Pariška Villa M svojim vertikalnim vrtom vraća prirodu u grad

Zgrada 2022. godine prema izboru portala ArchDaily

Čelična konstrukcija hotela Villa M podupire vertikalnu vrtnu fasadu novog hotela u Parizu, koji je dizajnirao francusko-brazilski studio Triptyque u suradnji s dizajnerom Philippeom Starckom i krajobraznim studijom Coloco.

Novi hotel Villa M ukupne površine 8.000 četvornih metara nalazi se u 15. pariškom arondismanu Montparnasse (Boulevard Pasteur), raspolaže sa suvremeno opremljenim sobama i apartmanima, restoranom, konferencijskim dvoranama, co-working prostorom, teretanom i barom na krovu, a njegov dizajnerski tim navodi kako su pri njegovom planiranju i izgradnji u potpunosti bili fokusirani na zdrav život i želju za „povratkom prirode u grad“.

Hotel je dizajnirao francusko-brazilski studio Triptyque u suradnji s francuskim arhitektom i dizajnerom Philippeom Starckom i krajobraznim studijom Atelier Coloco. Prozračna i lagana struktura hotela Villa M funkcionira kao divovska žičana mreža koja odražava parišku arhitekturu razvijenu početkom 19. stoljeća i omogućuje jednostavnu izgradnju zgrada, dok je na integraciji hotela u pariški krajolik radio cijeli tim krajobraznih arhitekata, botaničara i vrtlara studija Coloco.

Villa M je pod umjetničkim vodstvom Philippea Starcka osmišljena kao organska kreacija i uistinu jedinstvena 'zelena' zgrada koja štiti i potiče urbanu biološku raznolikost, čime su ispunjeni i ciljevi plana ozelenjavanja grada Pariza.

„Cijela zgrada je oslonac za vertikalni vrt, koji će rasti i zauzimati cijelo pročelje, pretvarajući zgradu u vertikalnu, ljekovitu šumu“, objašnjavaju Olivier Raffaëlli i Guillaume Sibaud, partneri u francusko-brazilskom studiju Triptyque.

Ulaz u hotel Villa M vodi izravno u prostor za dnevni boravak i restoran s otvorenom kuhinjom, koji omogućuje pristup terasi na stražnjoj strani zgrade sa stablima smokava. U podzemnoj etaži smješteni su konferencijski prostori i dvorane za sastanke, dok se na dva kata iznad nalazi 20 „otvorenih ureda“ i co-working prostor uz teretanu s boksačkim ringom i sobe za jogu.

Hotel je smješten na četiri najviša kata zgrade te nudi 67 soba i šest apartmana koji su dizajnirani kao „opuštajuće čahure“, a mnoge od smještajnih jedinica imaju balkone ili terase ispunjene zelenilom. Tople, zemljane boje glavna su odlika hotelskih interijera, što se odnosi i na najveći apartman Pasteur, koji je smješten na uglu sedmog kata i ima dvije terase.

Na krovu se nalazi bar s voćkama i bujnim zelenilom, koji dizajneri opisuju kao „viseću oazu“ s koje se pruža pogled na cijeli Pariz.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

One River North bi mogao postati nova arhitektonska ikona Denvera

Dizajn tornja One River North u Denveru (Colorado, SAD) određuje „kanjon“ koji ga presijeca simbolizirajući prilično dramatičnu topografiju ove američke savezne države. Riječ je o trećem projektu proslavljenog kineskog arhitektonskog studija MAD Architects.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER