Svjetski dan oceana 2018.

Kako spriječiti onečišćenja plastičnim otpadom i pronaći rješenja za zdravlje svjetskih oceana

Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje.

Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja prekriva skoro tri četvrtine ili 71 % Zemljine površine. Od 2000. godine službeno ih ima pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean, a naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također je njegov dio.

 

Oceani i ciljevi održivog razvoja

Iako je obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, tek je službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta. Dvadeset i pet godina nakon prvog prijedloga obilježavanja Svjetskog dana oceana, od 5. do 9. lipnja 2017. održana je konferencija UN-a o oceanima, sazvana s ciljem podržavanja provedbe 14. cilja UN-ove Agende za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Zašto obilježavamo Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju imaju u našem svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo. Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskih djelovanja na oceane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Obilježavanje Svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima i morima koji su glavni izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere. Naposljetku, to je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i oceana.

Promjena našeg odnosa prema oceanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom onečišćenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice, slamke i ostali plastični otpad koji tako nemarno odbacujemo može se naći i na najudaljenijoj točki svijeta, kao i na čak 4.500 metara dubine, koja je do sada bila potpuno neistražena.

Onečišćenje plastičnim otpadom

Naglasak ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje. Onečišćenje plastičnim otpadom uzrokuje ogromne štete našim morskim resursima – navedimo samo neke:

  • za 80 % svih onečišćenja oceana krivo je ljudsko djelovanje i dotok otpada s kopna;
  • u oceanima godišnje završi 8 milijuna tona plastičnog otpada, ugrožavajući biljni i životinjski svijet oceana, ribarstvo i turizam;
  • onečišćenja plastičnim otpadom odgovorna su za živote milijun morskih ptica i 100.000 morskih sisavaca godišnje;
  • morski organizmi hrane se mikroplastikom koja putem hranidbenog lanca dospijeva i u ljudski organizam te narušava ljudsko zdravlje;
  • plastični otpad svake godine morskim ekosustavima nanosi štetu od 8 milijardi dolara.

Promjena počinje s vama

Postoje mnoge stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju plastičnih proizvoda. Za početak, izbjegavajte kupovinu plastičnih proizvoda i prehrambenih proizvoda u nepotrebnoj jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Ne koristite plastične proizvode koji se ne mogu reciklirati i ponovno koristiti. Odbijte ih i u restoranima i trgovinama! Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom te među vašim prijateljima i na društvenim mrežama širite svijest o značaju i potrebi očuvanja naših mora i oceana.

S.F. / Ekovjesnik​

 

Od 2014. godine na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, objavljuju se i pobjednici godišnjeg fotografskog natjecanja Annual World Oceans Day Oceanic Photo Competition i nagrađuju na svečanosti u sjedištu Ujedinjenih naroda.

 

>>> Pročitajte još >>> Svjetski dan zaštite okoliša 2018.

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Postaje li Sredozemno more „more plastike“?

Prema najnovijem izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), Sredozemno more pretvara se u opasnu plastičnu zamku s rekordnom razinom onečišćenja mikroplastikom, koja ugrožava živote morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi. Posljedice uznapredovalog onečišćenja plastikom su mnogobrojne, a skori kraj im se ne nazire ukoliko sve države Sredozemlja ne poduzmu određene mjere i ne počnu djelovati zajedničkim snagama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER