Energetska obnova zgrada javnog sektora u Vrbovskom

Održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Bambi

Danas je u Vrbovskom održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Bambi“, a tom prilikom potpisan je i ugovor o izvođenju radova s tvrtkom „Zanatoprema“ iz Rijeke

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, rekao je da je obnova vrtića tek jedan od planiranih projekata energetske obnove javnih zgrada za čiju su energetsku obnovu dobivena bespovratna sredstva. Na početnoj konferenciji sudjelovalu su i Diana Tkalčević, ravnateljica Dječjeg vrtića Bambi i Siniša Krunić, direktor tvrtke „Delfin grupa“. Delfin grupa je partner Grada Vrbovskog u projektima energetske obnove, zahvaljujući kojoj se Vrbovsko pozicioniralo među vodeće jedinice lokalne samouprave Gorskog kotara u energetskoj obnovi zgrada javne namjene.

Grad Vrbovsko je za projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Bambi čija je ukupna vrijednost 844. 280,72 kune dobio sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 309.742,97 kuna, odnosno 35 posto prihvatljivih troškova projekta. Dodatna bespovratna sredstva za projekt u iznosu od 313.153,88 kuna dobivena su od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU čime je ostvareno sufinanciranje u iznosu većem od 75 posto.

Zgrada Dječjeg vrtića Bambi izgrađena je 1979. godine, a iako je u solidnom stanju, nema toplinsku izolaciju. Projektom energetske obnove predviđena je ugradnja toplinske izolacije vanjske ovojnice kao i ugradnja toplinske izolacije krovišta i podova te zamjena dotrajale vanjske stolarije. Energetskom obnovom osigurat će se bolji uvjeti za rad i boravak djece uz značajne financijske uštede.

Dodatne uštede osigurat će se postavljanjem solarnih panela i ugradnjom sustava za pripremu tople vode. Trenutni energetski razred zgrade Dječjeg vrtića Bambi je G, dok će nakon obnove energetski razred biti B. Nakon obnove, planira se da će toplinski troškovi zgrade bit će manji za oko 70 posto, uz smanjenje utroška električne energije i emisije CO2.

Projekt energetske obnove zgrade dječjeg vrtića Bambi, započet će kroz nekoliko dana, a rok za dovršetak radova je 90 dana. S izvođačem radova je dogovoreno da će se većina radova izvesti tijekom kolovoza kada vrtić radi smanjenim kapacitetom. Stanovništvo će se o projektu informirati kroz različite promidžbene aktivnosti.

Osim zgrade Dječjeg vrtića Bambi, Grad Vrbovsko je na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za „Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ prijavio i zgradu Gradske uprave, a projektom je obuhvaćena i Policijska postaja Vrbovsko, smještena u istom objektu. Projektom energetske obnove predviđena je zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena dotrajale stolarije i uvođenje visokoučinkovitog sustava grijanja na drvnu biomasu.

Osnovni cilj je postizanje financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje energije kao i smanjenje emisije CO2.

Vrijednost projekta procijenjena je na približno 3 milijuna kuna, od čega bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja trebalo sufinancirati projekt s 35 posto vrijednosti, odnosno s 1,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Po dobivanju Odluke o financiranju i Ugovora za projekt energetske obnove zgrade Gradske uprave Grada Vrbovskog i Policijske postaje Vrbovsko, provest će se postupak javne nabave za odabir izvođača radova.

Uz zgrade javne namjene, Grad Vrbovsko kreće i s obnovom višestambenih zgrada, posebno onih gdje stanari to nisu u mogućnosti sami učiniti radi lošijeg imovinskog statusa.

Grad Vrbovsko / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER