Ružičnjak Vječnog Grada s 1200 sorti ruža ponovno se otvara 21. travnja

Za tjedan dana Rim slavi svoj 2777. rođendan!

Gradski ružičnjak (il Roseto Comunale di Roma), jedinstvena botanička zbirka s ružama iz cijelog svijeta, otvara se za javnost kao i svake godine povodom rođendana grada Rima, u nedjelju 21. travnja 2024.

Brojni Rimljani i posjetitelji iz cijelog svijeta ponovno će se moći diviti ovoj jedinstvenoj botaničkoj zbirci i to svakog dana od nedjelje 21. travnja – 2777. rođendana grada Rima (2777° Natale di Roma), do nedjelje 16. lipnja 2024.

Ružičnjak je jedinstven po svom položaju s pogledom na Circus Maximus i bogatoj botaničkoj zbirci s oko 1 200 vrsta ruža iz cijelog svijeta. Čuveni Roseto Comunale di Roma prostire se na površini od oko 10 000 četvornih metara, a podijeljen je u dva dijela. U većem se nalazi zbirka ruža, dok je manji namijenjen prestižnom međunarodnom natjecanju uzgajivača novih sorti ruža „Premio Roma per le Nuove Varietà“, čije će se 82. izdanje održati u svibnju. Rimska nagrada za nove sorte ruža prvi put je dodijeljena 1933. godine, a natjecanje je drugo najstarije na svijetu – nakon onog u pariškom botaničkom vrtu Parc de Bagatelle, koje se održava od 1907. godine.

  • Il Roseto Comunale di Roma © Maryam Sarafrazi | Unsplash

Zbirka se svake godine obogaćuje novim sortama ruža i predstavlja posebno vrijednu baštinu o kojoj se svakodnevno brinu rimski gradski vrtlari. Među najzanimljivijim sortama ruža izdvajaju se Rosa Chinensis Virdiflora sa zelenim laticama i Rosa Chinensis Mutabilis, čije boje variraju tijekom vremena, kao i žuta Rosa Foetida s mirisom koji neki smatraju nepoželjnim.

Gradski ružičnjak ostat će otvoren za javnost svakog dana od 8:30 do 19:30 sati do nedjelje 16. lipnja i to uz besplatan ulaz iz ulice Via di Valle Murcia, koja ga dijeli na dva dijela. Natjecateljski prostor ružičnjaka bit će otvoren za posjetitelje od 21. svibnja.

Osim u ljepotama ruža, posjetitelji ružičnjaka smještenog na padinama Aventina mogu uživati u veličanstvenom pogledu na Circus Maximus i Palatin, središnji od sedam rimskih brežuljaka i jedan od najstarijih dijelova grada.

 

  • Il Roseto Comunale di Roma © Turismo Roma

Prostor na kojem se danas nalazi Roseto Comunale di Roma bio je posvećen cvijeću još od 3. stoljeća pr. n. e. Rimski povjesničar Tacit (lat. Publius Cornelius Tacitus) u svojim Analima spominje hram posvećen božici Flori, u čiju su se čast u Circusu Maximusu održavale proljetne svetkovine - floralije.

Do kraja 16. stoljeća ovaj dio Rima bio je prekriven povrtnjacima i vinogradima, a 1645. godine nastao je Židovski vrt (l'Orto degli Ebrei) s malim grobljem židovske zajednice koje je 1934. preseljeno na rimsko groblje Verano. Od tog vremena ovaj prostor bio je namijenjen za uređenje parka, a kako je prvi rimski ružičnjak na uzvisini Oppio na Eskvilinu iz 1932. godine stradao u Drugom svjetskom ratu, ovdje je 1950. otvoren novi Gradski ružičnjak. U znak zahvalnosti rimskoj židovskoj zajednici koja je omogućila uređenje ružičnjaka na svetom mjestu, staze koje dijele cvjetne gredice uređene su u obliku menore, sedmerokrakog svijećnjaka kao simbola judaizma.

Nedaleko od Gradskog ružičnjaka nalazi se i poznati rimski Vrt naranči (Giardino degli Aranci) iz kojeg se pruža jedan od najljepših panoramskih pogleda na Vječni Grad i kupolu bazilike sv. Petra u daljini.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER