Iz podmorja Sutomišćice izronjene četiri tone otpada

Na otoku Ugljanu održana još jedna akcija čišćenja podmorja

Samo dan poslije obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, u subotu su iz podmorja Sutomišćice izvučene oko četiri tone otpada, javlja portal Naši školji.

Ronioci iz Preka, Lukorana i Sutomišćice, predvođeni inicijatorom akcije Nikolom Đakovićem, u subotu su iz mora izvlačili električne štednjake, peći na drva, automobilske i traktorske gume, akumulatore, željezne bačve i kante, dijelove brodskih motora, stolice, stolove, jedan sudoper te bezbroj sitnih otpadnih predmeta od plastike i metala.

Sve to skrivalo je morsko dno od mjesne plaže do punte Grgura, a ako je vjerovati znatiželjnim prolaznicima, izronjeno smeće, koje nikome ne bi trebalo služiti na čast, u moru je 30-ak godina!

„Evo, još je jedna akcija iza nas, zadovoljni smo učinjenim, ali i zgroženi količinom i vrstom otpada. Čini se da bi se ovakve akcije mogle organizirati barem jednom mjesečno jer je u svakome mjestu slična situacija. Nadamo se da će na ovakvim primjerima učiti generacije koje dolaze", komentirao je direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta, koji je uz Olive Island Marinu i Općinu Preko organizirao čišćenje.

Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći volontera na kopnu, mještana Sutomišćice i komunalnih djelatnika Obala i parkova, ali i mladih koji su sa svojim kaićima prevozili otpad na obalu.

„Svima im još jednom zahvaljujemo, u nadi da ćemo u sljedećoj akciji imati manje posla. Sljedeća je na redu ekološka akcija u Ugljanu, u koju će biti uključeni ronioci iz Slovenije koji ljetuju na našem otoku", najavio je Košta.

Naši školji / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Eko Kvarner: Rasprava o budućnosti Jezera kod Njivica

Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske ADIPA u suradnji s udrugom Eko Kvarner, uz potporu međunarodne federacije okolišnih udruga MIO-ECSDE, u Malinskoj dana 23. listopada organizira znanstveno-stručni skup s fokusom na teme upravljanja Natura 2000 područjima.

Iz podmorja u Preku izronjeno stotinjak automobilskih guma

Stotinjak automobilskih i kamionskih guma, bicikli, akumulatori, brodska mehanika, ugostiteljski inventar, staklene boce, željezne šipke, plastika… sve to ležalo je na dnu trajektne luke u Preku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER