Borba za spas koraljnih grebena na Havajima

„Usisavanje“ havajskih koraljnih grebena

Oko petine koraljnih grebena na svijetu je mrtvo, a preživjeli koralji pod stalnom su prijetnjom ne samo klimatskih promjena, već i algi. Korištenjem novog uređaja alge se pažljivo „usisavaju“ s koralja, a za preostali dio brinu se morski ježinci za koje su alge prava gastronomska poslastica!

Spas u zadnji čas

Svijet je pogođen nestajanjem koraljnih grebena, jednih od najproduktivnijih ekosustava na planetu. Prema procjenama Ujedinjenih naroda, već je oko petine koraljnih grebena na svijetu mrtvo, a u sljedećem desetljeću moglo bi ih biti uništeno još 15 %. Opasnost za koralje ne predstavljaju samo klimatske promjene, koje su uzrokovale acidifikaciju oceana i izbjeljivanje koralja, već i invazivne alge koje im uzimaju posljednje količine preostalog kisika. Znanstvenici zato marljivo rade na razvoju prikladnih rješenja kojima bi spasili koralje od daljnjeg izumiranja.

Tako su znanstvenici s havajskog sveučilišta Hawaii at Manoa u suradnji s državnom agencijom za zaštitu vodnih resursa (eng. Division of Aquatic Resources, DAR), objavili studiju u kojoj su predstavili inovativnu metodu uklanjanja makroalgi koje mogu ugušiti koraljne grebene. Metoda se temelji na kombinaciji uklanjanja makroalgi podvodnom, tzv. „Super Sucker“ vakuum pumpom, kao i uvođenjem juvenilnih morskih ježinaca koji se hrane algama koje zaostaju nakon čišćenja. Na ovaj način bi se smanjila količina algi na havajskim koraljnih grebenima za 85 posto.

„Istraživana metoda koja kombinira tehnološka i prirodna rješenja (koja podrazumijevaju korištenje morskih biljojeda), pokazala se kao vrlo djelotvorno sredstvo za smanjenje invazivnih makroalgi s nimimalnim utjecajem na okoliš“, objasnio je jedan od autora studije Chris Wall.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, ovaj kombinirani pristup uklonio je više od 18.000 kilograma algi čime se oslobodilo gotovo šest hektara koraljnih grebena.

„Tepih“ invazivnih algi koje ubijaju koralje u zaljevu Kaneohe / Fotografija: State of Hawaii Division of Aquatic Resources (DAR)

Dvostruka korist

Nekoliko velikih pokušaja uklanjanja algi koje ugrožavaju koraljne grebene, monopoliziraju ekosustav i natječu se s izvornim vrstama, pokazalo se uspješnim u prošlosti. Ali, nova metoda nije samo dobra za oceanske sustave jer od uklanjanja algi korist ima i zemlja. Za prikupljenim algama vlada velika potražnja te ih lokalni poljoprivrednici rado koriste kao gnojivo.

Kako su makroalge bogate hranjivim tvarima, kao gnojivo se koriste za uzgoj biljaka kao što su taro i slatki krumpir. Također, budući da sadrže dosta kalija, učinkovit su odbojnik insekata.

„Koraljni grebeni važan su dio gospodarstva, kulture i rekreacije na Havajima“, rekao je znanstvenik Brian J. Neilson, „Ova studija pruža izvrstan alat koji može pomoći u upravljanju i očuvanju koraljnih grebena.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Protiv klimatskih promjena borimo se i na sudoperu

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Michiganu, ručnim pranjem posuđa u sudoperu s dva korita stvaramo manje emisije stakleničkih plinova, čime je pranje natapanjem i ribanjem u toploj te ispiranjem u hladnoj vodi daleko „zelenije“ od korištenja perilice posuđa.

Opasnost od ponovnog masovnog izbjeljivanja Velikog koraljnog grebena

Veliki koraljni greben bi se u sljedećim mjesecima mogao suočiti s novim izbjeljivanjima. Iako možda neće biti štetna poput dva prethodna, kojima se uništila gotovo polovica koralja, nova izbjeljivanja mogla bi uništiti sve daljnje šanse za njihov oporavak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER