Projekt CAAT: Inovativna rješenja za prognozu utjecaja onečišćenja na priobalne vode

Zbog izrazito duge obalne linije i velikog broja otoka, hrvatski dio Jadranskog mora suočava se sa značajnim razvojnim pritiscima obalnog područja te potencijalno značajnim utjecajem klimatskih promjena

Projektom CAAT razvila su se inovativna rješenja za prognoziranje utjecaja onečišćenja na priobalne vode, s fokusom na područje Kaštelanskog zaljeva te Bračkog i Splitskog kanala.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu bio je voditelj projekta „Razvoj tehnologije za procjenu autopurifikacijskih sposobnosti priobalnih voda“ (Coastal Autopurification Assessment Technology - CAAT) u suradnji s partnerima Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Projekt CAAT imao je za cilj povezati fundamentalna istraživanja iz područja atmosferskog i oceanografskog modeliranja s procesima toka i transporta zagađenja površinskim i podzemnim otjecanjem prema priobalnim vodama Jadranskog mora, a sve u svrhu kvantificiranja stvarnog opterećenja na spomenuta vodna tijela, te potencijalnih autopurifikacijskih sposobnosti tih tijela.

Na navedenom projektu Institut za oceanografiju i ribarstvo bio je uključen u niz aktivnosti, posebno usredotočenih na prikupljanje, organizaciju i analizu podataka potrebnih za prilagodbu i evaluaciju dostupnih atmosferskih i oceanografskih modela, evaluaciju postojećeg operativnog atmosfersko-oceanografskog modela prilagođenog za primjenu na područjima Kaštelanskog zaljeva te Bračkog i Splitskog kanala, kao i na implementaciju postojećih i novih senzora za mjerenje dinamike i kakvoće mora.

Između ostalog, Institut za oceanografiju i ribarstvo pribavio je sofisticirani uređaj za mjerenje radijalne komponente površinskih struja, koji pokriva velik dio morske površine Bračkog kanala i dio Kaštelanskog zaljeva.

Metodologija razvijena kroz projekt CAAT pružit će smjernice za adekvatno i integralno upravljanje priobalnim područjima u kontekstu osiguranja optimalnog stanja kakvoće mora, uravnoteženog s pratećim ekonomskim i socijalnim prilikama.

Završna konferencija projekta održana je 28. studenog 2023. godine u Amfiteatru Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a projekt je bio sufinanciran preko Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Europskog fonda za regionalni razvoj te se odvijao u razdoblju između prosinca 2019. i studenog 2023. godine.

 

VEZANE VIJESTI

Počelo vađenje zaostale ribolovne opreme u Parku prirode Telašćica

U suradnji s Društvom podvodnih sportova Zagreb, ovog tjedna izvršeno je kartiranje podmorja uz poznate klifove u Parku priroda Telašćica te se počelo vađenjem zaostale ribolovne opreme koja se već dugi niz godina nalazi na dnu. Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66 % morskih sisavaca i 50 % morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama, izvijestili su iz WWF-a.

COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima

Usprkos trenutnoj situaciji vezanoj uz pandemiju COVID-19, prošlog je tjedna na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu održan Info dan EU Interreg Med projekta PLASTIC BUSTERS MPAs: Očuvanje biološke raznolikosti od plastike u zaštićenim morskim područjima na Mediteranu.

Jadran, nikad slaniji?

Hrvatski tim znanstvenika je u suradnji s talijanskim kolegama objavio najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na dosad nezabilježene vrijednosti saliniteta Jadrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER