COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima

Plastic Busters MPAs Interreg Med projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz osam mediteranskih zemalja

Usprkos trenutnoj situaciji vezanoj uz pandemiju COVID-19, prošlog je tjedna na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu održan Info dan EU Interreg Med projekta PLASTIC BUSTERS MPAs: Očuvanje biološke raznolikosti od plastike u zaštićenim morskim područjima na Mediteranu.

Poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, na Info danu u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupili su se predstavnici 14 relevantnih državnih, znanstvenih i civilnih organizacija kako bi razmijenili svoja znanja, prezentirali projektne rezultate i strategije za borbu protiv plastike u Sredozemlju. Prezentirani su dosadašnji primjeri dobre prakse i trenutne znanstvene spoznaje, metodološki aspekti i  inovativne tehnologije te je analizirana problematika usklađivanja metodologija za monitoring morskog otpada u različitim geomorfološkim sredinama.

Uz pozdravni govor dekana, izv. prof. dr. sc. Nikše Jajca, konferenciju je otvorio prof. dr. sc. Roko Andričević, voditelj projekta na FGAG-u, koji je između ostalog prezentirao dosadašnje aktivnosti projekta. Uz predstavnike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, mr. sc. Anicu Brlek Juren i Irenu Vučenik Šostik, svoje su projekte i aktivnosti prezentirali dr. sc. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, predstavnici JU Nacionalni park Brijuni Andrea Blašković i Lena Kukoleča, dr. sc. Mirta Smodlaka s Instituta Ruđer Bošković, te naposljetku predstavnici Plavog svijeta Jelena Basta i Gorjan Agačević.

Uz već spomenute, na Info danu su prisustvovali i predstavnici Javne Ustanove RERA SD, PAP/RACa, Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, Splitsko-dalmatinske županije, Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku,  Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu te predstavnici Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce Split.

  • Info dan EU Interreg Med projekta Plastic Busters MPAs održan je 16. listopada na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu uz prisustvo relevantnih društvenih aktera po pitanju otpada u moru, a u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Plastic Busters MPAs Interreg Med projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz osam mediteranskih zemalja: Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske. Krajnji cilj projekta je poboljšati zaštitu staništa i vrsta u pelagijskim i obalnim morskim zaštićenim područjima kroz ciljano praćenje, procjenu, prevenciju i ublažavanje utjecaja morskog otpada.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje se odnose na cijeli ciklus upravljanja morskim otpadom, od razvoja metodologija monitoringa, dijagnosticiranja pojedinih utjecaja, aktivnosti prevencije i ublažavanja, te naposljetku razvoja kapaciteta i prijenosa znanja.

Pod vodstvom Sveučilišta u Sieni i Mreže rješenja za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network) planira se razvoj multidisciplinarne strategije i zajedničkog okvira za djelovanje u sklopu inicijative Plastic Busters koja ima za cilj definirati prioritetne aktivnosti nužne za rješavanje problema morskog otpada u Sredozemlju. Inicijativa Plastic Busters je prepoznata u okviru Unije za Mediteran 2016., prikupljajući na taj način političku potporu 43 euro-mediteranske zemlje.

Projekt tijekom 48 mjeseci sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 4.296.000 eura, a ukupni proračun iznosi 5.055.000 eura. Za više informacija posjetite stranicu projekta.

Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije / Katedra za privrednu hidrotehniku

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Rekonstrukcija zgrada FGAG Split i predstavljanje projekta INFRA FGAG

Ove srijede u amfiteatru C Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu obilježit će se svečano potpisivanje Ugovora o radovima na rekonstrukciji zgrada FGAG Split u sklopu EU projekta „Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji KK.01.1.1.02.0027“ (INFRA FGAG).

Obični dupini ponovno u Jadranu!

Više desetljeća nakon što su obični dupini nestali iz Jadrana posljednjih godina veće skupine ponovo se pojavljuju! Istraživači Instituta Plavi svijet su kod otočića Mana pored Kornata zabilježili najveću do sada opaženu skupinu od preko 50 običnih dupina!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER