Svjetski dan oceana 2019.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana oceana je „Rod i ocean“ kao prilika za istraživanje rodne dimenzije odnosa čovječanstva s oceanom

Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana nastoje se otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te upravljanje morima.

Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja prekriva skoro tri četvrtine ili 71 % Zemljine površine. Od 2000. godine službeno ih ima pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean, a naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također je njegov dio.

 

Oceani i globalni ciljevi održivog razvoja

Iako je obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, tek je službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta. Dvadeset i pet godina nakon prvog prijedloga obilježavanja Svjetskog dana oceana, od 5. do 9. lipnja 2017. održana je konferencija UN-a o oceanima, sazvana s ciljem podržavanja provedbe 14. cilja UN-ove Agende za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Ove godine tema Svjetskog dana oceana je „Rod i ocean“ – odnosno prilika za istraživanje rodne dimenzije odnosa čovječanstva s oceanom. Sve se više prepoznaje važnost ravnopravnosti spolova, posebno za učinkovito očuvanje i održivo korištenje oceana i mora te njihovih resursa. Međutim, postoji vrlo malo podataka i istraživanja o tim pitanjima, a usklađeno djelovanje u smjeru ravnopravnosti spolova te osnaživanja žena i djevojčica još uvijek je potrebno u svim sektorima koji su povezani s oceanima kako bi se ostvario 5. cilj UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj koji je usmjeren na postizanje rodne ravnopravnosti.

Stoga se obilježavanjem Svjetskog dana oceana u 2019. godini nastoje otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te naposljetku upravljanje morima.

Zašto obilježavamo Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju imaju u našem svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo. Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskih djelovanja na oceane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Obilježavanje Svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima i morima koji su glavni izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere. Naposljetku, to je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i oceana.

Promjena našeg odnosa prema oceanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom onečišćenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice, slamke i ostali plastični otpad koji tako nemarno odbacujemo može se naći i na najudaljenijoj točki svijeta, kao i na najvećim, dosad neistraženim dubinama.

Jednokratna plastika kao gorući problem

Onečišćenje plastičnim otpadom uzrokuje ogromne štete našim morskim resursima, a zahvaljujući ljudskom utjecaju u oceanima godišnje završe goleme količine plastičnog otpada čime se ozbiljno ugrožava biljni i životinjski svijet oceana, ribarstvo i turizam.

Savjetodavno vijeće mladih Svjetskog dana oceana pomaže mladim ljudima svih dobi da postanu lideri u svojim zajednicama s ciljem zaustavljanja plastičnog onečišćenja oceana, poticanja pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje i smanjenja korištenja plastike za jednokratnu uporabu kao gorućeg svjetskog problema s kojim se suočava cijelo čovječanstvo. Stoga se obilježavanjem Svjetskog dana oceana 2019. utječe na svijest ljudi i ukazuje na potrebu značajnih napora i hitnih djelovanja kako bi se postigla stvarna promjena.

Promjena počinje s vama

Postoje mnoge stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju plastičnih proizvoda. Za početak, izbjegavajte kupovinu plastičnih proizvoda i prehrambenih proizvoda u nepotrebnoj jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Ne koristite plastične proizvode koji se ne mogu reciklirati i ponovno koristiti. Odbijte ih i u restoranima i trgovinama! Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom te među vašim prijateljima i na društvenim mrežama širite svijest o značaju i potrebi očuvanja naših mora i oceana.

S.F. / Ekovjesnik​

 

 

Od 2014. godine na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, objavljuju se i pobjednici godišnjeg fotografskog natječaja Annual World Oceans Day Oceanic Photo Competition te se nagrađuju na svečanosti u sjedištu Ujedinjenih naroda.

 

 

VEZANE VIJESTI

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Svjetski dan oceana 2018.

Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje.

Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030

U četvrtak 30. svibnja 2019. godine od 10.30 do 12 sati održat će se panel „Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030“ u Stablu znanja Studentskog centra (Savska 25, Zagreb).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER