Potpisan Ugovor o dodjeli 150 milijuna kuna za projekt CEKOM za pametne gradove

U riječkom centru za „pametne“ tehnologije provodit će se pilot projekti s ciljem unaprjeđenja proizvoda i usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju

U Zagrebu je u ponedjeljak potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za projekt Centar kompetencija za pametne gradove koji predvodi gradska tvrtka Smart RI d.o.o. Projekt je vrijedan 149,6 milijuna kuna, od čega su 95,3 milijuna kuna osigurana bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Ugovor su potpisali ministar Darko Horvat ispred Ministarstva gospodarstva, Tomislav Petric ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te direktorica društva Smart RI d.o.o., prijavitelja projekta, Tina Ragužin. Potpisivanjem Ugovora tako je i službeno je obilježen početak projekta.

Projekt Centar kompetencija je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 149,6 milijuna kuna, od čega 95,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U iduće tri godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će u suradnji razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Razvoj proizvoda do razine spremnosti za komercijalizaciju u formatu pilot projekata provodit će se upravo u Rijeci, čime će se doprinijeti razvoju Rijeke kao pametnog grada, a život stanovnika učiniti boljim i udobnijim.

Centar kompetencija (CEKOM) za pametne gradove okuplja 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije, a pored poduzeća Smart RI d.o.o. u vlasništvu Grada Rijeke, kao nositelja projekta i upravitelja konzorcija, ovaj inovacijski klaster čine Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, IOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka promet d.d., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja ugovora naglasio je kako je riječki Centar kompetencija za pametne gradove projekt s visokom dodanom vrijednošću i jedan od onih koji uvelike može pridonijeti razvoju gospodarstva, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Strateški ciljevi Centra kompetencija za pametne gradove su razvoj novih znanja, iniciranje i podržavanje dugoročne istraživačke suradnje između znanosti i industrije u najkompleksnijim istraživanjima; pozicioniranje grada Rijeke kao testne platforme za provjeru koncepta uz osiguravanje sudjelovanja tehnološki najnaprednijih poduzeća u Republici Hrvatskoj te unaprjeđenje i povezivanje postojeće istraživačke infrastrukture industrije i sveučilišta, uspostava kolaboracijske M2M platforme i integriranje u međunarodne projekte (Obzor 2020, InterReg) gdje će se iskazati kompetencije naših istraživača te ojačati pozicija Rijeke i Hrvatske kao razvojnog centra, te kao optimalne lokacije za dugoročne istraživačke projekte.

CEKOM u Rijeci je započeo s implementacijom projekta već u ožujku, a jučerašnjim potpisivanjem Ugovora i službeno je započeo s radom kao testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot projekti s gradskom upravom i građanima radi unaprjeđenja proizvoda i usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju. Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, gdje će po prvi put imati priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju novih tehnologija.

Dugoročna strategija Grada Rijeke u kontekstu pametnih gradova očituje se i kroz povezivanje rezultata aktivnosti u CEKOM-u sa drugim projektima Grada Rijeke poput Tehnološkog parka Torpedo ili budućeg projekta rekonstrukcije energane bivše Tvornice papira Rijeka, te povezivanje s novoosnovanim centrom za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Rijeci.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Uspjeh Rijeke na svjetskoj rang listi startup ekosustava

StartupBlink, vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, odnosno okruženja koje podupire rast i razvoj startupva, objavila je poredak za 2020. godinu u kojem je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER