Svjetski dan oceana 2018.

Kako spriječiti onečišćenja plastičnim otpadom i pronaći rješenja za zdravlje svjetskih oceana

Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje.

Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja prekriva skoro tri četvrtine ili 71 % Zemljine površine. Od 2000. godine službeno ih ima pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean, a naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također je njegov dio.

 

Oceani i ciljevi održivog razvoja

Iako je obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, tek je službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta. Dvadeset i pet godina nakon prvog prijedloga obilježavanja Svjetskog dana oceana, od 5. do 9. lipnja 2017. održana je konferencija UN-a o oceanima, sazvana s ciljem podržavanja provedbe 14. cilja UN-ove Agende za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Zašto obilježavamo Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju imaju u našem svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo. Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskih djelovanja na oceane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Obilježavanje Svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima i morima koji su glavni izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere. Naposljetku, to je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i oceana.

Promjena našeg odnosa prema oceanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom onečišćenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice, slamke i ostali plastični otpad koji tako nemarno odbacujemo može se naći i na najudaljenijoj točki svijeta, kao i na čak 4.500 metara dubine, koja je do sada bila potpuno neistražena.

Onečišćenje plastičnim otpadom

Naglasak ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje. Onečišćenje plastičnim otpadom uzrokuje ogromne štete našim morskim resursima – navedimo samo neke:

  • za 80 % svih onečišćenja oceana krivo je ljudsko djelovanje i dotok otpada s kopna;
  • u oceanima godišnje završi 8 milijuna tona plastičnog otpada, ugrožavajući biljni i životinjski svijet oceana, ribarstvo i turizam;
  • onečišćenja plastičnim otpadom odgovorna su za živote milijun morskih ptica i 100.000 morskih sisavaca godišnje;
  • morski organizmi hrane se mikroplastikom koja putem hranidbenog lanca dospijeva i u ljudski organizam te narušava ljudsko zdravlje;
  • plastični otpad svake godine morskim ekosustavima nanosi štetu od 8 milijardi dolara.

Promjena počinje s vama

Postoje mnoge stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju plastičnih proizvoda. Za početak, izbjegavajte kupovinu plastičnih proizvoda i prehrambenih proizvoda u nepotrebnoj jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Ne koristite plastične proizvode koji se ne mogu reciklirati i ponovno koristiti. Odbijte ih i u restoranima i trgovinama! Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom te među vašim prijateljima i na društvenim mrežama širite svijest o značaju i potrebi očuvanja naših mora i oceana.

S.F. / Ekovjesnik​

 

Od 2014. godine na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, objavljuju se i pobjednici godišnjeg fotografskog natjecanja Annual World Oceans Day Oceanic Photo Competition i nagrađuju na svečanosti u sjedištu Ujedinjenih naroda.

 

>>> Pročitajte još >>> Svjetski dan zaštite okoliša 2018.

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan oceana 2019.

Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana nastoje se otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te upravljanje morima.

Svjetski dan oceana 2021.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Ususret Svjetskom danu oceana 2022.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER