BalkanDetox LIFE: Novi projekt protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Studija VCF-a procjenjuje da na Balkanu od trovanja godišnje umire najmanje 115 supova

Cilj projekta koji financira program LIFE Europske unije je podizanje svijesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv problema trovanja divljih životinja u zemljama Balkana. Trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta.

Iako je trovanje divljih životinja na Balkanu ilegalno, ta je štetna praksa i dalje raširena i predstavlja stvarnu prijetnju divljim vrstama, posebice supovima, okolišu te javnom zdravlju. Zahvaljujući konzervatorskim aktivnostima postignut je napredak, a pokretanje ambicioznog projekta donosi novu nadu u daljnjoj borbi protiv ovog problema.

Kroz projekt BalkanDetox LIFE devet organizacija surađivat će s različitim nacionalnim i međunarodnim dionicima - od državnih institucija do lovaca i stočara, kako bi umanjili ovu prijetnju i postigli konkretne rezultate diljem sedam balkanskih zemalja.

„BalkanDetox LIFE projekt je izgrađen na čvrstim osnovama koje je izradio Vulture Conservation Foundation’s (VCF), Balkan Anti-Poisoning Project, posebno u osiguranju angažmana relevantnih državnih institucija za borbu protiv trovanja divljih životinja. Projekt će omogućiti nastavak ove inicijative za poboljšanje upravljanja slučajevima trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih vrsta uzrokovanih ovom ilegalnom praksom u regiji“, kazao je Uroš Pantović, koordinator projekta BalkanDetox LIFE.

  • Otrovani suri orao / Foto: Boleslaw Slocinski

Najčešći način trovanja divljih životinja na Balkanu je namjerno postavljanje otrovnih mamaca za ubijanje divljih grabežljivaca ili drugih divljih i domaćih životinja koje mogu nanijeti štetu stoci ili lovnoj divljači. Pored ciljanih životinja, stradaju i druge ranjive vrste jer je to neselektivno sredstvo za ubijanje životinja. Lešinari kao glavni čistači u prirodi, često postaju žrtve trovanja, bilo izravnim konzumiranjem mamca ili hranjenjem ostacima uginulih otrovanih životinja. Česti i uzastopni slučajevi trovanja na Balkanu rezultirali su s 465 potvrđenih smrtnih stradavanja lešinara u posljednjih 20 godina, a studija VCF-a procjenjuje da na Balkanu od trovanja godišnje umire najmanje 115 supova jer je samo oko 20 % takvih slučajeva otkriveno i dokumentirano.

„Ovaj alarmantni problem prouzročio je istrebljivanje pa čak i izumiranje nekih vrsta supova u balkanskim zemljama, gdje su populacije još uvijek vrlo male i fragmentirane. Hitno je potrebno riješiti taj problem ako ih želimo vratiti na prijašnje razine i rasprostranjenost. Lešinari, također poznati kao prirodni čistači, uklanjaju trule lešine iz divljine, pomažući održavanju ekosustava zdravim jer djeluju kao sanitarna služba i besplatno pružaju važne ekološke usluge koje donose korist prirodi, divljini i društvu u cjelini“, naglašava José Tavares, direktor VCF-a.

  • Otrovani bjeloglavi sup u Bugarskoj / Foto: Hristo Peshev - FVFF

Projekt BalkanDetox LIFE želi promijeniti ponašanje i percepciju mnoštva dionika, od donositelja odluka do šire javnosti i samih korisnika otrovnih mamaca. Projektni tim će podići svijest o ozbiljnosti trovanja divljih životinja te savjetovati o sigurnim alternativama rješavanja temeljnog problema (sukob čovjek-divljina), poput preventivnih mjera koje ne štete životinjama ili okolišu. Nadalje, ojačat će operativne kapacitete i koordinirati institucionalne akcije kako bi se povećalo otkrivanje i poboljšalo upravljanje slučajevima trovanja, olakšati trenutni i učinkoviti odgovor na takve incidente, kao i ojačati provedbu njihovog odvraćanja. Konačni cilj je smanjiti razmjere i opseg trovanja divljih životinja na Balkanu, a time i pomoći zaštiti prirode i ljudi!

„Ilegalno trovanje divljih životinja okolišni je kriminal i kao takvo potrebno nam je odgovarajuće sudjelovanje vlasti da registriraju, istraže i kazne ove aktivnosti. Ovaj projekt će zajedno s vladinim institucijama postići upravo to“, rekao je Jovan Andevski, voditelj programa zaštite okoliša VCF-a.

Projekt BalkanDetox LIFE petogodišnji je projekt s proračunom od 1,8 milijuna eura, koji financira EU LIFE Program, te sufinancira VCF, MAVA Foundation i Euronatur, kao i Whitley Fund for Nature i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za specifične akcije, a provodit će se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Projektni partneri su Vulture Conservation Foundation kao koordinirajući korisnik i Albanian Ornithological Society, Udruga Biom, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fund for Wild Flora and Fauna, Hellenic Ornithological Society, Makedonsko Ekološko Društvo, Ornitološko društvo NAŠE Ptice i Protection and Preservation of Natural Environment in Albania. Nadalje, ovaj se projekt temelji na iskustvu najbolje španjolske prakse i računa na podršku regionalne vlade Andaluzije (Junta de Andalucía) i Ministarstva za ekološku tranziciju i demografski izazov.

  • Otrovani suri orao / Foto: Boleslaw Slocinski, Biom

„Udruga Biom već godinama radi na problematici trovanja divljih životinja, prilikom čega stradavaju ugrožene vrste grabljivica, strvinara i sisavaca. Ovaj projekt je ujedno nastavak projekta Balkan Anti-Poisoning Project, regionalnog projekta protiv trovanja na kojem smo također surađivali s VCF-om. Dosadašnja dobra suradnja nas je potaknula na daljnje partnerstvo. Veselimo se ovom projektu jer vjerujemo da bi se edukacijom i osvješćivanjem javnosti o ovoj osjetljivoj temi mogao postići pozitivan učinak na terenu”, ističe Nera Fabijanić, koordinator projekta iz Udruge Biom.

 

The Vulture Conservation Foundation (VCF) je međunarodna nevladina organizacija posvećena očuvanju europskih supova. VCF ima bogato iskustvo uzgoja u zatočeništvu, reintrodukcije i obnavljanja populacija supova, te zaštite i očuvanja supova u njihovim prirodnim staništima, a uključen je u mnoge velike projekte očuvanja supova širom Europe, od Portugala i Španjolske do Alpa i diljem Balkana do Grčke i Cipra.

 

  • Udruga BIOM / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Započela provedba projekta „For a plastic free Croatian islands“

Nakon početka projekta Plastic Free Croatian Cities u Dubrovniku i Trogiru, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru, Udruga Sunce počela je i s provođenjem aktivnosti u projektu „For a Plastic Free Croatian Islands“, u suradnji s Općinom Sali na Dugom otoku te Starim Gradom na otoku Hvaru.

Pridružite se velikoj povorci trećeg Marša za životinje!

Prema najavi Prijatelja životinja koji s Udrugom Pobjede u subotu 13. travnja u Zagrebu organiziraju treći Marš za životinje, očekuju se sudionici iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a podržale su ga i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja.

Marš za životinje vol. 2

Ne propustite drugu po redu povorku za prava životinja koja će se održati u subotu, dana 8. prosinca 2018. godine u 11 sati, povodom Međunarodnog dana prava životinja.

Marš za životinje u subotu, 8. prosinca

Ne propustite drugo po redu javno okupljanje i povorku u centru Zagreba povodom Međunarodnog dana prava životinja koji će se održati u subotu, dana 8. prosinca 2018. godine u 11 sati

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER