U Maroku usred zime izmjerena temperatura iznad 36 °C

Dosad nezapamćena vrućina za mjesec veljaču u Maroku povećava prijetnju nestašice vode

U Maroku je zabilježen novi temperaturni rekord za mjesec veljaču. U srijedu 14. veljače u Tan-Tanu na sjeverozapadu zemlje izmjereno je čak 36,6 stupnjeva Celzija. Kako dugotrajna suša ulazi u svoju šestu uzastopnu godinu, problem nestašice vode uzrokovan klimatskom krizom sada ozbiljno prijeti opskrbi pitkom vodom i poljoprivredi zemlje.

Prema podacima specijaliziranih portala Ogimet i Infoclimat, u Maroku je u srijedu 14. veljače zabilježena temperatura iznad 36 °C. Termometar je u Tan-Tanu pokazao čak 36,6 °C, što predstavlja novi nacionalni temperaturni rekord za mjesec veljaču. Prema francuskom opservatoriju za tornada i jake grmljavinske oluje Keraunos, prethodni mjesečni rekord od 36,3 °C zabilježen je 1960. godine u gradu Nouaceuru u regiji Casablanca-Settat.

Istog dana zabilježene su izrazito visoke temperature i u drugim dijelovima zemlje, primjerice, 36,4 °C južno od Essaouire, 36,0 °C u Agadiru, 35,6 °C u Safiju, 34,8 °C u Casablanci i 33,9 °C u Rabatu. Francuski agroklimatolog Serge Zaka je za portal Novethic izjavio kako je u ponoć tog istog dana u gradu Sidi Ifniju, smještenom na obali Atlantskog oceana, još uvijek bilo 30,5 °C. „Ove vrućine, koje postaju sve redovitije, imaju ozbiljne posljedice i posebno ugrožavaju poljoprivredni sektor“, dodao je Zaka.

Maroko ulazi u šestu uzastopnu sušnu godinu

Poljoprivreda je jedan od stupova marokanskog gospodarstva te predstavlja 12 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Također, ova gospodarska djelatnost u Maroku osigurava čak 31 posto radnih mjesta. Temeljem najnovijeg izvješća IPCC-a Serge Zaka primjećuje kao „dezertifikacija postupno prijeti marokanskim poljoprivrednim područjima“, a zemlja upravo ulazi u šestu uzastopnu sušnu godinu s padom oborina od 67 posto u usporedbi s prosjekom dugogodišnjeg razdoblja.

„Ušli smo u kritičnu fazu nakon pet uzastopnih godina suše kakvu naša zemlja nikada prije nije doživjela“, priopćili su u prosincu 2023. godine iz marokanskog Ministarstva energije, rudnika, vode i zaštite okoliša. Na kraju prošle godine rezervoari vode bili su na razini od svega 23,5 posto popunjenosti u usporedbi s 31 posto u isto vrijeme godinu dana ranije, što predstavlja veliku prijetnju poljoprivredi koja troši 87 posto vode u zemlji.

  • Snimke Copernicus Sentinel-2, snimljene 26. siječnja 2023. (gore) i 2024. (dolje), ukazuju na velike promjene u krajoliku regije Casablance koje su rezultat dugotrajne suše. © European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

Poljoprivredna politika koju treba preispitati

Zbog toga su mnogi poljoprivrednici, potaknuti velikim subvencijama, uložili u sustave lokalnog navodnjavanja, odnosno navodnjavanja po principu kap po kap, koje se trenutačno koristi na sedam posto poljoprivrednih površina ili dvostruko više od svjetskog prosjeka. Marokanske vlasti su također posvećene provedbi projekata desalinizacije pa se do kraja 2027. planira izgraditi sedam novih postrojenja za desalinizaciju ukupnog kapaciteta 143 milijuna kubičnih metara godišnje. Prema službenim podacima, Maroko trenutačno raspolaže s 12 postrojenja za desalinizaciju ukupnog kapaciteta od 179,3 milijuna kubičnih metara.

Osim opskrbe vodom, velik problem predstavlja i dosadašnji uzgoj voća. Kako navodi Serge Zaka, posljednjih godina uklonjeni su cijeli voćnjaci kako bi se napravilo mjesta za uzgoj biljaka otpornijih na toplinu i nedostatak vode.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Copernicus (C3S): Najtoplija veljača u povijesti mjerenja

Iza nas je dosad najtoplija veljača s prosječnom površinskom temperaturom zraka od 13,54 °C, što je 0,81 °C iznad mjesečnog prosjeka za razdoblje 1991.-2020. i 0,12 °C iznad temperature prethodno najtoplije veljače 2016. godine.

Austrija: Najtoplija veljača u 257-godišnjoj povijesti mjerenja

Nikad prije nisu zabilježene takve temperaturne anomalije kao u veljači 2024. koja bi prema izmjerenim temperaturnim vrijednostima mogla zauzeti 16. mjesto na popisu najtoplijih ožujaka, ističe se u priopćenju austrijskog saveznog instituta za geologiju, geofiziku, klimatologiju i meteorologiju GeoSphere Austria.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER