Božićni horor - lički trovači ponovno u akciji!

Svaku sumnju na slučaj ilegalnog trovanja prijavite policiji jer je riječ o kaznenim i vrlo opasnim radnjama!

Otkriven je novi pokušaj trovanja divljih životinja na području Mazina. Mrtvo tele napunjeno vrlo opasnim otrovom postavljeno je u pokušaju ubijanja vukova, no predstavlja veliki rizik za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi!

U petak poslijepodne kriminalističkoj policiji u Gračacu prijavljen je slučaj novog pokušaja trovanja divljih životinja na području Mazina. Korišteni otrov u obliku plavih kristalića je najvjerojatnije pesticid na bazi karbofurana koji je u Hrvatskoj u potpunosti zabranjen od 2016. godine, izvijestili su iz Udruge Biom.

„Radi se o vrlo otrovnoj tvari koja već u vrlo malim količinama može otrovati cijeli Mazin, Bruvno i Gračac. Ilegalno trovanje je jako opasna praksa koja ima trajne posljedice na prirodu i okoliš. Ova praksa ne samo da je neučinkovita u rješavanju sukoba sa predatorima poput vukova, nego je i opasna za ljude, kućne ljubimce, lovačke pse te ugrožava opstanak strogo zaštićenih ptica grabljivica - supova, orlova i sokolova. Hororu karbofurana treba stati na kraj i tražiti civilizirano rješenje za zaštitu stoke.” – kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

Mamac je pronađen svjež čime je spriječen veći broj žrtava. „Brza reakcija - prijava policiji i osiguranje mjesta događaja je ključno za sprječavanje masovnog trovanja divljih životinja i pravilno procesuiranje kaznenog djela. Posebno nas žalosti činjenica da se koristi ovo božićno, blagdansko vrijeme za provedbu vrlo opasnih zločina protiv prirode”, poručuje Slocinski.

Udruga Biom stoga poziva sve građane da svaku sumnju na slučaj ilegalnog trovanja prijave policiji na 112, s obzirom da se radi o kaznenim i vrlo opasnim radnjama.

Udruga Biom partner je na projektu BalkanDetox LIFE. Cilj projekta je poboljšanje upravljanja incidentima ilegalnog trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti pogođenih divljih vrsta životinja. Ilegalno trovanje je u Hrvatskoj nažalost učestala praksa. U velikom broju stradavaju lovački psi, domaće životinje, kućni ljubimci, ali i divlje ptice - supovi, orlovi, škanjci ili gavrani.

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

BalkanDetox LIFE: Novi projekt protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Cilj projekta koji financira program LIFE Europske unije je podizanje svijesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv problema trovanja divljih životinja u zemljama Balkana. Trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER