Kreme s manjim utjecajem na morski svijet

Produkt bakterija s izmijenjenim genomom kao okolišno prihvatljivi sastojak krema za sunčanje

Kreme za sunčanje štite našu kožu od negativnog utjecaja Sunčevog zračenja, no istovremeno se akumuliraju u morskom ekosustavu i svojim prisustvom ugrožavaju njegovo normalno funkcioniranje. Kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj, sve se više radi na pronalaženju novih metoda dobivanja okolišno prihvatljivih sastojaka krema. Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi proizveli su glavni sastojak krema za sunčanje pomoću cijanobakterije modificiranog genoma.

U nastojanju komercijalizacije ovog otkrića, istraživači se nadaju kako će „zelene“ kreme za sunčanje biti dostupne većini, smanjujući tako ovisnost o kremama za sunčanje na bazi oksibenzona i oktokinoksata. Ove štetne kemikalije akumuliraju se u morskom ekosustavu, toksične su za morske organizme i potencijalno ometaju rad ljudskog reproduktivnog sustava.

Novi način sinteze ključnog sastojka

Istraživači su pronašli učinkovitiji način dobivanja UV-apsorbirajuće aminokiseline poznate pod engleskim nazivom shinorine, a koju proizvode morski organizmi poput cijanobakterija i makroalgi. Konvencionalna metoda ekstrahiranja ove aminokiseline iz crvene alge zahtjeva duži period od godinu dana za rast alge, a i sama obrada i dobivanje aminokiseline dugo traju.

Nova metoda smanjuje vrijeme dobivanja aminokiseline na manje od dva tjedna. Glavni istraživač Yousong Ding, docent medicinske kemije na Sveučilištu Florida (College of Pharmacy), i njegovi kolege proizvodnju ove aminokiseline smjestili su u laboratorij gdje imaju veću kontrolu nad procesom, a svoje nalaz objavili su u ACS Synthetic Biology.  

Istraživači su odabrali slatkovodnu cijanobakteriju vrste Synechocystis kao stanicu domaćina za proizvodnju aminokiseline zbog njezinog brzog rasta i lake izmjene njezinih gena. Zatim su izolirali gene odgovorne za sintezu shinorine aminokiseline iz prirodnog proizvođača, filamentozne cijanobakterije Fischerella.

Istraživači su ove gene umetnuli u stanicu Synechocystisa. Koristeći ovu metodu, proizveli su 2,37 miligrama shinorine aminokiseline po gramu cijanobakterije što je usporedivo s prinosom konvencionalne metode.

„Ovo je prvi put da je netko demonstrirao sposobnost prekomjerne fotosintetske proizvodnje ove aminokiseline“, kaže Ding.

Metoda proizvodnje koju su istraživači otkrili ima široku primjenu u proizvodnji drugih poznatih produkata cijanobakterija i može ubrzati proces pretvaranja genoma cijanobakterija u potencijalno nove lijekove.

UV zaštita

Istraživači su, također, potvrdili da shinorine aminokiselina koji su dobili novom metodom štiti stanice od UV zračenja.

Da bi to ispitali, izložili su stanice koje proizvode shinorine aminokiselinu UV zračenju. Kontrolne stanice koje ne proizvode ovu aminokiselinu doživjele su očiti pad u broju novoizraslih stanica pri izlaganju UV-B zračenju. U ostalim stanicama, shinorine je djelovala kao zaštita od djelovanja UV-B zraka što je pomoglo stanicama da prežive i bolje rastu.

Barbara Kalebić / Izvor: University of Florida / Futurity.org

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Rajsko otočje Palau prvo zabranilo upotrebu krema za sunčanje

Prema procjenama UN-a, već je oko petine koraljnih grebena na svijetu mrtvo, a u sljedećem desetljeću moglo bi ih biti uništeno još 15 %. Njihov opstanak, između ostaloga, ugrožavaju i kreme za sunčanje, a mala otočna država Palau u zapadnom Pacifiku prva će na svijetu zakonom zabraniti njihovu upotrebu s ciljem zaštite koraljnog i ostalog morskog svijeta.

Kreme za sunčanje onečišćuju oceane

Kreme za sunčanje kojima našu kožu štitimo od melanoma sadrže sastojke koji se ulaskom u okoliš ne razgrađuju. Trenutno se provode istraživanja kojima se traže prirodne alternative kremama za sunčanje, a moguće rješenje je oponašanje načina na koji se morski biljni i životinjski svijet štiti od štetnog UV zračenja.

Tajlandska plaža Maya Bay zatvorena do 2021. godine

Plaža Maya Bay na tajlandskom otoku Phi Phi Leh, koja je postala jedna od najpopularnijih na svijetu nakon filma „Žal“ iz 2000. godine, zatvorena je prošle godine na neodređeno vrijeme kako bi se oporavila od štete koju su joj nanijeli milijuni turista.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER