Tajlandska plaža Maya Bay zatvorena do 2021. godine

Plažu je proslavio film „Žal“ (The Beach) u kojem je glumio Leonardo DiCaprio

Plaža Maya Bay na tajlandskom otoku Phi Phi Leh, koja je postala jedna od najpopularnijih na svijetu nakon filma „Žal“ iz 2000. godine, zatvorena je prošle godine na neodređeno vrijeme kako bi se oporavila od štete koju su joj nanijeli milijuni turista.

Nakon što je otkriveno kako je zbog prevelikog broja posjetitelja u uvali trajno uništeno gotovo 80 % koralja, tajlandske vlasti odlučile su 1. lipnja 2018. godine popularnu plažu zatvoriti za turiste na razdoblje od četiri mjeseca. Na plažu je godinama u prosjeku dolazilo i do 5.000 ljudi dnevno čime je ozbiljno narušen njezin okoliš, ponajviše zbog velikih količina otpada, pretjeranog brodskog prometa, velikog broja izletnika i štetnog djelovanja krema za sunčanje.  

Stručnjaci su naknadno odlučili da to nije dovoljno dug period za oporavak okoliša pa je plaža ostala zatvorena na neodređeno vrijeme, a prema najnovijoj odluci tako će ostati sve do 2021. godine. Do vremena ponovnog otvaranja, slikovita plaža u Andamanskom moru bit će tako nedostupna javnosti više od dvije i pol godine.

Savjetnik tajlandske vlade za nacionalne parkove Thon Thamrongnawasawat izjavio je kako je odluka o produženju zatvaranja plaže za još dvije godine donijeta kako bi se omogućio potpuni oporavak okoliša uvale Maya Bay.

Dobra je vijest da su od zatvaranja plaže u njezinim vodama ponovno primijećeni crnovrhi grebenski morski psi (Carcharhinus melanopterus).

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Kreme s manjim utjecajem na morski svijet

Kreme za sunčanje štite našu kožu od negativnog utjecaja Sunčevog zračenja, no istovremeno se akumuliraju u morskom ekosustavu i svojim prisustvom ugrožavaju njegovo normalno funkcioniranje. Kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj, sve se više radi na pronalaženju novih metoda dobivanja okolišno prihvatljivih sastojaka krema. Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi proizveli su glavni sastojak krema za sunčanje pomoću cijanobakterije modificiranog genoma.

Rajsko otočje Palau prvo zabranilo upotrebu krema za sunčanje

Prema procjenama UN-a, već je oko petine koraljnih grebena na svijetu mrtvo, a u sljedećem desetljeću moglo bi ih biti uništeno još 15 %. Njihov opstanak, između ostaloga, ugrožavaju i kreme za sunčanje, a mala otočna država Palau u zapadnom Pacifiku prva će na svijetu zakonom zabraniti njihovu upotrebu s ciljem zaštite koraljnog i ostalog morskog svijeta.

Kreme za sunčanje onečišćuju oceane

Kreme za sunčanje kojima našu kožu štitimo od melanoma sadrže sastojke koji se ulaskom u okoliš ne razgrađuju. Trenutno se provode istraživanja kojima se traže prirodne alternative kremama za sunčanje, a moguće rješenje je oponašanje načina na koji se morski biljni i životinjski svijet štiti od štetnog UV zračenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER