Svjetski dan oceana 2019.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana oceana je „Rod i ocean“ kao prilika za istraživanje rodne dimenzije odnosa čovječanstva s oceanom

Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana nastoje se otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te upravljanje morima.

Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja prekriva skoro tri četvrtine ili 71 % Zemljine površine. Od 2000. godine službeno ih ima pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean, a naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također je njegov dio.

 

Oceani i globalni ciljevi održivog razvoja

Iako je obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, tek je službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta. Dvadeset i pet godina nakon prvog prijedloga obilježavanja Svjetskog dana oceana, od 5. do 9. lipnja 2017. održana je konferencija UN-a o oceanima, sazvana s ciljem podržavanja provedbe 14. cilja UN-ove Agende za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Ove godine tema Svjetskog dana oceana je „Rod i ocean“ – odnosno prilika za istraživanje rodne dimenzije odnosa čovječanstva s oceanom. Sve se više prepoznaje važnost ravnopravnosti spolova, posebno za učinkovito očuvanje i održivo korištenje oceana i mora te njihovih resursa. Međutim, postoji vrlo malo podataka i istraživanja o tim pitanjima, a usklađeno djelovanje u smjeru ravnopravnosti spolova te osnaživanja žena i djevojčica još uvijek je potrebno u svim sektorima koji su povezani s oceanima kako bi se ostvario 5. cilj UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj koji je usmjeren na postizanje rodne ravnopravnosti.

Stoga se obilježavanjem Svjetskog dana oceana u 2019. godini nastoje otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te naposljetku upravljanje morima.

Zašto obilježavamo Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju imaju u našem svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo. Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskih djelovanja na oceane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Obilježavanje Svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima i morima koji su glavni izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere. Naposljetku, to je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i oceana.

Promjena našeg odnosa prema oceanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom onečišćenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice, slamke i ostali plastični otpad koji tako nemarno odbacujemo može se naći i na najudaljenijoj točki svijeta, kao i na najvećim, dosad neistraženim dubinama.

Jednokratna plastika kao gorući problem

Onečišćenje plastičnim otpadom uzrokuje ogromne štete našim morskim resursima, a zahvaljujući ljudskom utjecaju u oceanima godišnje završe goleme količine plastičnog otpada čime se ozbiljno ugrožava biljni i životinjski svijet oceana, ribarstvo i turizam.

Savjetodavno vijeće mladih Svjetskog dana oceana pomaže mladim ljudima svih dobi da postanu lideri u svojim zajednicama s ciljem zaustavljanja plastičnog onečišćenja oceana, poticanja pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje i smanjenja korištenja plastike za jednokratnu uporabu kao gorućeg svjetskog problema s kojim se suočava cijelo čovječanstvo. Stoga se obilježavanjem Svjetskog dana oceana 2019. utječe na svijest ljudi i ukazuje na potrebu značajnih napora i hitnih djelovanja kako bi se postigla stvarna promjena.

Promjena počinje s vama

Postoje mnoge stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju plastičnih proizvoda. Za početak, izbjegavajte kupovinu plastičnih proizvoda i prehrambenih proizvoda u nepotrebnoj jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Ne koristite plastične proizvode koji se ne mogu reciklirati i ponovno koristiti. Odbijte ih i u restoranima i trgovinama! Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom te među vašim prijateljima i na društvenim mrežama širite svijest o značaju i potrebi očuvanja naših mora i oceana.

S.F. / Ekovjesnik​

 

 

Od 2014. godine na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, objavljuju se i pobjednici godišnjeg fotografskog natječaja Annual World Oceans Day Oceanic Photo Competition te se nagrađuju na svečanosti u sjedištu Ujedinjenih naroda.

 

 

VEZANE VIJESTI

Meteorološki tsunamiji uzrokuju „pjevanje mora“ i poremećaje u jonosferi

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s NASA Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni (SAD), a u kojem je sudjelovao i dr. sc. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), otkriva da meteorološki tsunamiji ne utječu samo na oceane, već ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi, i to u obliku akustično-težinskih valova koje u atmosferu odašilju meteorološki tsunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustoći elektrona.

Ususret Svjetskom danu oceana 2022.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Svjetski dan oceana 2021.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Svjetski dan oceana 2018.

Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER