Iz podmorja Malog Lukorana ronioci izvukli šest kubika otpada

Što sve bacamo u more?

U prvoj organiziranoj ekološkoj akciji u Malom Lukoranu na otoku Ugljanu mještani su uz pomoć ronioca Olive Island Marine iz Sutomišćice iz podmorja izvukli više od šest kubika različitog otpada, javlja portal Naši školji.

Foto: Naši školji

Pedesetak automobilskih i traktorskih guma, štednjaci, bojleri, plastične i staklene boce, dijelovi brodskih motora napunili su kontejnere općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi, a više od dva kubika različitog smeća pokupljeno je u priobalnom dijelu mjesta i Parku Petra Preradovića. S morskog dna izvađena je čak i jedna pedalina, koju je bujica poplave prošle jeseni „nasukala“ u malolukoranskoj vali.

Foto: Naši školji

„Ovo je tek početak, mislim da smo se svi uvjerili u to da su ovakve akcije nužnost, ne samo u Malom Lukoranu, nego i u drugim mjestima na području Općine Preko. Na jesen ćemo nastaviti, a velika je stvar što imamo podršku Olive Island Marine, općinske komunalne tvrtke i brojnih volontera. Mali Lukoran je malo mjesto s dušom i treba ga dovesti na razinu da ima sadržaje za goste i sve posjetitelje, a sadržaji su mnogo puta samo čisto i uređeno mjesto u kojem se svi lijepo osjećaju i dolaze svaki dan u šetnju, vožnju biciklima, na kavu. Od toga treba polaziti u svakome mjestu na otoku“, izjavio je Ivan Košta, direktor TZO Preko, koji je uz Tonija Antišina, direktora sutomiške marine, bio jedan od organizatora čišćenja podmorja i obale u Malom Lukoranu.

Foto: Naši školji

Četverosatnoj akciji odazvali su se članovi Udruge mladih Santa-Fe iz Sutomišćice, koji su barkama prevozili izronjeni otpad na obalu, mještani Malog Lukorana, volonteri iz Preka i Sutomišćice - Danijela Sorić, Katarina Šoša, Antonija Zbiljski, Julija Kačan, Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu, a uime Udruge mladeži Preka u čišćenju zelenih površina pomagala je Karmen Gregov.

Foto: Naši školji

No najveći dio posla obavilo je šestero ronioca i devetorica radnika Obala i parkova, koji su uredili palme i posadili nekoliko mladica crnike, pitospora i sitno cvijeće.

Kako je bilo u prvoj ekološkoj akciji u Malom Lukoranu, pogledajte u fotogaleriji, a kao glavnu poruku ove hvalevrijedne ekološke akcije posebno izdvajamo ovu fotografiju:

Foto: Naši školji

Naši školji / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Seminar za predstavnike zadarskih otoka

Tvrtka Eko d.o.o. održala je seminar za predstavnike otočkih jedinica lokalne samouprave koje gravitiraju budućem CGO-u Biljane Donje

“Svim' na Zemlji, daruj drvce!” - akcija pošumljavanja požarišta

Zelena akcija zajedno s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja pokrenula je blagdansku online kampanju “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”. Ovom akcijom prikupljaju se donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji. Kampanja je započela 13. prosinca 2017. godine i traje do 15. siječnja 2018. godine te potiče građane i građanke da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije, javljaju iz Zelene akcije.

„Iz odlagališta u park!“

Projekt sanacije nelegalnog odlagališta otpada i uređenja parka financira INA Industrija nafte d.d. preko svog natječaja „Zeleni pojas“ za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode u 2017. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER