Ovo su najpametniji gradovi na svijetu prema IMD Smart City Indexu za 2023.

Azijski i europski gradovi dominiraju među 20 najboljih u IMD Indeksu pametnih gradova

Prema IMD Smart City Indexu za 2023. godinu Zürich, Oslo i Canberra tri su najpametnija grada na svijetu prema ocjenama iz dva područja, infrastrukturi grada i tehnološkim rješenjima koja su na raspolaganju građanima, izvijestio je HRT.

IMD Smart City Indeks 2023 uključuje 141 grad iz svih dijelova svijeta koji su rangirani prema ocjenama iz dva područja: postojeća infrastruktura grada i tehnološka rješenja koja su na raspolaganju građanima. Ocjenu za navedena dva područja dodjeljuje 120 građana svakog grada.

Istraživanje je proveo The Smart City Observatory (SCO), dio IMD World Competitiveness Center (WCC), i to kombiniranjem raspoloživih podataka i anketnih odgovora kako bi se ustanovilo u kojoj mjeri tehnologija pomaže gradovima u suočavanju s različitim izazovima suvremenog doba kako bi postigli višu kvalitetu života svojih stanovnika. Rezultati su objavljeni u travnju 2023.

Osim toga, istraživanje uključuje i podatke o očekivanom životnom vijeku građana, očekivanom trajanju školovanja i prosječnim godinama završenog obrazovanja te dohodak građana po glavi stanovnika. Zürich je također bio najbolje rangiran 2021. godine, Oslo je ponovno na drugom mjestu, a treće rangirana Canberra prvi je put obuhvaćena istraživanjem za 2023. godinu. Oko 20 000 građana ispitano je o životu u njihovim gradovima te su im postavljena pitanja o najhitnijim prioritetima, od pristupačnog stanovanja i prometnih rješenja do mogućnosti zapošljavanja i zelenih površina.

Od 20 najbolje rangiranih gradova, šest gradova kontinuirano poboljšava svoje rezultate od 2019., a to su Zürich, Oslo, Singapur, Peking, Seul i Hong Kong. Prema IMD Smart City Indexu za 2023. godinu sve pametniji su i gradovi Montreal, Denver, Lausanne, Bilbao, Bengaluru, Brisbane, Busan, Sydney, Hong Kong i Šangaj.

Jedini hrvatski grad koji je obuhvaćen Indexom je Zagreb, koji se nalazi na 106. mjestu od ukupno 141 grada iz svih dijelova svijeta. Neki od Zagrebu susjednih gradova bolje su pozicionirani: Ljubljana je zauzela 47. mjesto, a Budimpešta 87.

V.G./HRT / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europska prijestolnica kulture je i najpametniji grad u Hrvatskoj

Na konferenciji „Održivi gradovi”, koja je u utorak 24. studenog održana u Zagrebu, predstavljeno je istraživanje „Analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova 2020.” u sklopu kojeg je Grad Rijeka proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji „Smart city / pametni grad“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER