Iz podmorja u Preku izronjeno stotinjak automobilskih guma

Portal Naši školji izvještava o akciji čišćenja u trajektnoj luci Preko na otoku Ugljanu

Stotinjak automobilskih i kamionskih guma, bicikli, akumulatori, brodska mehanika, ugostiteljski inventar, staklene boce, željezne šipke, plastika… sve to ležalo je na dnu trajektne luke u Preku.

Trojica ronilaca te volonteri i radnici komunalne tvrtke Obala i parkovi Općine Preko napunili su dva kamiona nosivosti pet tona otpadom koji je u subotu prijepodne izronjen u prvoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja u najvećoj luci otoka Ugljana i zadarskog arhipelaga.

Čišćenje su organizirali Turistička zajednica Općine Preko i Klub podvodnih aktivnosti Zadar na inicijativu profesionalnih ronilaca iz Preka.

„U akciju su se kao sponzori uključili Ina i Jadrolinija te Olive Island Marina iz Sutomišćice, a najveći doprinos, osim ronilaca i volontera Nikole Đakovića, Frane Sorića, Marina Šimićeva, Roka Ruševa, Mate Blasića, Tomislava Gregova, Tonija Piuka i Tomislava Serdarevića iz Zadra koji posudio brod, dao je Ante Šoša s kamionom s kranom, bez čije pomoći ne bi bilo moguće izvući sve auto-gume s morskoga dna. Nažalost, stanje na terenu je vrlo loše i vidi se da se luka nije čistila godinama. Toliko je loše da bismo ovakve akcije mogli organizirati tjednima i opet ne bismo sve očistili. Najviše je automobilskih i kamionskih guma koje su vjerojatno nekad bile pajeti na starim trajektima ili teretnim, putničkim i izletničkim brodovima, ali ima i sitnijeg otpada koji je u moru završio nebrigom i neodgovornošću pojedinaca. Luka je vrlo tranzitna, ali to svejedno nije opravdanje za toliku količinu smeća i nebrigu za okoliš.“ – izjavio je Ivan Košta, direktor TZO Preko.

  • Foto: Naši školji

Ovakve akcije dokazuju da je kolektivna ekološka svijest na vrlo niskoj razini.

„One bi nas trebale motivirati i potaknuti na odgovorno ponašanje i u lukama i na plažama i u priobalju. Upravo zbog toga ronioci koji su inicirali ovo čišćenje razmišljaju o osnivanju društva, udruge ili organizacije koji bi poticali redovite ekološke akcije s ciljem zaštite i očuvanja podmorja otoka Ugljana i Pašmana. Uz potporu svih turističkih zajednica i općina, volontera, udruga mladih i aktivnih pojedinaca jer potrebno je senzibilizirati cijelo društvo“, smatra Košta.

Otpad koji je izronjen iz trajektne luke zbrinut će zadarska Čistoća, a kako je protekla ova višesatna akcija čišćenja pogledajte u fotogaleriji.

Naši školji / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Murter: Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen čišćenjem podmorja i eko vodičem

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježen je u Murteru akcijom čišćenja podmorja u kojoj je sakupljeno više od tone i pol otpada koji je zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca „ležao” na morskom dnu te podjelom brošure „Eko vodič“ čija je autorica direktorica lokalne turističke zajednice, javlja Murter News.

S plaža u središtu Preka volonteri uklonili oko 400 kg sitnog otpada

Oko četiri stotine kilograma različitog sitnog otpada prikupili su volonteri u prvoj ekološkoj akciji koja se u sklopu programa „Aktivni u zajednici“ Zaklade Kajo Dadić iz Splita ovog tjedna održala u Preku na otoku Ugljanu, javlja portal Naši školji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER