Luksuzna betonska kuća za vruća indijska ljeta

Private Residence No. 7

Tropske ljetne vrućine ublažavaju se strujanjem zraka kroz otvore s drvenim sjenilima na neobrađenoj betonskoj fasadi i pažljivo uređenim interijerom koji se otvara prema zelenilu prostranog vrta i okolišu kuće.

Glavno obilježje ove luksuzne kuće u indijskom Ahmedabadu, nazvane Privatna rezidencija br. 7 (Private Residence No. 7), gruba je, neobrađena betonska fasada koja joj osigurava dojmljiv monolitni izgled. Kuća je naručena za četveročlanu obitelj i ima ukupnu površinu od 789 m², a izgradila ju je tvrtka Flxbl Design Consultancy.

Na katu se nalazi središnja terasa oko koje su raspoređene spavaće sobe / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Osmišljena je na način da se tropske ljetne vrućine ublažavaju strujanjem zraka kroz otvore s drvenim sjenilima na gornjem katu i pažljivo uređenim interijerom koji se velikim staklenim površinama otvara prema zelenilu prostranog vrta i okolišu kuće sagrađene u živom gradskom području.

U prizemlju se nalaze dnevni boravak, kuhinja s blagovaonicom i teretana koji se prema vrtu otvaraju velikim kliznim staklenim vratima. Na katu se nalaze dvije spavaće sobe, krovni vrt i soba za zabavu, a njihov raspored određen je središnjom terasom.

Krovni vrt - grubost neobrađenog betona ublažena je bujnim raslinjem / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Kuća je u potpunosti prilagođena uvjetima lokalne klime čije su glavne karakteristike izrazito visoke temperature i visoka razina vlage u zraku tijekom većeg dijela godine. Velika drvena sjenila na otvorima pročelja kata mogu se ručno podešavati kako bi se što više iskoristilo prirodno svjetlo, ali i po potrebi smanjila njegova količina te omogućilo provjetravanje svih prostorija. Otvori su postavljeni na sjevernoj i istočnoj fasadi kako bi omogućili više dnevne svjetlosti i značajno smanjili toplinu.

Dnevni boravak u prizemlju otvara se prema vrtu velikim staklenim kliznim vratima / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Prostorije na katu su raspoređene oko središnje terase / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

Velika površina masivnih zidova s vizualno zanimljivim otvorima, krovni vrt i sam koncept dizajna interijera kuće zajedno s ugodnim vrtom i okolišem kuće u skladnoj su povezanosti s prirodom i utjecajima lokalne klime, a Privatna rezidencija br. 7 istovremeno zadržava svoj upečatljiv monolitni identitet.

Private Residence No. 7 dovršena je ranije ove godine / Foto: Harsh Pandya / Panchkon

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pametan betonski zid reagira na ljudski dodir

Interaktivni stakleni zasloni osjetljivi na dodir primjenjuju se već godinama, no uskoro ćemo početi koristiti i pametan beton.

Novo urbano središte Osla bit će ispunjeno prirodom

C.F. Møller Architects, Kristina Jarmund i Rodeo Architects su sredinom svibnja objavili projekt uređenja novog urbanog središta grada Osla s trgom, hotelom i poslovnim tornjem, kojim će prostor oko glavnog kolodvora dobiti mnoštvo atraktivnih zelenih i rekreacijskih površina te nove komunikacije između važnih punktova grada.

Inovativna arhitektura u „bojama čovječanstva“

Projekt nazvan „Boje čovječanstva“ osmišljen je kao funkcionalan prostor, fleksibilan i otvoren za interakcije zaposlenika, koji će u komunikacijskim prostorima na raspolaganju imati brojne niše zakrivljenih oblika. Ove niše namijenjene za druženje, razgovore i suradnju svojim će oblicima zaposlenicima pružati osjećaj zagrljaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER