Programom „Glavni lik – priroda“ JU Međimurska priroda obilježila Međunarodni dan volontera

Tko su bili glavni likovi na godišnjem programu Međimurske prirode?

JU Međimurska priroda svečanim programom „Glavni lik – priroda!“ obilježila je Međunarodni dan volontera te predstavila film „Platana kroz četiri godišnja doba“.

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda je na Međunarodni dan volontera (5. prosinca) u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću održala svečani godišnji program pod nazivom „Glavni lik – priroda!“. U fokusu programa bila je zahvala volonterima, koji tijekom godine pomažu u provedbi volonterskih akcija.

Uvertira u svečani završni program Međimurske prirode bila je radionica sklapanja Leopoldove klupe. Zašto je ova klupa osobita i kako se sklapa, polaznici radionice saznali su od Siniše Goluba, ravnatelja Međimurske prirode, koji je također otvorio glavni program „Glavni lik – priroda!“.

O potrebi zbrinjavanja otpada i čuvanja prirode plesnom su progovorile plesačice od pet do dvanaest godina, članice Studija suvremenog plesa Teuta iz Čakovca. Plesna predstava znakovita naziva „Reciklinčica‟ s autorskim potpisom umjetničke voditeljice Teute Nikoline Mekovec, bila je odličan uvod u nastavak programa.

Uslijedilo je predstavljanje aktivnosti Međimurske prirode, volonterskih akcija, medijskih kampanja i drugih programa. Predstavila ih je Monika Cindrić, viša stručna suradnica za upravljanje projektima. Zahvalila je svim volonterima na suradnji te ih pozvala na još jednu zanimljivu aktivnost planiranu za 2024. godinu – monitoring visibaba i volontersku akciju posvećena ovim proljetnicama.

  • Foto: JU Međimurska priroda

Zašto Nedelišće u Središću?

Nakon kratke stanke, uslijedio je filmski nastavak s premijernim prikazivanjem filma „Platana kroz četiri godišnja doba“. Podsjetimo, na inicijativu Međimurske prirode Općina Nedelišće ovu godinu proglasila je Godinom platane, a film je točka na „i‟ brojnih događanja koji su tim povodom organizirani.

Tijekom 2023. godine na području Međimurske županije provedena su istraživanja tršćaka. Jedan od značajnih nalaza je vrsta eja močvarica (Circus aeruginosus) za koju je potvrđeno kako gnijezdi na međimurskim tršćacima. Voditelj istraživanja staništa tršćaka, koji su u Međimurju osobito ugroženi, bio je prirodoslovac, istraživač i ornitolog Boris Božić, a rezultate istraživanja predstavila je njegova suradnica Dunja Delić Božić iz Zagreba.

Međimurski čuvar prirode Antonio Krušelj kroz dinamičnu i zanimljivu prezentaciju predstavio je iskustva i vještine stečene na prstenovačkim kampovima održanim na Učki i Vranskom jezeru. Priprema se za licenciranog prstenovača ptica, a publika je kroz njegovo izlaganje saznala brojne zanimljivosti iz ptičjeg svijeta.

Trideset vrijednih nagrada

Vrhunac druženja uslijedio je u ležernijem tonu uz izvlačenje tombolskih nagrada. Međimurska priroda osigurala je čak trideset vrijednih nagrada, od noćnih svjetiljki, društvenih igara, preko pamučnih majica i marama, pa sve do najnovije knjige „Ptice Hrvatske – Ornitološki priručnik“ autora Davora Krnjete u izdanju Meridijana. Svi posjetitelji na poklon su dobili kalendar 2024. „Livade nestaju. Oživimo ih!“ te plakat „Ftiči med dvemi vodami“. Za druženje i razmjenu iskustava sudionika programa i posjetitelje, osigurano je osvježenje uz prigodnu hranu i piće.

Međimurska priroda punim jedrima već priprema niz novih aktivnosti, volonterskih i drugih akcija te programa za 2024. godinu. „Tko god je zainteresiran pridružiti se, priroda će svima biti zahvalna!“, poručuju iz JU Međimurska priroda.

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

Šezdeseta godišnjica zaštite platane u Nedelišću

Platana u Nedelišću prvi je zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji, a zaštićena je 1963. godine. Iako nije riječ o hrastu, često se naziva „birov hrast“ jer se nalazi pored kuće u kojoj je nekad živio „birov“ - predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER