Novo otkriće: Plastika pri izlaganju Suncu emitira metan!

Novi razlog za zabranu plastike! Uz ugrožavanje života morskih organizama i onečišćenja plaža, plastika je „zaslužna“ i za dodatne emisije stakleničkih plinova!

Plastičnog otpada svakim danom sve je više, a smanjenjenje u proizvodnji i potrošnji plastike je zanemarivo malo. Svi već dobro poznati problemi vezani uz onečišćenje plastikom poprimili su novu negativnu sliku usljed nenadanog otkrića da plastični otpad u okolišu izravno doprinosi razini metana u atmosferi.

Slučajno i neočekivano otkriće

Ubrzano povećanje količina i širenje onečišćenja plastičnim otpadom podiglo je globalnu razinu osviještenosti o njegovom negativnom utjecaju na život mora i ljudsko zdravlje. Naime, toksini iz plastike nakupljaju se i apsorbiraju u okolišu te tako šire hranidbenim lancem. Novo istraživanje otkriva još jednu potencijalnu opasnost plastike - ispuštanje stakleničkih plinova prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Istraživanjem, objavljenom u časopisu PLOS One Wednesday, otkriveno je da neke od najčešće korištenih vrsta plastike u okolišu otpuštaju stakleničke plinove - metan i etan, kada su izložene sunčevoj svjetlosti.

Iako su količine stakleničkih plinova koje plastika ispušta male, istraživači su izrazili zabrinutost zbog rastuće proizvodnje plastike te generiranja plastičnog otpada, što znači da će s vremenom samo sve više doprinositi emisijama stakleničkih plinova koje značajno mijenjaju klimu i svijet oko nas.

„S obzirom na količinu isprane plastike na obalama i količinu plastike izložene okolišnim uvjetima, naše otkriće pruža dodatne dokaze za hitno djelovanje na samom izvoru problema te zaustavljanje proizvodnje plastike, posebice one za jednokratno korištenje“, rekla je autorica istraživanja dr. Sarah-Jeanne Royer sa Sveučilišta Hawaii.

BBC News izvještava kako Dr. Royer u početku nije istraživala plastiku. Bavila se, naime, mjerenjem metana kojeg proizvode biološki organizmi u moru kada je otkrila da više metana dolazi od plastičnih boca u kojima je držala uzorke, nego od promatranih organizama. „Bilo je to u potpunosti neočekivano otkriće“, rekla je dr. Royer za BBC News.

Dr. Sarah-Jeanne Royer drži mikroplastiku na plaži Kamilo Point (Big Island, Havaji), poznatoj po nanosima ogromnih količina otpada iz Pacifika / Fotografija: SOEST IPRC

Polietilen prednjači u emisijama

Njezin istraživački tim ispitao je polikarbonat, polipropilen (PP), polietilen tereftalat (PET), polistiren (PS), polietilen visoke gustoće (HDPE) i polietilen niske gustoće (LDPE), koji se najčešće koriste u izradi prehrambene ambalaže, tekstila, u građevini i ostalim plastičnim proizvodima.

Polietilen, koji se koristi za proizvodnju plastičnih vrećica te je najčešća korištena i odbačena vrsta plastike na svijetu, emitira najveće količine stakleničkih plinova. Nakon što je 212 dana bio izložen sunčevoj svjetlosti, LDPE emitirao je 176 puta više metana nego na početku eksperimenta. Razlog tome je veća površina izložena Suncu nastala uslijed pucanja i razgradnje plastike, što dovodi do veće količine emisija plina.

Istraživanje je pokazalo da nakon samo jednog izlaganja LDPE-a sunčevom zračenju, on nastavlja emitirati plinove čak i u mraku. Plastični otpad od LDPE-a izvučen iz oceana također emitira stakeleničke plinove prilikom izlaganja Suncu.

Iako je poznato da plastika otpušta ugljikov dioksid kako se razgrađuje, ovo je prvo istraživanje koje je mjerilo emisije ostalih stakleničkih plinova.

„Istraživanje plastičnog otpada otkriva da je predstavlja uznemirujuću Pandorinu kutiju“, rekao je za BBC News kemičar dr. Montserrat Filella sa Sveučilišta Geneva, koji nije bio uključen u istraživanje. „Kako ovo istraživanje proširuje naše znanje, shvaćamo da plastika može biti problematična na mnoge druge načine. Na primjer, kao vektor „skrivenih onečišćivača“, poput teških metala koje sadrži ili kao izvor stakleničkih plinova. U svim slučajevima, uz djelovanje na samom izvoru, potrebno je pratiti i kontrolirati tijek cijelog životnog vijeka plastike.“

Dr. Royer sada radi na procjeni količine plastike izložene sunčevom zračenju na globalnoj razini, tako da može pronaći načine kako ograničiti njezin doprinos emisijama stakleničkih plinova koje su glavni uzrok klimatskim promjenama.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Utjecaj plastike na klimatske promjene

Samo 2019. godine proizvodnja i spaljivanje plastike u atmosferu će dodati više od 850 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova što je jednako onečišćenju iz 189 novih termoelektrana na ugljen snage 500 megavata, tvrdi se u novom izvješću „Plastika i klima: Skriveni troškovi plastičnog planeta“.

Smanjenje emisija ugljičnih plinova

Europska unija poduzima mjere kako bi ostvarila smanjenje emisija ugljičnih plinova u različitim sektorima

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER