„Naš ocean 2022.“: EU najavio jednu milijardu eura za zaštitu oceana

7. konferencija „Naš ocean“ („Our Ocean“) održana je u Palauu 13. i 14. travnja 2022.

EU je u četvrtak na konferenciji „Naš ocean” u Palauu obnovio svoje obveze u pogledu međunarodnog upravljanja svjetskim oceanima. Predstavljene su 44 obveze u iznosu od gotovo jedne milijarde eura, što su najopsežnije obveze koje je EU ikad preuzela tijekom konferencije „Naš ocean”, izvijestila je Europska komisija.

Konferencija „Naš ocean” („Our Ocean“)  ključan je trenutak za zemlje cijelog svijeta, civilno društvo i industriju da se obvežu na konkretne i opsežne mjere za zaštitu oceana. Ovogodišnja tema konferencije je „Naš ocean, naši ljudi, naše blagostanje”, a cilj je privući globalne partnere kako bi se pronašla rješenja za održivo upravljanje morskim resursima, povećanje otpornosti oceana na klimatske promjene i očuvanje njihova zdravlja za buduće generacije, ističe se u priopćenju Europske komisije.

„Iznos na koji se EU danas obvezao znatan je, ali još je znatnija uloga koju ocean ima za naš opstanak. On nam osigurava čist zrak, regulira klimu, udomljuje velik dio bioraznolikosti na Zemlji i ključan je za naše gospodarstvo. Ocean nam sve to donosi i stoga ga moramo štititi. Naša budućnost ovisi o njemu.“ – izjavio je povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Na konferenciji „Naš ocean” EU je preuzeo obveze koje obuhvaćaju sve teme tog međunarodnog događanja: zaštićena morska područja borba protiv onečišćenja mora suočavanje s oceanskom i klimatskom krizom stvaranje održivih plavih gospodarstava unaprjeđenje održivog artizanalnog ribolova i akvakulture te stvaranje sigurnog, pravednog i zaštićenog oceana. Osim toga, EU je razvio i alat za praćenje obveza kako bi građani mogli pratiti napredak u njihovoj provedbi.

Europska unija je svjesna izazova s kojima se ocean suočava i ove je godine stavio snažan naglasak na njegovu zaštitu i obnovu, primjerice inicijativama kao što su sastanak na vrhu „Jedan ocean” u veljači u Brestu i predstojeća konferencija UN-a o oceanima koja će se u lipnju i srpnju održati u Lisabonu. EU trenutačno ažurira i svoj program za međunarodno upravljanje oceanima kako bi se na sveobuhvatan način uzeli u obzir izazovi i najnoviji razvoj događaja u području oceana, ali i mogućnosti koje pruža Europski zeleni plan.

Primjeri najvažnijih preuzetih obveza

U razdoblju 2021. – 2023. izdvojit će se kao dio početnog financiranja, odnosno financiranja za pokretanje poduzeća, gotovo 500 milijuna eura za istraživanja, razvoj i inovacije za misiju u okviru programa Obzor „Obnova naših oceana i voda do 2030.”. Ta će se misija baviti i oceanima i vodama te će imati ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti i obnovi prirode. Pomoći će u postizanju ciljeva EU-a, a to su zaštita 30 % morskog područja država članica i obnova morskih ekosustava, sprječavanje i uklanjanje onečišćenja smanjenjem plastičnog otpada u moru, gubitka hranjivih tvari i upotrebe kemijskih pesticida te potpora daljnjem razvoju održivog i kružnog plavoga gospodarstva.

EU je najavio i doprinos od 55 milijuna eura tijekom dvije godine za poboljšanje praćenja morskog okoliša i klimatskih promjena putem programa satelitskog praćenja Copernicus, a ponajprije usluge Wekeo, kojom se međunarodnoj istraživačkoj zajednici omogućuje da na jednom mjestu pristupi svim proizvodima kojima se opisuju prošlost, sadašnjost i budućnost Zemljina sustava uz internetske alate za znanost o okolišu u okviru infrastrukture za računalstvo u oblaku.

Podsjetimo, konferencija „Naš ocean” pokrenuta je 2014. godine. Održana je 2014. i 2016. u SAD-u, 2015. u Čileu, 2017. na Malti, 2018. u Indoneziji i 2019. u Norveškoj. Tijekom šest prethodnih konferencija sudionici su preuzeli više od 1400 obveza u vrijednosti od otprilike 91,4 milijarde USD i time zaštitili najmanje pet milijuna četvornih milja oceana.

Sedmu konferenciju „Naš ocean” zajedno su organizirali predsjednik Palaua Surangel Whipps Jr. i posebni izaslanik američkog predsjednika za klimu John Kerry, a posebno je važna jer će skrenuti pozornost na jednu od regija koja je najviše ovisna o oceanima te najizloženija klimatskim promjenama.

Europska komisija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuska Narodna skupština izjasnila se protiv vađenja ruda s morskog dna!

U francuskoj Narodnoj skupštini 17. siječnja značajnom većinom glasova usvojen je moratorij na vađenje ruda s morskog dna. Time je ova zemlja, sukladno zalaganju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na prošlogodišnjoj Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama COP27, postala predvodnik borbe protiv eksploatacije morskog dna u međunarodnim vodama.

Priroda u Europi i dalje ugrožena

I dalje se pogoršava stanje u zaštićenim staništima i smanjuje brojnost zaštićenih vrsta, a ta pogoršanja posljedica su prije svega intenzivne poljoprivrede, urbanizacije, neodrživih aktivnosti u sektoru šumarstva i promjena u slatkovodnim staništima. Na staništa utječe i zagađenje zraka, vode i tla te klimatske promjene i pretjerani izlov, uključujući krivolov, prekomjeran lov i ribolov, ističe se u priopćenju Europske komisije.

Sadnja tri milijarde stabala do 2030. bit će lakša uz MapMyTree

Europska komisija je zajedno s Europskom agencijom za okoliš (EEA) u četvrtak pokrenula e-alat MapMyTree, namijenjen svim organizacijama koje se žele pridružiti planu sadnje najmanje tri milijarde dodatnih stabala u EU-u do 2030. te registrirati i mapirati posađena stabla kako bi se postigao ovaj važan cilj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER