Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Program će se održati u četvrtak 1. prosinca 2022. godine u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću s početkom u 17 sati

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

Istraživači prirodoslovci su tijekom 2022. godine istraživali brojna staništa na području Međimurske županije, a djelatnici JU Međimurske prirode proveli niz monitoringa. Odaziv volontera na volonterske akcije JU Međimurska priroda bio je rekordan, osobito u akciji spašavanja vodozemaca pa volonteri imaju dodatan razlog obilježiti i proslaviti svoj Međunarodni dan volontera (5. prosinca). Osim toga, Bedekovićeve grabe bilježe dvadesetu godišnjicu proglašenja Spomenikom prirode (6. prosinca 2002. – 6. prosinca 2022.). Međimurska priroda snimila je i dokumentarac o uslugama ekosustava „Dobri hrast”.

To su četiri velika razloga za okupljanje, predstavljanje rezultata, druženje s volonterima, proslavu obljetnice i premijeru dokumentarca, stoga je program nazvan Slavna četvorka. Program će se održati u četvrtak 1. prosinca 2022. godine u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću s početkom u 17 sati.

Nakon uvodne riječi Siniše Goluba, ravnatelja JU Međimurska priroda uslijedit će predstavljanje rezultata istraživanja provedenih na području Međimurske županije. Rezultate će predstaviti stručnjaci Boris Božić, Stjepan Krčmar i Sara Srša. Potom će čuvari prirode Velimir Bašek i Antonio Krušelj predstaviti iskustva terenskog rada čuvarske službe, dok će volonterske aktivnosti predstaviti Monika Cindrić.

Bedekovićeve grabe ove godine bilježe značajnu godišnjicu - dvadeset godina od proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode. U JU Međimurska priroda posebno se raduju tome što se kod mlađe generacije javlja želja za zaštitom ovog prirodnog bisera Republike Hrvatske, stoga će osnovnoškolke Mila Pavlic i Gita Radiković biti proglašene ambasadoricama Bedekovićevih graba. Mihaela Mesarić će potom govoriti o značaju tradicionalne košnje, očuvanju ovih livada i potrebi njihova očuvanja, na obostranu korist čovjeka i prirode.

Na kraju programa, u 20 sati počet će premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o uslugama ekosustava „Dobri hrast“.

Organizator i domaćin programa je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a suorganizator je Centar za kulturu Rudar Mursko Središće. Ulaz na program je slobodan, a svi zainteresirani pozivaju se 1. prosinca u najsjeverniji grad Hrvatske, grad rudara, kako bi upoznali Slavnu četvorku: istraživače, volontere, Bedekovićeve grabe i dokumentarac „Dobri hrast“.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Čak 120 volontera na prvom danu akcije Žabe na cesti!

Već prvi dan volonterske akcije „Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ polučio je odličnim odazivom. U postavljanju zaštitne ograde na „crnim točkama“ uz međimurske prometnice sudjelovalo je čak 120 volontera.

U Palovcu prvi put volonterska akcija spašavanja vodozemaca

Nakon uspješnih volonterskih akcija u 2022. godini Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode priprema, organizira i raduje se novim izazovima i druženjima s volonterima u 2023. godini. Uskoro kreće prva ovogodišnja volonterska akcija: spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER