Završna konferencija projekta energetske obnove Dječjeg vrtića „Bambi“

Vrijednost projekta energetske obnove iznosi 534.477,26 kuna

U Dječjem vrtiću Bambi u Vrbovskom održana je završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Bambi

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, naglasio je da je obnova vrtića tek početak energetske obnove javnih zgrada jer Vrbovsko po pitanju energetske obnove ime velike ambicije i planove. Ravnateljica Dječjeg vrtića Bambi Diana Tkalčević izrazila je zadovoljstvo učinjenim poslom, koji je većim djelom završen u planiranim rokovima, navodeći kako se dolaskom prvih hladnijih dana odmah osjetila razlika u odnosu na prošlu zimu.

Vrijednost projekta energetske obnove Dječjeg vrtića Bambi iznosi 534.477,26 kuna. Grad Vrbovsko ostvario je visoku stopu sufinanciranja projekta u iznosu od 70 posto sredstva koja su osigurana iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te dodatna bespovratna sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dok je Grad Vrbovsko uložio 30  posto vlastitih sredstava.

Uz sredstava za energetsku obnovu, Grad Vrbovsko je uložio i dodatnih 107.166,26 kuna za radove na uređenju vrtića u sklopu kojih su izvršeni soboslikarski radovi u svim prostorijama, uređena nadstrešnica i drvena lamperija pod nadstrešnicom, obojana vanjska ograda, zamijenjeno 16 unutrašnjih vrata i ugrađena energetski učinkovita LED rasvjeta, tako da ukupna ulaganja u obnovu i uređenje Dječjeg vrtića Bambi iznose 642.166,26 kuna.

Zgrada izgrađena 1979. godine

Iako je građevina bila u solidnom stanju, nije postojala nikakva toplinska izolacija. Početkom kolovoza počeli su radovi na energetskoj obnovi tijekom kojih je napravljena toplinska izolacija vanjske ovojnice, krovišta i podova, zamijenjena dotrajala vanjska stolarija i postavljeni solarni paneli za pripremu tople vode. Osim što su osigurani kvalitetniji uvjeti za rad i boravak djece, energetskom obnovom ostvarit će se i značajne uštede energije za grijanje prostora i pripremu tople,  na što upućuje i energetski razred zgrade koji je prije obnove bio G, dok je nakon obnove podignut na energetski razred B.

U tijeku je i energetska obnova Gradske uprave i Policijske postaje Vrbovsko koja je smještena u istom objektu. Projektom je predviđena zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjena dotrajale stolarije i uvođenje visokoučinkovitog sustava grijanja na drvnu biomasu.

Uz zgrade javne namjene, Grad Vrbovsko kreće i s obnovom višestambenih zgrada, posebno onih gdje stanari to nisu u mogućnosti sami učiniti radi lošijeg imovinskog statusa.

Osim energetske obnove, Grad Vrbovsko u 2019. godini želi konkretnim mjerama stimulirati kupnju nekretnina mladim obiteljima koje su voljne živjeti i raditi na području Vrbovskog. 

U tijeku je savjetovanje s javnošću o ovoj Odluci koja se nalazi na ovoj poveznici.

Grad Vrbovsko / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Energetska obnova zgrada javnog sektora u Vrbovskom

Danas je u Vrbovskom održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Bambi“, a tom prilikom potpisan je i ugovor o izvođenju radova s tvrtkom „Zanatoprema“ iz Rijeke

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER