Međimurska priroda poziva na volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“

Jeste li znali da je bregunica naša najmanja lastavica? Teži svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Volonterska akcija „Osigurajmo dom bregunicama“ održat će se u subotu 1. travnja na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. U ovoj akciji čistit će se obala za bregunice.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale kako bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

 

Volonterska akcija održat će se u subotu 1. travnja 2023. godine na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Prijave za sudjelovanje u volonterskoj akciji „Osigurajmo dom bregunicama“ moguće su putem sljedećeg online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurana je hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je odjenuti i obući prikladnu (radnu) odjeću i obuću te ponijeti radničke rukavice. Sve ostale detalje i upute volonteri će primiti naknadno.

Kako je protekla prošlogodišnja akcija „Osigurajmo dom bregunicama“ pogledajte u priloženom videu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi hoteli za kukce u Čakovcu i Hodošanu

Međimurski čuvari prirode Ivana Horvat i Antonio Krušelj, u utorak 23. svibnja postavili su čak četiri hotela za kukce uz pomoć srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Tri hotela postavljena su u Hodošanu, a jedan kod Gospodarske škole Čakovec.

Prvog dana prosinca upoznajte Slavnu četvorku u Murskom Središću

Povod za organizaciju događanja je predstavljanje rezultata prirodoslovnih istraživanja na području Međimurske županije, kao i proslava Dana volontera, godišnjica proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode i premijera dokumentarnog filma „Dobri hrast“.

Čak 120 volontera na prvom danu akcije Žabe na cesti!

Već prvi dan volonterske akcije „Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ polučio je odličnim odazivom. U postavljanju zaštitne ograde na „crnim točkama“ uz međimurske prometnice sudjelovalo je čak 120 volontera.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER