Velik uspjeh Biljane Borzan u Europskom parlamentu

Izglasano izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU-a

U Europskom parlamentu u četvrtak je izglasano izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu Europske unije što predstavlja velik uspjeh hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan, izvjestiteljice za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda. Izvješće je usvojeno velikom većinom: 464 glasa za, 69 protiv, 17 suzdržanih.

“Ovaj problem građani velikog dijela EU-a osjećaju kao veliku nepravdu. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Dragi kolege, danas je prilika da pokažemo našim građanima da Europski parlament predstavlja sve. Da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni”, kazala je u raspravi Biljana Borzan.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi niže kvalitete često plasiraju u zemlje istočne Europske unije. Radi se o različitim proizvodima, od deterdženata do dječje hrane, koja je nerijetko i manje kvalitetna i manje zdrava. Upravo je Borzan dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrane HIPP te je nakon njenih tvrdnji HIPP povukao drugorazredni proizvod s našeg tržišta. Uz to, Borzan je dokazala da su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji od onih koji se mogu kupiti na Zapadu, navodi se u priopćenju iz Ureda hrvatske europarlamentarke.

”Prije pet godina, kada sam krenula raditi na ovoj temi, činilo se malo vjerojatno da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće koje su tri odbora potvrdila poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, a predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište”, izjavila je Borzan.

Biljana Borzan najavila je održavanje konferencije za medije u petak, 4. rujna, u prostorijama Kuće Europe u Zagrebu, na kojoj će predstaviti Izvješće koje se izglasalo u Europskom parlamentu te detalje o europskom istraživanju kvalitete proizvoda.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Renovacijski val“ EU za dizala koja znače spas starijima i slabopokretnima

Europska komisija objavila je dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.

Izglasana zabrana različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU-a

Na svojoj zadnjoj sjednici u ovom mandatu zastupnici u Europskom parlamentu danas su ažurirali pravila o zaštiti potrošača kako bi se, između ostalog, riješio problem dvojne kvalitete proizvoda. Parlament je tako formalno potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

Borzan: Europski parlament zabranio različitu kvalitetu proizvoda

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Europskoj uniji. Objavila je to na konferenciji za medije hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Konačno zabranjena različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU

Sinoć je nakon deset sati pregovora postignut konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je riječ o završetku petogodišnje borbe koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER