Luksuzna betonska kuća za vruća indijska ljeta

Private Residence No. 7

Tropske ljetne vrućine ublažavaju se strujanjem zraka kroz otvore s drvenim sjenilima na neobrađenoj betonskoj fasadi i pažljivo uređenim interijerom koji se otvara prema zelenilu prostranog vrta i okolišu kuće.

Glavno obilježje ove luksuzne kuće u indijskom Ahmedabadu, nazvane Privatna rezidencija br. 7 (Private Residence No. 7), gruba je, neobrađena betonska fasada koja joj osigurava dojmljiv monolitni izgled. Kuća je naručena za četveročlanu obitelj i ima ukupnu površinu od 789 m², a izgradila ju je tvrtka Flxbl Design Consultancy.

Na katu se nalazi središnja terasa oko koje su raspoređene spavaće sobe / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Osmišljena je na način da se tropske ljetne vrućine ublažavaju strujanjem zraka kroz otvore s drvenim sjenilima na gornjem katu i pažljivo uređenim interijerom koji se velikim staklenim površinama otvara prema zelenilu prostranog vrta i okolišu kuće sagrađene u živom gradskom području.

U prizemlju se nalaze dnevni boravak, kuhinja s blagovaonicom i teretana koji se prema vrtu otvaraju velikim kliznim staklenim vratima. Na katu se nalaze dvije spavaće sobe, krovni vrt i soba za zabavu, a njihov raspored određen je središnjom terasom.

Krovni vrt - grubost neobrađenog betona ublažena je bujnim raslinjem / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Kuća je u potpunosti prilagođena uvjetima lokalne klime čije su glavne karakteristike izrazito visoke temperature i visoka razina vlage u zraku tijekom većeg dijela godine. Velika drvena sjenila na otvorima pročelja kata mogu se ručno podešavati kako bi se što više iskoristilo prirodno svjetlo, ali i po potrebi smanjila njegova količina te omogućilo provjetravanje svih prostorija. Otvori su postavljeni na sjevernoj i istočnoj fasadi kako bi omogućili više dnevne svjetlosti i značajno smanjili toplinu.

Dnevni boravak u prizemlju otvara se prema vrtu velikim staklenim kliznim vratima / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Prostorije na katu su raspoređene oko središnje terase / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Velika površina masivnih zidova s vizualno zanimljivim otvorima, krovni vrt i sam koncept dizajna interijera kuće zajedno s ugodnim vrtom i okolišem kuće u skladnoj su povezanosti s prirodom i utjecajima lokalne klime, a Privatna rezidencija br. 7 istovremeno zadržava svoj upečatljiv monolitni identitet.

Private Residence No. 7 dovršena je ranije ove godine / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

Novo urbano središte Osla bit će ispunjeno prirodom

C.F. Møller Architects, Kristina Jarmund i Rodeo Architects su sredinom svibnja objavili projekt uređenja novog urbanog središta grada Osla s trgom, hotelom i poslovnim tornjem, kojim će prostor oko glavnog kolodvora dobiti mnoštvo atraktivnih zelenih i rekreacijskih površina te nove komunikacije između važnih punktova grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER