U Francuskoj skuplja naplata boca od nereciklirane plastike

Cijena proizvoda od reciklirane plastike trebala bi biti niža za 10 posto

Francuska planira uvesti niže cijene za plastične boce proizvedene od reciklirane plastike, kao i dodatno pooštriti propise kojima se regulira korištenje plastike, javlja Reuters.

Državna tajnica u francuskom ministarstvu zaštite okoliša Brune Poirson (En Marche!) izjavila je za tjednik „Le Journal du Dimanche“ kako vlada predsjednika Emmanuela Macrona planira povećati poreze na odlaganje otpada i smanjiti stopu poreza na dodanu vrijednost za recikliranje plastičnog otpada. Očekuje se kako će najavljene mjere potaknuti gospodarsku aktivnost francuskih tvrtki za recikliranje kao što su Veolia i Suez, na čiji su prijedlog i donijete.

Državna tajnica u francuskom ministarstvu zaštite okoliša Brune Poirson / www.ecologique-solidaire.gouv.fr

Poirson je potvrdila kako će s ciljem recikliranja što većih količina plastičnog otpada i poticanja potrošača na recikliranje uvesti sustav nižih cijena za proizvode od reciklirane plastike, čija bi cijena trebala biti niža za 10 posto.

„Potrošači će uskoro imati mogućnost izbora između dvije boce, a one izrađene od reciklirane plastike bit će jeftinije“, rekla je Poirson ne navodeći kada će nove mjere stupiti na snagu, no doznaje se kako se njihovo predstavljanje ipak očekuje početkom sljedeće godine.

Ranija francuska vlada je 2016. godine uvela zabranu plastičnih slamki te plastičnih čaša i ambalaže za hranu počevši od siječnja 2020., no vlada predsjednika Emmanuela Macrona nije prihvatila uvođenje plaćanja pologa za plastične boce, što je uobičajena praksa u drugim europskim zemljama.

Na pitanje je li dovoljno računati na dobru volju industrije kako bi se postigao Macronov cilj 100-postotnog recikliranja plastičnog otpada do 2025. godine, Poirson je izjavila da ubrzano nametanje novih propisa ne bi rezultiralo povoljnim ishodom, a ukoliko se za dvije godine ne ostvari napredak, ići će se s njihovom provedbom.

Francuska reciklira svega 25,5 posto svog plastičnog otpada, čime prema Eurostatu ostvaruje drugu najgoru stopu recikliranja u Europi, u usporedbi s 50 posto u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Michel-Édouard Leclerc, generalni direktor vodećeg francuskog maloprodajnog lanca E.Leclerc / YouTube Screenshot

Michel-Édouard Leclerc, generalni direktor vodećeg francuskog maloprodajnog lanca E.Leclerc, izjavio je za tjednik „Le Journal du Dimanche“ da će u skladu sa zabranom prodaje jednokratnih plastičnih čaša i ambalaže za hranu od siječnja 2020. godine, sve njihove trgovine prestati prodavati navedene proizvode već krajem prvog tromjesečja 2019. godine. Ti će se proizvodi zamijeniti proizvodima koji će omogućavati višekratko korištenje ili proizvodima izrađenim od kartona i bambusa.

Leclerc također istražuje mogućnost uvođenja plaćanja pologa za plastične i staklene boce u nekim od svojih trgovina na sjeveru Francuske, kojima će kupci moći ostvariti dodatne bodove na karticama lojalnosti, dodao je Leclerc.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Vrijeme je za PLASTIC ATTACK!

VEZANE VIJESTI

Plastic Attack – U petak počinje jednotjedni rat protiv plastičnog otpada

Prvi organizirani „napad“ dogodio se u ožujku prošle godine u britanskom gradiću Keynsham gdje je tridesetak članova grupe „Keynsham Plastic Re-Action“ na izlazu lokalne trgovine Tesco ostavilo svu nepotrebnu plastičnu ambalažu. Ideja je ubrzo prihvaćena u Kanadi i Belgiji, a pojedinačne akcije počele su se održavati u brojnim zemljama Europe i svijeta. Pravi globalni karakter akcija je poprimila početkom lipnja prošle godine kada je istovremeno održana u pedesetak zemalja svijeta.

Vrijeme je za PLASTIC ATTACK!

Akcije građana protiv prekomjernog korištenja plastične ambalaže u supermarketima održale su se nakon Ujedinjenog Kraljevstva i u brojnim drugim europskim i svjetskim zemljama. Danas je ta globalna akcija održana i u francuskim trgovinama gdje su potrošači pozvani da svu suvišnu plastičnu ambalažu ostave na izlazu iz supermarketa.

Otvorena je prva trgovina s proizvodima bez plastične ambalaže

Danas je u Amsterdamu otvorena prva Ekoplaza trgovina bez plastične ambalaže koja bi svim potrošačima, ali i trgovačkim lancima trebala poslužiti kao primjer kako se možemo oduprijeti njenom korištenju i obuzdati utjecaj plastičnog otpada na onečišćenje našeg planeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER