One Ocean Summit za zaštitu bioraznolikosti mora i oceana

The One Planet Summit For The Ocean

Očekuje se pokretanje nekoliko važnih inicijativa za zaštitu morskog ekosustava i boljeg upravljanja oceanima, s ciljem borbe protiv onečišćenja oceana i mora plastikom te pronalaženja odgovora na utjecaje klimatskih promjena.

„The One Planet Summit For The Ocean“ održava se u francuskom Brestu od 9. do 11. veljače 2022., s ciljem poduzimanja konkretnih akcija za očuvanje i potporu zdravog i održivog oceana. Ovo je prvi veliki događaj u važnoj godini za oceane – na početku druge UN-ove godine Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.), koje predvodi UNESCO-ova Međuvladina oceanografska komisija (Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC). Njime se nastoji ojačati međunarodna suradnja u području zaštite oceana radi provođenja UN-ovog Programa za održivi razvoj 2030. te značajnije potaknuti razvoj znanstvenih istraživanja i inovativnih tehnologija te tako doći do spoznaja o kumulativnim učincima kojima su mora i oceani izloženi.

Samit se održava u okviru francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, uz potporu Ujedinjenih naroda, a njegove najvažnije teme su upravljanje otvorenim morem, očuvanje biološke raznolikosti i borba protiv onečišćenja oceana i mora plastikom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u petak domaćin šefovima država i vlada te se očekuje pozivanje na ubrzavanje usvajanja novog pravno obvezujućeg instrumenta o očuvanju i održivom korištenju morske biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne jurisdikcije (BBNJ) pod Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS). Time bi se stvorio okvir za uspostavu zaštićenih morskih područja i njihovo upravljanje na otvorenim morima i to prema prijedlogu znanstvenika da se najmanje 30 posto svjetskih mora treba zaštiti na taj način. 

Na samitu također sudjeluju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji će održati govor o zaštiti mora i borbi protiv onečišćenja plastikom.

Samit se prenosi uživo iz Konferencijskog centra Ateliers des Capucins i možete ga pratiti putem YouTube kanala One Planet Summit.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Francuska Narodna skupština izjasnila se protiv vađenja ruda s morskog dna!

U francuskoj Narodnoj skupštini 17. siječnja značajnom većinom glasova usvojen je moratorij na vađenje ruda s morskog dna. Time je ova zemlja, sukladno zalaganju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na prošlogodišnjoj Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama COP27, postala predvodnik borbe protiv eksploatacije morskog dna u međunarodnim vodama.

„Naš ocean 2022.“: EU najavio jednu milijardu eura za zaštitu oceana

EU je u četvrtak na konferenciji „Naš ocean” u Palauu obnovio svoje obveze u pogledu međunarodnog upravljanja svjetskim oceanima. Predstavljene su 44 obveze u iznosu od gotovo jedne milijarde eura, što su najopsežnije obveze koje je EU ikad preuzela tijekom konferencije „Naš ocean”, izvijestila je Europska komisija.

Konferencija o budućnosti Europe završila s radom

Predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na današnjoj su završnoj svečanosti primili konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER