Još jedan dio obale Liesingbacha pretvoren u prirodnu oazu

Renaturalizacija toka bečkog potoka Liesingbach brzo napreduje

Tijekom posljednjih 20 godina obnovljeni dijelovi toka Liesingbacha razvili su se u pravu zelenu oazu i riznicu biološke raznolikosti. To tek slijedi za drugu polovicu toka ovog potoka koji se obnavlja u okviru velikog projekta integrativne zaštite od poplava, odnosno preostalih 9,2 km Liesingbacha koji postupno postaje sve prirodniji, zeleniji i čistiji.

Potok Liesingbach izvire u Bečkoj šumi i dug je oko 30 km, a ime je dobio po okrugu Liesing kroz koji ulazi u Beč te se nakon 18,4 km ulijeva u rijeku Schwechat. Pretjerana regulacija korita potoka, najvećim dijelom izvršena u razdoblju od 1947. do 1969. godine, u velikoj je mjeri degradirala prirodni okoliš i dovela do gubitka staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a provedene mjere zaštite od poplava nisu imale očekivani učinak – posebno za vrijeme velikih kiša.

S ciljem poboljšanja situacije 1980-ih su izgrađene tri brane te je podignuta obala, a stvorene su i nove lokacije s vegetacijom te posađeno više tisuća grmova i stabala. Naposljetku, bečka gradska uprava odlučila je veći dio toka potoka vratiti u njegovo prvobitno prirodno stanje, a prva faza renaturalizacije potoka uz istodobno unaprjeđenje zaštite od poplava realizirana je od 1997.-2016. godine. Dosad je u prirodno stanje vraćena polovica korita potoka u dužini od 9,2 km, a provedene mjere uspješno su povećale kvalitetu vode i stvorile uvjete za održivu zaštitu od poplava. Osim toga, ovaj dio Beča postao je privlačniji za lokalno stanovništvo i brojne izletnike, a što je još važnije, na potok su se vratile brojne životinjske i biljne vrste.

  • Obnova korita potoka Liesingbach 2004. godine / © MA 45

Radovi na renaturalizaciji preostalog dijela toka potoka u punom su jeku, a nedavno proširenje korita potoka na razini naplavnog pojasa omogućilo je sadnju 68 novih stabala, poboljšanu zaštitu od poplava i značajno unaprjeđenje biciklističke infrastrukture koja se gradi neposredno uz obalu potoka.

Liesingbach potpuno obnovljen do 2027.

Nakon što su krajem 2020. godine počeli radovi na renaturalizaciji dijela Liesingbacha između između ulica Kaiser-Franz-Josefa Straße i Großmarktstraße, trenutačno se radi na oko tri kilometra dugoj dionici između Großmarktstraße i Gutheil-Schoder-Gasse. Obnova ove dionice bit će završena do jeseni 2025. godine, a radove izvodi Magistratski odjel Grada Beča za vode (MA 45). Završetak cijelog projekta očekuje se do 2027. godine.

„Preduvjet živog potoka njegova je ekološka funkcionalnost. S velikim projektom renaturalizacije Liesinga ljudima, životinjama i biljkama vraćamo dio prirode. Raznolika obalna vegetacija te novi zavijutci i proširenja potoka duž ove jedinstvene prirodne oaze važan su doprinos zaštiti klime i urbane bioraznolikosti. U isto vrijeme, novi rekreacijski otoci i poboljšanje biciklističke infrastrukture osiguravaju daleko kvalitetnije uvjete za rekreaciju i boravak na otvorenom.” – kazala je Ulli Sima, gradska vijećnica odgovorna za bečke vodotoke.

Stvaranje nove oaze urbane bioraznolikosti

Pri obnovi svakog dijela toka Liesingbacha fokus je na poboljšanoj zaštiti od poplava, poticanju bioraznolikosti i podizanju kvalitete života. To potvrđuju izvedeni radovi na dosad obnovljenim dionicama potoka na kojima su stvorena nova staništa za životinje i biljke, ali i značajno poboljšan retencijski volumen, a time unaprijeđena i zaštita od poplava.

Nakon uklanjanja tvrde obloge korita materijal se drobi na licu mjesta čime se sprječavaju emisije povezane s prometovanjem kamiona. Usitnjeni materijal se uz šljunak i prirodni sediment stavlja na dno potoka, obala se spušta i stvaraju zavijutci i plitka proširenja korita. Paralelno s građevinskim radovima, na svakoj dionici sadi se drveće i grmlje, a najviše se sade reznice vrbe koje vrlo brzo puštaju korijenje i dodatno učvršćuju novu obalu potoka. U ranijoj fazi projekta već je posađeno nekoliko stotina listopadnih stabala, uključujući vrste kao što su bazga, svib, gorski javor i crna joha.

  • Renaturalizacija toka potoka Liesingbach brzo napreduje © Enjoythesoup

Rješenja temeljena na prirodi

U sklopu aktualnih radova uz obalu je posađeno dodatnih 68 stabala poput graba, trešnje i planinskog jasena te više od 30 vrsta grmova. Kako bi se kontrolirao protok vode, u Liesingbachu je postavljeno 50 posječenih stabala i stvoren razgranat sustav podzemnih rizoma koji se u tlu šire i do nekoliko metara od biljke, a služe kao staništa i mjesta za mriješćenje riba te posebno potiču proces renaturalizacije. Novi obalni zidovi od autohtonih vrsta drveća štite dionicu obale od erozije.

Građevinski radovi provode se u skladu s klimatski prihvatljivim mjerama i uvelike utječu na postupak planiranja i smanjenje utjecaja gradilišta na okoliš. Cilj je značajno smanjiti emisije CO2 kao rezultat radova na renaturalizaciji Liesingbacha.

Paralelno s radovima na renaturalizaciji Liesingbacha, poboljšava se i infrastruktura uz obale potoka. Izgrađena je nova pješačko-biciklistička staza koja nudi mogućnost za šetnju i rekreaciju. Također, izgrađen je novi biciklistički podvožnjak koji omogućuje sigurno kretanje bez potrebe za prelaskom frekventne ulice Laxenburgerstraße.

Grad Beč i MA 45 su u okrugu Liesing 2021. godine otvorili informacijski centar u kojem se lokalno stanovništvo može upoznati s provedbom projekta i njegovim ciljevima. Centar nudi stalnu, djelomično interaktivnu izložbu o ovom velikom projektu i povijesti potoka, a svakog prvog petka u mjesecu svi zainteresirani mogu prisustvovati prezentacijama stručnjaka i upoznati se s aktualnostima u provedbi projekta.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Zagreb mora iskoristiti puni potencijal svojih potoka!

Aktivistkinje i aktivisti Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili zagrebački potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER