Gavrani sakupljaju opuške cigareta i dijele lekcije o zaštiti okoliša

Pernati čistači su vrlo efikasni: kutiju za opuške napune za svega tri četvrt sata

Šest gavrana koji su posebno dresirani za prikupljanje opušaka cigareta i ostalog manjeg otpada, od ovog ponedjeljka održavaju čistoću tematskog parka Puy du Fou, navodi njegov predsjednik Nicolas de Villiers, a prenosi AFP.

Puy du Fou je povijesni tematski park u gradiću Les Epesses koji se nalazi u regiji Vendée na zapadu Francuske te nudi veličanstvene povijesne spektakle i zabavu za cijelu obitelj. Godišnje ga posjeti preko dva milijuna posjetitelja, a već je više puta proglašen najboljim tematskim parkom na svijetu. No odnedavno se osim atraktivnim programima ističe i po još jednoj novini.

Šest gavrana koji su posebno dresirani za prikupljanje opušaka cigareta i ostalog manjeg otpada, od ovog ponedjeljka održavaju čistoću tematskog parka Puy du Fou, navodi njegov predsjednik Nicolas de Villiers, a prenosi AFP.

„Čišćenje parka od opušaka nam nije jedini cilj jer su naši posjetitelji većinom čisti i uredni. Ovo je način na koji ih educiramo i dokazujemo kako nas i sama priroda može učiti o zaštiti okoliša“, objašnjava de Villiers.

Ptice su brzo shvatile „kako igrati igru“

„Ideja je nastala prije više godina, a na nju je promatranjem ponašanja ptica došao jedan od naših sokolara“, kaže Nicolas de Villiers. „Christophe Gaborit, naš stručnjak za dresuru ptica grabežljivica, napravio je malu kutiju koja s jedne strane ima prazan prostor namijenjen za ubacivanje opušaka ili drugog manjeg otpada, a s druge nudi krokete koje gavrani jednostavno obožavaju“, priča Nicolas de Villiers.

Kad gavran kroz otvor na kutiji ubaci opušak, aktivira se mehanizam i na drugoj strani „servira“ kroket. Motivirane nagradom, ove pametne ptice su vrlo brzo shvatile kako se igra ova igra. Kutija je reorganizirana tako da svaka od njih omogućuje istovremeno pohranjivanje „plijena“ za više ptica odjednom, a Christophe Gaborit im pritom pomaže.

Kada životinje i priroda nama ljudima daju prelijepu lekciju o čuvanju okoliša

Gavran je odabran jer je izrazito pametna ptica, koja u pozitivnom i afektivnom odnosu voli komunicirati s ljudima, a jedan od najčešćih oblika komunikacije je upravo igra. Pokazalo se, međutim, da su gavrani i izuzetno brzi u izvršavanju svog zadatka jer im je za jednu punu kutiju potrebno svega tri četvrt sata.

Mnogi ovu pticu uglavnom smatraju štetnom životinjom, pa ovom aktivnošću gavran popravlja svoju javnu sliku o sebi i to pred očima zabavljenih posjetitelja. Nicolas de Villiers u tome vidi neku vrstu prepravljene la Fontaineove basne: „životinje i priroda nama ljudima daju prelijepu lekciju o zaštiti okoliša.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pariz: Nakon parkova na redu su i ulice bez opušaka!

Borba protiv opušaka cigareta na pariškim ulicama postaje sve žešća. Zastupnici pariškog gradskog vijeća su u utorak izglasali nove mjere kojima planiraju „upristojiti“ ponašanje pušača.

Što pariške ovisnike o nikotinu tjera na kašalj?

Pariški ovisnici o nikotinu možda će uskoro morati koristiti GPS kako bi pronašli jednu od rijetkih javnih zelenih površina na kojoj je dopušteno pušenje. Broj takvih javnih površina s novim se proširenjem zabrane pušenja bitno smanjuje od subote 8. lipnja 2019. godine.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER