Održavanje kontakta – jeftinije, sigurnije, brže

Od svibnja 2019. jeftiniji telefonski pozivi i tektualne poruke unutar EU

Parlament ažurira propise na tržištu telekomunikacijskih usluga. Zastupnici žele nastaviti smanjivati cijenu poziva unutar EU-a, potaknuti telefonske kompanije da više ulažu u infrastrukturu i poboljšati povezanost diljem Europe.

U svijetu koji se kreće velikom brzinom, održavanje kontakta je neophodno. To ne bi trebalo biti tako skupo i trebalo bi se omogućiti gdje god se nalazili, stoga Europski parlament ažurira propise o telekomunikacijskim uslugama. Zastupnici žele stati na kraj skupim pozivima unutar EU-a te bi se od svibnja 2019. telefonski pozivi trebali ograničiti na 19 centi, a tekstualne poruke na samo 6 centa.

„U mnogim zemljama Europske unije to je sada značajno smanjenje cijene. Sigurna sam da će Europski potrošači to dočekati raširenih ruku“, izjavila je za EuroparlTV španjolska europarlamentarka Pilar del Castillo Vera iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP). 

Niste u braku sa svojim poslužiteljem telekomunikacijskih usluga!

Bilo bi lakše da potrošači sami nadziru svoju uporabu telefona i budno prate svoju potrošnju i račune. Otkazivanje usluga trebalo biti lakše ako nađete bolju ponudu, a čak biste mogli dobiti i odštetu ako vam otežavaju odlazak!

Vaši osobni podaci su dragocjeni, pa upravo zbog toga Parlament želi promicati sigurno sveobuhvatno šifriranje. Mrežne usluge kao što su Skype i Whatsapp također će se obuhvatiti istim propisima. A budući da nitko ne voli čekanje zbog spore internetske veze, zastupnici žele uvesti 5G tehnologiju visoke brzine prijenosa u svim većim europskim gradovima u 2020. godini.

EuroparlTV / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan voda 2019. – Voda za sve

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2019. već dvadeset i šestu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Geoblokiranje i internetska kupnja

Od danas se primjenjuju nova pravila kojima se trgovce na malo obvezuje omogućiti jednak pristup robi i uslugama svugdje unutar Europske unije. Geoblokiranje se unutar EU-a privodi kraju!

Zaštitita prava potrošača u digitalnom svijetu

Europski parlament želi zaštititi prava potrošača u digitalnom svijetu: ukidanje naknada za roaming i inicijativa WIFI4EU primjeri su najnovijih uspjeha. No, pred nama su i dalje izazovi poput skupih međugradskih poziva, elektroničke privatnosti i prenosivosti internetskog sadržaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER