove i poduzeća da se 30. ožujka 2019. uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi onečišćenje mora plastikom!

Kreme s manjim utjecajem na morski svijet

Kreme za sunčanje štite našu kožu od negativnog utjecaja Sunčevog zračenja, no istovremeno se akumuliraju u morskom ekosustavu i svojim prisustvom ugrožavaju njegovo normalno funkcioniranje. Kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj, sve se više radi na pronalaženju novih metoda dobivanja okolišno prihvatljivih sastojaka krema. Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi proizveli su glavni sastojak krema za sunčanje pomoću cijanobakterije modificiranog genoma.

Borba za spas koraljnih grebena na Havajima

Oko petine koraljnih grebena na svijetu je mrtvo, a preživjeli koralji pod stalnom su prijetnjom ne samo klimatskih promjena, već i algi. Korištenjem novog uređaja alge se pažljivo „usisavaju“ s koralja, a za preostali dio brinu se morski ježinci za koje su alge prava gastronomska poslastica!

LarvalBot pomaže pri obnovi Velikog koraljnog grebena

Klima se mijenja mnogo brže no što se vrste tomu mogu prilagoditi pa stoga znanstvenici poticanjem širenja vrsta, posebice onih ugroženih, nastoje ubrzati evoluciju. Takva intervencija može se opisati kao prirodna selekcija s malo ljudskog poticaja – ili, u ovom slučaju, uz pomoć robota.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER