Znanstvenici pokušavaju zaustaviti širenje koraljne 'ebole' na području Djevičanskih otoka

Dok nova bolest ugrožava karipske koralje, znanstvenici uklanjaju dijelove koraljnog grebena kako bi zaustavili širenje

Znanstvenici nastoje spasiti koraljne grebene na obali St. Thomasa na Djevičanskim otocima od širenja za njih vrlo opasne i zarazne bolesti te ubrzano uklanjaju dosad zaražene koralje s grebena, javlja Reuters.

Bolest gubitka koraljnog tkiva (eng. stony coral tissue loss disease – SCTLD) prvi je put uočena u Floridi 2014. godine, a prepoznaje se po pojavi bijelih površina koje s vremenom prekriju cijeli koralj te tako ubija 66 do 100 % vrsta koje zarazi. Između 2013. i 2018. godine rezultirala je smanjenjem više od 40 % koralja na otočju Keys u Floridi.

„Nikad nisam vidjela nešto što utječe na toliko vrsta, tako brzo i nasilno te se samo nastavlja širiti“, rekla je za Reuters Marilyn Brandts sa Sveučilišta na američkim Djevičanskim otocima. „Sve bolesti koje sam prije proučavala mogle su se smatrati nečim poput gripe. Pojave se svake godine sezonski te ponekad imaju veće posljedice. Ova stvar više je nalik eboli, ubija i ne znamo kako ju zaustaviti.“

  • Izvor: Twitter / Yale Environment 360

BVI Beacon je prvi izvijestio o pojavi ove bolesti u blizini Djevičanskog otočja početkom 2019. godine. Vrlo je zabrinjavajuća brzina širenja ove bolesti - kada se koralj zarazi, bolest se širi brzinom od nekoliko centimetara na dan.

„Za mjesec dana tako nestane cijeli koralj“, rekla je za BVI Beacon dr. Shannon Gore, ravnateljica neprofitne organizacije Association of Reef Keepers.

Bolest se koraljnim grebenima kreće brzinom od oko 5 kilometara mjesečno, a od prve pojave na floridskom otočju 2014. godine njome se zarazilo više od 388,5 milijuna kvadratnih metara koralja te se obalama ove američke savezne države proširila u dužini od 400 kilometara. SCTLD je do sada uočena na obalama St. Maartena, otočja Turks i Caicos, Dominikanske Republike, Meksika i Jamajke.

  • Širenje bolesti gubitka koraljnog tkiva (stony coral tissue loss disease – SCTLD) obalama Floride / Izvor: Florida Keys National Marine Sanctuary / NOAA

Kako navodi Newsweek, u Floridi je oboljela polovica koralja, uključujući i pet ugroženih vrsta, koji sačinjavaju floridski sustav grebena, poznat i kao Great Florida Reef ili Florida Keys Reef Tract, treći najveći sustav koraljnih grebena na svijetu.

Osim uklanjanja zaraženih koralja, znanstvenici su ih pokušali liječiti uklanjanjem zdravih koralja i primjenom antibiotika izravno na grebenima, ali rade i na dugoročnom rješenju koji uključujuće potencijalni probiotik. Također, znanstvenici se nadaju da će bolje razumjeti bolest kako bi za nju pronašli odgovarajući lijek.

„Znanstvenici iz NOAA-e u suradnji s partnerima rade na otkrivanju patogena koji uzrokuje gubitak tkiva, na boljoj karakterizaciji prijenosa bolesti i razumijevanju načina na koji se širi koraljnim grebenom te ukupnog učinka bolesti“, rekao je za Newsweek dr. Andy Bruckner, koordinator istraživanja u Florida Keys National Marine Sanctuary.

Prema Yale Environment 360, koralji diljem svijeta podložniji su bolestima zbog viših temperatura oceana uzrokovanih klimatskom krizom. Izbjeljivanje koralja, do kojeg dolazi kada tople vode prisiljavaju koralje da istiskuju alge koje im daju hranu i boju, čini ih dodatno podložnima raznim bolestima.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

U devet godina izgubljeno 14 posto svjetskih koraljnih grebena

Novo izvješće koje je objavila Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena otkrilo je kako je zbog klimatskih promjena od 2009. do 2018. godine uništeno oko 14 posto svjetskih koraljnih grebena. Tako je u manje od jednog desetljeća zbog zagrijavanja oceana došlo do masovnog izbjeljivanja koralja.

Borba za spas koraljnih grebena na Havajima

Oko petine koraljnih grebena na svijetu je mrtvo, a preživjeli koralji pod stalnom su prijetnjom ne samo klimatskih promjena, već i algi. Korištenjem novog uređaja alge se pažljivo „usisavaju“ s koralja, a za preostali dio brinu se morski ježinci za koje su alge prava gastronomska poslastica!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER